Komaneči: Svi u Rumuniji vole Nastasea, patriota je

Federation Cup 24. apr. 201718:55 > 19:00
Podeli:
Getty Image/Boris Streubel

Legendarna rumunska gimnastičarka Nađa Komaneči stala je u odbranu sunarodnika Ilije Nastasea, koji se zbog svog ponašanja našao u centru pažnje teniske javnosti proteklog vikenda.

Nastase, koji je selektor ženske teniske reprezentacije Rumunije, opsovao je sudiju, a potom uvredio britansku teniserku Džoanu Kontu i svoju koleginicu sa klupe Velike Britanije En Kiotavong tokom meča dva tima u Fed kupu.

Posle tog incidenta, Nastaseu je zabranjeno prisustvo dvorani do kraja vikenda, a potom je usledila i privremena suspenzija Međunarodne teniske federacije.

Ilije je veliki patriota i ponekad kaže nešto što zaista i ne misli. Svi u Rumuniji ga vole zato što je Ilije“, rekla je Komaneči.

Međutim, Komaneči je upozorila svog prijatelja, inače dvostrukog osvajača Gren slem trofeja, da mora da prihvati kaznu koju mu izrekne vladajuće telo svetskog tenisa.

Ilije je odgovoran za ono što kaže i smatram da je u sportu važno da zadržite poštovanje i lepo ponašanje. Moraće da se izbori sa posledicama, ali može da preživi šta god da se desi. Ljudi greše“, naglasila je legendarna Rumunka.

Jamie McDonald/Getty Images

Međunarodna teniska federacija pokrenula je istragu o Nastaseovom ponašanju u Konstanti u subotu, ali i zbog komentara koje je izneo o trudnoći Serene Vilijams.

Privremena suspenzija znači da Nastase neće imati pristup nijednom takmičenju pod okriljem ITF, uključujući mečevima Fed kupa, sve dok se ne završi istraga o njegovom ponašanju.

Jedan od principa koji je izuzetno važan je da želimo rigorozan proces, koji je usput i fer. Saslušaćemo i Nastaseovu stranu. Biće to temeljan proces, a ujedno i efikasan. Mislim da odluka neće biti doneta u naredne dve nedelje“, rekao je predsednik ITF Dejvid Hagerti.

Uprkos kazni, Nastase se vratio u nedelju da podrži svoj tim, koji je pobedio Britaniju rezultatom 3-1. Kasnije mu je naloženo da mora da ode, a ITF je potvrdio da su u toj organizaciji obavešteni o tome. Međutim, pošto je istraga u toku, vladajuće telo svetskog tenisa se neće oglašavati po tom pitanju.