Fed kup – Čehinje ponovo na tronu

Federation Cup 11. nov. 201815:10 > 15:58
Podeli:
Getty Images/Srđan Stevanović

Teniska reprezentacija Češke osvojila je Fed kup, pošto je u finalnom duelu u Pragu, nadigrala tim Sjedinjenih Američkih Država sa 3:0.

Pobedu za treći bod protiv Amerikanki, koji je značio i titulu, za Čehinje je osvojila Katerina Sinijakova, koja je u nedelju savladala Sofiju Kenin rezultatom 7:5, 5:7, 7:5. 

U trećem meču finala je viđena velika borba, u kojoj je Keninova uspela da preokrene i od 4:1 u trećem setu stigne do 4:5, kada je ispustila i dve meč lopte.

Sinijakova je izdržala nalete protivnice, potom i slavila pobedu nakon tri sata i 45 minuta, za konačni trijumf Češke protiv sada već bivših šampionki iz SAD. 

Obe reprezentacije su bile veoma oslabljene u finalu, pa za SAD nisu igrale ni Sloun Stivens, Medison Kiz, sestre Vilijams, dok u ekipi Češke nije bilo Petre Kvitove i Karoline Pliškove. 

Prvog dana finala dva boda su Češkoj donele Barbora Stricova, koja je nadigrala Sofiju Kenin sa 6:7 (5-7), 6:1, 6:4 i Katerina Sinijakova, koja je bila bolja od Alison Risk sa 6:3, 7:6 (7-2). 

Češka je osvojila 11. trofej u Fed kupu, računajući i period kada je bila deo Čehoslovačke, a šesti samostalno u poslednjih osam godina.