Dokić: Razumem pritisak koji oseća Sem Stosur

Australian Open 19. jan 20172:10 > 2:14
Robert Prezioso, Getty Images Sport

Nekada četvrta igračica sveta, Jelena Dokić, kaže da može da razume problem koji za mlade australijske tenisere predstvalja ogromna medijska pažnja.

Dokićeva je u centar pažnje stigla plasmanom u treće kolo Australijan opena sa samo 15 godina. Nedugo zatim, na Vimbldonu je pobedila tada najbolju igračicu sveta Martinu Higins i zna kako izgleda kada ste konstantno pod pritiskom javnosti. Zbog toga, kaže, može da razume sa čime se nose Nik Kirijos i Bernard Tomić.

„Veoma je teško kada u sve to ‘upadnete’ tako mladi. Jednostavno moraš veoma brzo da naučiš kako da se nosiš sa svim tim pritiscima“, kaže Dokićeva.

„Teško je sazrevati pod budnim okom javnosti. I sada sam svesna sve te neželjene pažnje koju sam dobijala još pre dvadeset godina. Čak i kada su to bili pozitivni pritisci ponekad sam osećala kao da sve želim da isključim i izađem na teren i jednostavno igram tenis. Volela bih da nisam morala da se pojavljujem na svim tim konferencijama za štampu, nije da ih nisam volela, ali bila sam previše pristojna osoba da bih svima mogla da kažem – pustite me samo da izađem i igram. To je individualna stvar. Neko je voli, neko ne“, objašnjava Jelena.

Sem Stosur ispala je već u prvom kolu ove godine i Jelena smatra da joj je preko potrebna pobeda kako bi preokrenula stvari u svojoj karijeri.

Cameron Spencer, Getty Images Sport

„Nije pobedila još od septembra. Mislim da joj je sada potrebno da se fokusira na svoju igru, da popravi neke stvari i zabeleži nekoliko pobeda, tek da godina krene u dobrom pravcu. Stvari veoma lako mogu da se otrgnu kontroli. Imala je veoma teške mečeve pred Ozi open, težak žreb i težak meč prvog kola. Želela sam da bude dobra ovde, zaista. Znam da to i ona želi, ali nije uspela da se izbori sa pritiskom. I sama je govorila o tome. Mislim da ona želi da uspe ovde toliko da sama sebi pravi pritisak koji je parališe“, rekla je Jelana Dokić.

„Nas dve smo dosta različite. Ona ovde pred domaćom publikom zaista oseća pritisak, ja nikada nisam. Volela sam da se publika ‘umeša’ u meč i na taj način mi pomogne. Njoj je to čini mi se previše. Nije otvorena na terenu i teško joj je da prihvati tu vrstu ‘pomoći’ publike. Možda bi joj bilo lakše kada bi to uspela da promeni, ali ona je jednostavno drugačija osoba od mene. Teško je reći nekome da nešto radi na određen način kada on jednostavno nije takva osoba“, zaključila je Dokićeva.

Stosur nije stigla do trećeg kola u Melburnu još od 2010, a samo je jednom igrala u četvrtom kolu pred domaćom publikom, a Dokićeva se zbog toga pita da li će Sem ikada uspeti da u potpunosti zablista na domaćem terenu.

„Teško je davati savete. Ne možete nekome da kažete da jednostavno izađe na teren i opusti se. Ne ide joj ovde već nekoliko godina i prosto se zapitate da li će joj ikada ići. Mislim da ima još nekoliko godina da igra u dobroj formi, ali sada kada nije odigrala dobro čini mi se da će pritisak da popusti. Verovatno više niko neće ni očekivati neki veliki uspeh od nje. Možda je to rastereti i pomogne joj. Kako god, volela bih da uspe i svakako joj želim sve najbolje“, rekla je Dokić.