"Da li je Novak trebalo da menja servis pred AO…"

Australian Open 11. jan. 201818:46 > 19:20
Podeli:
Clive Brunskill, Getty Images

Najbolji srpski teniser Novak Đoković vratio se ove nedelje na teniske terene na egzibicijama Kujong klasik i Taj-brejk tens, gde je odigrao prve mečeve posle šestomesečne pauze zbog povrede lakta. Igrao je sa "rukavom", a promenio je i način servisa, što je po mišljenju stručnjaka rizičan potez.

Đoković je savladao Dominika Tima u Kujong klasiku, da bi potom izgubio od Lejtona Hjuita u egzibicionom meču do deset poena. Očekuje se i da Srbin zaigra na Australijan openu, ali po mišljenu Patrika Mekinroa i Kris Evert, možda je odluka da promeni način serviranja došla u pogrešnom trenutku. 

Getty Images/Vince Caligiuri

Srbin sada pri servisu ima kraći zamah, manje je rotacije tela, a prema njihovom mišljenju takvu promenu je trebalo da ostavi za neki „manji“ turnir. 

„Počeću sa stanjem lakta i servisom. Jasno je da ne želite da vam prvi turnir bude jedan od najvažnijih. Ne želite da na takav turnir idete sa novim udarcem, bilo koje vrste. Sada moramo da vidimo kako će to izgledati u takmičarskom meču. Đoković je pokušao da popravi svoj servis tokom godina. Ako se sećate, kada je bio treći na svetu, pre nekoliko godina, imao je određenu nervozu prilikom servisa. To je uspeo da ‘ispegla’ i da postane Broj 1“, rekao je Patrik Mekinro, rođeni brat slavnijeg Džona Mekinroa, ali i osvajač Rolan Garosa u dublu 1989. godine. 

„Ako je neko ko može da popravi to, da bude uspešan, onda je to on. Mnogo važnije od toga je Đokovićevo zdravlje u celini, kao i stanje povređenog lakta. Ni mi ni on nećemo znati o tome nešto dok ne krene takmičenje“, dodao je Mekinro.  

Sličnog mišljenja je i nekadašnja američka teniserka Kris Evert, koja je na Australijan openu trijumfovala dva puta, dok ukupno u kolekciji ima 18 gren slem titula u singlu i tri u dublu. 

„Kada imate tako dugo određen servis ili određen zamah, čak iako ga malo podešavate, to ne želite da činite na svom prvom turniru, na gren slemu. Potrebno je da imate mnogo mečeva, na manjim turnirima, da biste videli da li ste stvarno unapredili servis. Sada je sve pod velikim znakom pitanja. Potrebno mu je da igra. Đoković je igrao na egzibicijama, ali sada dolazi na mesto gde tokom dve nedelje igrate sedam mečeva zaredom. To je sasvim druga priča. Njegov lakat će biti testiran najviše moguće“, rekla je Kris Evert i dodala da je Đoković psihički jak, ali da je pitanje samo kako će njegov lakat izdržati napore.