Navratilova: Novače, pa Rodžer je gledaniji od tebe…

Australian Open 18. jan 201814:33 > 14:38
Podeli:
Matthew Stockman /Allsport/Getty Images

Legendarna Martina Navratilova istakla je da Novak Đoković ne vidi šru sliku kada zahteva veće nagrade za muškarce, pošto bi trebalo da se podjednako bori i za žene.

Najbolji srpski teniser je na sastanku Saveta igrača ATP u petak predložio da se povećaju finansijske nagrade na turnirima i da bi teniseri trebalo da se udruže.

Navratilova je podržala zahtev, ali je podsetila 12-strukog Gren slem šampiona da veće nagrade samo za muškarce nisu rešenje.

„Zaista moramo da se ujedinimo, ne da se borimo jedni protiv drugih“, kazala je Navratilova i dodala:

„Mislim da igrači zaista treba da zarađuju više. Procenat novca koji se dobija na turnirima je manji nego što bi trebalo da bude. Što se mene tiče, jedini pravi način da se to promeni je da muškarci i žene zajedno izađu sa zahtevom – To je ono što želimo i morate da nam date inače neće biti Gren slemova. Izvesno, veće nagrade muškarcima nisu rešenje. To je pogrešno i volela bih da Novak to vidi. Najveći razlog zbog kojih su ti turniri tako veliki je jer ih igraju i jedni i drugi, tome doprinose i muškarci i žene podjednako.“

Muškarci i žene zarađuju isto na najvećim turnirima u belom sportu, a na Australijan openu šampioni će dobiti po milion australijskih dolara.

Nema nagoveštaja da je na sastanku u petak raspravljano o odnosu nagrada između muškaraca i žena. Međutim, Navratilova se osvrnula na Đokovićevu izjavu iz 2016. godine kada je rekao da ima smisla da muškarci zarađuju više, pošto privlače više gledalaca, prodaju više karata…

„Bilo je vremena kada su ženski mečevi bili mnogo interesantniji od muških i nikada nismo zahtevale više. Ne mislim da Novak vidi širu sliku. Morate da pošaljete signal da su žene i muškarci jednaki i da zahtevate iste nagrade. Nije reč o kvantitetu već o kvalitetu, o drami. Ne treba da vam smeta što zarađujete kao i neko drugu, ako je i na momenat gledanost vašeg meča veća. Ako želite da vas plaćaju po tome, onda bi Rodžer Federer zarađivao 10 puta više. Više i od Novaka jer su njegovi mečevi gledaniji. A Rodžer ipak nikad nije tražio veću nagradu“, zaključila je 18-struka Gren slem šampiona.