Novak: Povreda? Ništa što bi ugrozilo moj dalji nastup

ATP 20. jan 201813:08 > 13:18
Podeli:
Pat Scala, Getty Images Sport

Najbolji srpski teniser Novak Đoković govorio je na konferenciji za medije nakon pobede u trećem kolu Australijen opena nad Albertom Ramosom Vinjolasom.

Đoković je za medije govorio nakon pobede nad Albertom Ramosom Vinjolasom 3:0 (6:2, 6:3, 6:3).

Novinare je najviše zanimalo zdravstveno stanje 14. igrača sveta, koji je u drugom setu zatražio medicinski tajm-aut:

Nije nikakav veliki problem, ali mi je bila potrebna masaža. Znao sam da nije ništa što može da ugrozi moj nastavak meča„, otklonio je sumnje Đoković.

Beograđanin je zatim opširnije govorio o razlogu da zatraži medicinski tajm-aut.

Problem sa nogom pojavio se na meču, verovatno kao posledica dugog meča sa Gaelom, kao i činjenice da se nisam takmičio šest meseci, a nikada nisam bio u takvoj situaciji, pa nisam ni znao šta me očekuje. Jeste bilo malo iznenađujuće jer mi se nije dešavalo u prošlosti„, govorio je Đoković na konferenciji.

Nekadašnji svetski reket broj jedan se osvrnuo i na narednog protivnika:

Čung je vredan radnik, momak koji nema mnogo rupa u svojoj igri, a uz to je i jako fin momak. Sada je ostvario veliku pobedu nad Zverevom, osvojio je NextGen turnir u Milanu„, izjavio je Đoković.

Potom je usledilo pitanje o tome kako je proveo pauzu i da li je imao vremena da dublje razmišlja o svojoj karijeri.

Imao sam dosta vremena da analiziram sve – prvo sam se koncentrisao da oko sebe okupim pravi tim ljudi koji mogu da doprinesu procesu i putovanju. Želeo sam ljude koji mogu da mi pomognu u radu na telu, ali i radu u igri. Uvek ima nešto na čemu može da se radi – to je moja životna filozofija, to se ne odnosi samo na tenis. To je najbolja stvar u životu – prilika da svakog jutra ustaneš i u nečemu se poboljšaš“, rekao je Đoković.

Zatim je usledilo pitanje o meditaciji i da li je Novak praktikuje:

Da, meditiram. Mnogi me pitaju šta njom dobijam, ali ja ću vam reći šta njom gubim. Gubim strah, gubim nervozu, stres, a to je ono što je na kraju i najpotrebnije.“

Potom je Đoković dobio pitanje o tome da li bi zastupao Barila testenine, kompaniju čiji je predstavnik Rodžer Federer.

Ne znam, nikada nisu kontaktirali sa mnom. Ja ne jedem gluten, a oni nemaju pastu bez glutena“, rekao je Đoković.

Srpski teniser potom je govorio o tome šta se najviše promenilo u sportu u prethodnim godinama.

Tehnologija je mnogo drugačija. Toliko rada se ulaže u rekete i ostalu opremu. Mislim da je i nivo kvaliteta sada viši nego što je bio pre 12-13 godina kada sam ja počeo da igram profesionalno. Takođe mislim i da su igrači profesionalniji danas. Kao proizvod toga, teniseri su mnogo fizički spremniji. Mnogi izgledaju mnogo starije i ne bi me čudilo ako bi u bliskoj budućnosti osvojili neki Grend Slem – upravo Čung ili Kirios. Oni su jako fokusirani, njihov talenat je na visokom nivou.“

Novinari su pritali Đokovića da komentariše navode u nekim srpskim medijima, koji su preneli Novakovu izjavu u kojoj kaže da se veliki turniri prema teniserima odnose kao prema životinjama.

Ne znam ko je na taj način tumačio moje izjave. Ja jesam govorio o uslovima igre, govorio sam o brizi prema igračima i uslovima za igru i rekao da nisu toliko visoko na listi prioriteta, gde bi trebalo da budu. Ne smemo da zaboravimo da je ovo sport, a ne biznis. Mi smo nažaost ipak svi postali deo biznisa zbog industrije koja nam daje sjajan život u finansijskim okvirima. Ja sam zbog toga svakako zahvalan, ali u svemu mora da postoji ravnoteža, a ja se bojim da je u poslednje vreme sve više gubimo“, zaključio je Đoković.