Servis je verovatno najvažniji udarac u tenisu, a na Australijan openu poznati su kao inovatori kada je reč o analitici i statističkim podacima.
Naučno-sportski tim okupljen u GIG (Game Insight Group) novinarima pruža uvid u brojne zanimljive podatke, a od ove godine uvedena je tzv. “vrednost servisa“ (Serve Value).
To je ilustrativan pokazatelj jer ne meri jedino brzinu, već i spin i preciznost, i to na skali od 0 do 100 – najveći broj asova dobije ocenu približno 100, a na drugom kraju spektra blizu nule su oni servisi koji sporo završe u sredini servis-polja.
#Djoker was clinical in #AusOpen 2019. What should we expect over the next fortnight?
Let's relive Djoker's first serves-in from last year! pic.twitter.com/epBgLCvoRU
— Game Insight Group (@TennisAusGIG) January 20, 2020
“Želeli smo da pronađemo način da navijači i javnost lakše razlikuju i prepoznaju kvalitet servisa, ali i igrači i treneri. Lepota ove mere jeste u tome što na jedinstven način sada razumemo kvalitet drugog servisa“, kaže dr Mačar Rid, direktor inovacija u Teniskoj asocijaciji Australije, i dodaje:
“Nas u ovom sportu automatski privlači snaga prvog servisa, ali mučili smo se da do kraja uhvatimo magiju drugog servisa. Kroz Serve Value u stanju smo da to uradimo prvi put“.
Biće izuzetno zanimljivo pratiti ovu naprednu statistiku tokom Australijan opena, a prvog dana turnira najveći Serve Value imali su Sem Kveri (96) i Serena Vilijams (87).
SERVE VALUE – The new tennis stat that tells us about serve quality based on spin, speed & placement?@serenawilliams was the day 1 leader in the women's draw with a whopping serve value of 87! ?#AO2020 #VUResearch pic.twitter.com/OKPjXvvgdw
— Game Insight Group (@TennisAusGIG) January 20, 2020