Novakov servis – od slabosti do tajnog oružja

Australian Open 22. jan. 202018:11 > 18:13
Podeli:
Clive Brunskill/Getty Images

Najbolji teniser Novak Đoković rekao je da ga je servis mnogo puta tokom karijere vadio iz nevolja, ali da je verovatno bio i potcenjen.

Đoković je u drugom kolu Australijan Opena savladao Japanca Tacumu Ita sa 6:1, 6:4, 6:2, a na putu do trijumfa je upisao 16 as udaraca.

Povezano

Posle tog trijumfa, Novak je imao zanimljiv razgovor sa svojim bivšim trenerom Borisom Bekerom, koji je izdvojio nekoliko snimaka kako je srpski teniser servirao pre deset godina, a kako to rada sada. Legendarni Nemac je uporedio položaje laktova, a na konstataciju da mu je servis od slabosti postao oružje, Đoković je odao priznanje njemu i Goranu Ivaniševiću, sa kojim radi od prošlogodišnjeg Vimbldona.

Mislim da mi je servis verovatno bio potcenjen kao jedno od oružja jer sam imao sreću da riterniram toliko dobro tokom karijere i uđem u razmene udaraca, da se krećem veoma dobro i igram precizno sa osnovne linije. Ali, servis me je izvlačio iz nevolja mnogo puta, donosio mi je besplatne poene posebno kada sam imao svoje najbolje sezone, kao 2011. i 2015. godine, kada sam imao i odlične procente prvog servisa. Na ovom i prethodnom meču sam imao po više od 10 asova, što je veoma dobro za mene, pošto je iznad proseka“, istakao je Đoković.

Đoković je delimično u pravu što se tiče njegove ocene kada je najbolje servirao. Njegova prva dominantna sezona, 2011. godine, kada je osvojio Australijan Open, Vimbldon i US Open, nije bila među njegovim najboljim što se tiče servisa. Zapravo, brojevi ukazuju da je bolje servirao u sezonama koje su sledile jer je beležio više as udaraca i osvajao više svojih servis gemova.

Quinn Rooney ,Getty Images Sport

Međutim, četiri godine kasnije osvojio 89 odsto svojih servis gemova, što je najviše u njegovoj karijeri kada se pogleda cela sezona. Takođe je osvojio 60 odsto poena na drugom servisu, što mu je takođe rekord karijere, a sve se podudarilo sa osvajanjem Vimbldona i US Opena, a u istom ritmu je nastavio i naredne godine, kada je kompletirao Gren slem. Ta sezona je svakako jedna od najboljih svih vremena u tenisu, a Đokovićeva dominacija nije bila samo do servisa, već do mnogih aspekata njegove igre.

U poslednjih nekoliko sezona, srpski teniser je mnogo toga promenio u svojoj igri, posebno posle operacije lakta, a to mu je donelo povratak na prvo mesto na svetu. Ova sezona je dobro počela za njega, a iako je i sam Australijan Open u ranoj fazi, za sada je osvojio 90 odsto svojih servis gemova, a procenat osvojenih poena na prvom servisu mu je 76 odsto.

Beker je, takođe, naglasio da je Đoković unapredio još jedan aspekt svog servisa – brzinu. Od početka ove sezone je za 5 km/h brži nego prošle godine, a za 10 km/h na drugom servisu.

Sada znam kako si se osećao tokom karijere kada si imao toliko as udarac i besplatnih poena“, odgovorio je Novak Bekeru, „To je uvek cilj, unapređivanje servisa je bio jedan od prioriteta u radu sa mojim timom. Pokušavam da dobijem što više besplatnih poena, tako da bih mogao bez problema da odrađujem razmene poena lakše iza osnovne linije i skinem pritisak sa svojim servis gemova. Lepo je videti da sam bolji na drugom servisu kada imam više samopouzdanja, ali sam radio na tome da zahvatim više, da na neki način povećam visinu i to funkcioniše dobro“.

Novakov naredni rival na prvom Gren slemu sezone biće Japanac Jošihito Nišioka.