“Novak nije izgubio RG zbog vetra, Federer je magija"

Podeli:
Clive Brunskill/Getty Images

Aleks Koreča, dvostruki finalista Rolan Garosa, kaže da je po njegovom mišljenju Rodžer Federer najbolji teniser u istoriji.

Getty Images/Julian Finney

Španac, koji sada radi kao komentator za Evrosport, govorio je i o prošlogodišnjem Rolan Garosu i šansama Novaka Đokovića, o trci za najviše Gren slem titula, koučingu u tenisu, kao i o tome koji su faktori presudni za uspešnu karijeru.

Šapovalov, Alijasim, Siner (posle i Cicipas), zašto su mnogi od mlađih igrača izgubili?

Svima je potrebno iskustvo, moraće da prođu kroz određene situacije na terenu i van njega kako bi razumeli kako tenis i život funkcionišu. Mislim da nekada mlađi igrači mentalno ne mogu da budu tako konstantni kao oni ranije. Čini mi se da su igrači pre živeli za tenis, a sada ima mnogo smetnji sa strane. Tenis je način života i ako želiš da budeš uspešan na meču, moraš da odradiš posao na treningu i van terena. U suprotnom teško možeš da izdržiš četiri sata na terenu i meč u pet setova.

Al Bello/Getty Images

Pre mnogo godina ste igrali sa mladim Švajcarcem u Parizu, kako gledate na karijeru Rodžera Federera?

Kada sam igrao sa mladim teniserima, umeo sam da osetim kada imaju nešto posebno. To mi se desilo sa Rodžerom i Rafom, sa Lejtonom Hjuitom i Safinom.

Povezano

Oduvek sam mislio da Federer ima magični osećaj, njegovi udarci sa osnovne linije, kretanje i način na koji je razumeo igru… Pobeđivao sam ga na šljaci jer sam igrao visoko na njegov bekhend, tada je pravio više grešaka, ali i tada je svaku kratku loptu koristio da zabije forhendom, i tada je jako dobro krio servis svojim ramenima, izvrstan slajs i fini osećaj za izlazak napred.

Ipak, tada se videlo da još nije dovoljno konstantan kako bi postao najbolji. Takođe sam primetio i promenu u njegovom mentalitetu – u početku ga je bilo lakše omesti, čak i van terena bi se uvek šalio po ceo dan, nije bio 100% fokusiran. Posle je postao mirniji, zreliji, to je bila velika promena. Po mom mišljenju, on je teniser sa najboljom igrom u istoriji.

Neverovatno je da sa skoro 40 godina uspeva fizički i mentalno da bude na najvišem nivou, to se može samo sa posebnom magijom u srcu i umu.

Kad smo kod Rolan Garosa, to je verovatno Slem koji Novak najviše želi. Mislite li da ima šansu da osvoji titulu, pogotovo sada sa krovom na Filip Šatrijeu, vreme ga je umnogome poremetilo prošle godine…

Mislim da ima šansu, ali ne samo zbog krova. Jeste vreme uticalo, ali tako je oduvek – nije izgubio zbog vetra, nego zato što se našao neko ko se tome na šljaci bolje prilagodio od njega, kao što je on to činio na betonu mnogo puta.

Po mom mišljenju, Novak može da osvoji Rolan Garos jer je mnogo napredovao na forhendu, udarcu koji je na šljaci posebno važan. Ako imaš čvrst forhend, forhend kojim možeš da šalješ loptu pod oštrim uglovima… Uz njegov bekhend koji će uvek biti odličan, popravio je i servis, naročito drugi servis, mada na šljaci neće moći da rizikuje toliko, već će ga servirati sa više kika.

Vidite li neka poboljšanja u igri Đokovića, Nadala i Federera?

Za Novaka sam rekao da je to forhend, ne pomera telo pre nego što udari loptu kao što je ranije činio. Servira mnogo bolje, bekhend mu je oduvek bio sjajan i nešto češće izlazi na mrežu.

Rodžerovim nivoom igre posebno sam impresioniran jer pre Melburna nije igrao meč dva meseca, to je veoma neobično. Novak i Rafa bili su na ATP kupu, Rodžer je samo trenirao i u stanju je da se tako spremi za tako važan turnir kao što je ovaj. To je skoro nemoguće…

Mislim da će Rafa tek igrati mnogo bolje, tek dolazi krešendo za njega i biće jako opasan ako stigne do završnice, u mnogo je boljoj formi nego što je to bio slučaj prošle godine – na tri dobijena seta, ako dođe do drame i trilera, mislim da je Nadal tu najbolji.

Mislite li da ćemo ove godine dobiti novog Gren slem šampiona?

To bi bilo izvrsno za tenis. Lepo je što imamo Novaka, Rodžera i Rafu, ali bila bi odlična priča da neko drugi uzme. Medvedev, Cicipas, čak i Tim na Rolan Garosu, mislim da će neko od njih uspeti – ako ne ove, najkasnije sledeće godine.

Daniel Pockett/Getty Images

Šta je presudno kada treba zadržati smirenost u prelomnim trenucima mečeva?

Ključ je u tome da naporno treniraš pre toga, ako to ne radiš… Pre nekoliko dana neko mi je rekao za jednog igrača “samo je dao treći set jer je tako hteo”. Nije hteo, nego ne može da zadrži fokus četiri sata. Na treninzima to ne rade, treniraju sat-sat i po, pa prekinu. I kada dođe meč, nisi spreman ako nisi to ranije prošao. Kao da svaki dan trčiš pet kilometara i super ti ide, ali ako ti neko traži da istrčiš 15, mučićeš se.

Isto je u tenisu, tenis je maraton, nije trka na 100 metara. U tenisu moraš mnogo toga da izdržiš, Australijan open je savršen primer za onu frazu “prihvati i prilagodi se”. Kiša, vlaga, vetar, promenljivo vreme, ne znaš je li toplo ili će kiša… Ako nisi spreman na to da se osećaš čudno na terenu, onda nećeš postati šampion, i to je jedna od najvažnijih stvari u tenisu. Zašto? Zato što u 80% slučajeva nećeš perfektno osećati loptu i otvara put ka uspehu ako to razumeš i prihvatiš.

Ko će završiti sa najviše Slemova?

To nije teško pitanje, to je nemoguće pitanje. Govorimo ono “ako budu zdravi”, ali Rafine povrede uzrokovane su dobrim delom i stilom igre koji je zahtevan. Može li da prestigne Rodžera? Može, naravno, ali mora da bude zdrav. Mislim da Rafa i Novak imaju dobru šansu da prestignu Rodžera jer su mlađi i blizu su, pogotovo Rafa. Novak je zdrav, ima veliku želju i pravi je šampion, vidi se da želi da uđe u istoriju, biće neizvesna trka.


Da li bi koučing trebalo da bude dozvoljen i da li on još potrebniji NextGen igračima?

Ne bih voleo da treneri budu ikada na terenu, to je samo za timska takmičenja, ali mislim da bi bilo u redu da bude dozvoljeno da trener ponudi poneki savet iz boksa kada je igrač na istoj strani. Ne da sve vreme priča, ali saveti tipa “nastavi da budeš agresivan” ili “ostani blizu osnovne linije” ne bi trebalo da budu sankcionisani. Onda je sudija policajac, a ne sudija. Trebalo bi u tom smislu da se olabave pravila za takve stvari, ali istovremeno mislim da je dobro da igrač samostalno pronalazi rešenja.