Navratilova i Mekinro banerom protiv Margaret Kort

Australian Open 28. jan. 202017:27 > 17:32
Podeli:
Dan Istitene/Getty Images

Legendarne teniske zvezde Martina Navratilova i Džon Mekinro naljutili su čelnike Teniske federacije Australije time što su nosili baner na Australijan Openu kojim traže promenu imena „Margaret Kort“ arene.

Na baneru je u aboridžinskom stilu pisalo „Ivon Gulagong arena“, čime se odaje priznanje četvorostrukoj šampionki Australijan Opena. Navratilova je posle svog meča u konkurenciji legendi, pred malim brojem navijača, pozvala Mekinroa da joj se pridruži na terenu i tada su prikazali taj baner.

Povezano

Vladajuće telo australijsko tenisa je tim povodom objavilo da je dvoje poznatih gostiju prekršilo protokol.

Osvajačica 18 Gren slem titula, od kojih je tri osvojila u singlu u Australiji, dugo kritikuje stavove koje Kortova ima o homoseksualcima. Pre tri godine je u otvorenom pismu legendarnoj teniserki, koje je objavljeno u „Sidnej Morning Heraldu“, nagovestila da Gulagongova više zaslužuje da drugi najveći teren kompleksa u Melburnu ponese njeno ime. Mekinro je takođe izrazio nezadovoljstvo stavovima Kortove.

Morala sam da reagujem jer osećam da se situacija primirila, iako sam mislila da smo pokrenuli sve sa mrtve tačke. Mislila sam da će Teniska federacija Australije uraditi nešto, ili Vlada države Viktorija, pošto ona odlučuje, ali se ništa ne dešava. A Margaret nastavlja da napada homoseksualce“, rekla je Navratilova, koja je otkrila da je sama napravila baner koji je nosila, „Naletela sam na Džona i pitala sam ga da mi se pridruži jer je i on pominjao da želi da teren promeni ime. On izuzetno podržava društvene promene u tenisu, tako da je ispalo savršeno. Želela sam da iskažem poštovanje, ali i da se diskusija nastavi. Ne sumnjam da je to bila ispravna stvar“.

Drugi po veličini teren u Melburn parku dobio je ime po Kortovoj, osvajačici 24 Gren slem titula, 2003. godine. Godinama već traje nezadovoljstvo zbog stavova legendarne Australijanke, koja je u jednom intervjuu rekla da je „tenis prepun lezbijki“ i da su „transrodna deca dela đavola“.

Teniska federacija Australije je u ponedeljak na posebnoj ceremoniji obeležila 50. godišnjicu otkako je Kortova osvojila Gren slem. 

Ne želim da na bilo koji način umanjim dostignuća Margaret Kort. U ponedeljak su je slavili zbog toga što je osvojila Gren slem pre 50 godina, i tako treba. Ali, kada zgrade, aerodromi ili ulice dobijaju ime o vama, to nije samo jedan deo vašeg života i ne možete da ignorišete ostalo. Nisam gledala ceremoniju, niti sam učestvovala. Svojim odsustvom protestujem, ali je ispravna stvar ispoštovati tu njenu pobedu“, naglasila je Navratilova.

Iz Teniske federacije Australije su više puta istakli da nisu saglasni sa stavovima Kortove, pošto nisu u skladu sa njihovim vrednostima „jednakosti, različitosti i inkluzije“. Međutim, u utorak su izrazili nezadovoljstvo zbog Navratilove i Mekinroa jer su tako ugrozili integritet samog turnira.