Šanse 50-50: AO čeka dozvole vlade, igrači žele da dođu

Australian Open 4. nov. 202015:44 > 15:46
Podeli:
REUTERS/Marko Djurica

Novak Đoković, Rafael Nadal, Rodžer Federer i Serena Vilijams potvrdili su želju da igraju na Australijan openu, ali čekaju odluke Vlade Australije kako bi rezervisali karte za put u Melburn početkom 2021. godine.

Teniska asocijacija Australije odredila je 13. novembar kao rok do koga će doneti važne odluke za predstojeću sezonu i mnogo nade polaže u vlast od koje očekuje da izuzme sportiste od važećih pravila i kovid protokola kako bi im bilo dozvoljeno da tokom 14 dana karantina napuštaju hotel kako bi odlazili na treninge na terenima koji će biti organizovani u vidu svojevrsnog mehura.

Ukoliko igračima koji bi doputovali sa raznih strana sveta bude dozvoljeno da tokom tih 14 dana treniraju, organizatori očekuju da će u Melburn doći i Novak Đoković, Rafael Nadal, Rodžer Federer i Serena Vilijams.

„Svi moraju da popune dokumentaciju o putovanju jer je to preduslov da dobiju vizu. Svi iz prvih 100 i u muškoj i u ženskoj konkurenciji već su ispunili taj dokument. Svi su pokazali želju da doputuju. Ukoliko se sutra stvari promene i ako budemo morali da im kažemo da ih čeka karantin od 28 dana ili da će morati da sede 14 dana u hotelskim sobama, to će se promeniti“, rekao je izvršni direktor TA Australije Kreg Tajli.

„Ono što smo mi u ovom mementu izneli igračima kao predlog je naišlo na pozitivnu reakciju u smislu da bi svi to prihvatili. Federer i Nadal su na po 20 Gren slemova, Serena čeka da obori rekord Margaret Kort, Eš Barti nastoji da zadrži prvo mesto. Što se tiče interesovanja igrača, dobro smo“, dodao je on.

TA Australije razmatra i mogućnost da odustane od turnira širom zemlje i da sve događaje organizuje u Melburnu, ali sve odluke moraće da sačekaju. Isto se odnosi i na ATP Kup koji je prošle godine igran u Sidneju, Brizbejnu i Pertu.

„Za donošenje takvih odluka moramo da dobijemo dozvolu za naš plan sprovođenja karantina. Drugi uslov je dozvola vlade da će igrači moći slobodno da putuju između gradova i država, a to nemamo i znate da su sada i neke granice zatvorene. Ukoliko ne budemo imali dozvole, do kraja ove ili sledeće nedelje moraćemo o svemu da razmišljamo u smislu da će sve biti održano u jednom gradu. Mislim da su nam sada šanse 50-50“, rekao je Tajli.

Uz sve to, stoji najava da će od 26. novembra u prodaju biti pušten određeni broj ulaznica. Organizatori se nadaju da će moći da popune 25 odsto kapaciteta stadiona, ali za to moraju da se nadaju da će broj zaraženih koronavirusom u Melburnu ostati nizak tokom dva naredna meseca.