Alkaras više nije broj 1

Australian Open 28. jan 202311:4127 komentara
Julian Finney/Getty Images

Najtužniji teniser posle polufinala Australijskog opena nije nijedan od poraženih polufinalista, nego svetski broj 1, Karlos Alkaras. Jer rasplet pretposlednje runde doneo je najgori scenario za njega.

Ko god da pobedi u meču za pehare, Španac na novoj ATP listi neće gledati svet belog sporta sa vrha teniske piramide. Njegova era na svetskom tronu je okončana posle 20 nedelja.

Tako je 19-godišnjem Karlitosu svaka nada da će ostati prvi na reket planete ugašena u najranijem mogućem terminu. Jer on je mogao da nastavi vladavinu samo ako ni Novak Đoković ni Stefanos Cicipas ne osvoji titulu. Njihovim polufinalnim pobedama, presuđeno je Alkarasu jer bilo ko da pobedi sutra, njega čeka giljotina. Zato on i jeste najveći gubitnik u australijskom polufinalu.

Tomi Pol i Karen Hačanov, poraženi teniseri u borbi za plasman u finale, kao utehu imaju da su postigli najveće uspehe u karijeri na Melburn parku, dok je Alkaras izgubio borbu u kojoj ga je povreda sprečila da učestvuje, što je samo dosolilo ranu.

S druge strane, ako nije izgubio smisao za realnost, svestan je da je i ovih 20 nedelja na vrhu bilo poklon sudbine. Da Đoković nije propustio toliko turnira u Americi, da ga Australijanci pre godinu dana nisu na onako podli način sprečili da igra, da ATP nije doneo odluku da Vimbldon ne deli poene, Alkaras nikada ne bi dobio priliku da postane najmlađi broj 1 u istoriji. Pa i da Rafael Nadal nije imao toliko problema u drugoj polovini sezone, to se najverovatnije ne bi desilo.

S druge strane, Špancu treba odati priznanje jer od svih ostalih asova, samo je on iskoristio šansu koju je donela sudbina. S obzirom na mladost – Alkaras je najmlađi teniser u prvih 100 – bilo bi pravo čudo da se jednog dana ne vrati na broj 1. Njegova perspektivnost je neverovatna.

Interesantno je da se Karlitos po broju nedelja na vrhu izjednačio sa Matsom Vilanderom, a zauzima 16. poziciju po dužini vladavine. Samo su još četvorica aktivnih tenisera bili prvi na svetu, Đoković kao rekorder sa 373 nedelje, Rafael Nadal na šestoj poziciji sa 209, Endi Mari na 14. sa 41 i Danil Medvedev na 18. sa 16.

Dakle, kralj je mrtav, živeo novi kralj! A ko će to biti, saznaćemo sutra. Ako bude Novak, to će mu doneti 374. nedelju na vrhu i skoro sigurno rušenje apsolutnog rekorda Štefi Graf od 377. Trebaće mu još četiri nedelje i u tome bi mogao da ga spreči samo neko ko naniže sve pobede u tom periodu, a niko od rivala nije u ovom trenutku ni prijavljen za dovoljno turnira. Ali čak i da ne obori odmah rekord, Nole do Rima u maju ne brani nijednu titulu, imaće priliku da zaradi dosta poena.

Ako bude Cicipas, debitovaće na teniskom tronu i postati 29. teniser u istoriji koji je bio na ovoj poziciji.

Bez obzira ko pobedi u Melburnu, neće imati preveliku prednost nad rivalima. Ako to bude Đoković, imaće 7.070 poena, Alkaras 6.730, a Cicipas 6.195.

Ako trijumfuje Stefanos, imaće 6.995, Karlitos 6.730 a Nole 6.270. Za stabilnu vladavinu biće neophodno još uspeha.

 

Komentari

Vaš komentar