Član Parlamenta: Bilo bi pogrešno ukinuti Novaku vizu

Australian Open 11. jan 20222:314 komentara
Podeli:
Adam Pretty, Getty Images

Član Parlamenta Australije iz Liberalne stranke Džon Aleksander, inače nekadašnji teniser, poručio je da smatra da Novaku Đokoviću treba da bude omogućeno da učestvuje na Australijan Openu i upozorio svoje kolege posledica ukoliko se odluče da deportuju devetostrukog osvajača prvog Gren slema sezone.

Đokoviću je u ponedeljak odlukom suda dozvoljen boravak u Australiji, pošto mu je po dolasku u zemlju ukinuta viza. To je urađeno na osnovu toga što su federalne vlasti saopštile da prethodna infekcija koronavirusom nije dovoljan osnov za izuzeće u slučaju da osoba nije vakcinisana, pa je srpski teniser pet dana proveo u hotelu gde se smeštaju azilanti. Uprkos tome što je ukidanje vize poništeno, i dalje postoji mogućnost da ministar za imigracije Aleks Hok preokrene tu odluki i zatraži Novakovo deportovanje iz Australije.

Povezano

Rok za donošenje moguće takve odluke ne postoji, ali je žreb za Australijan Open zakazan za četvrtak, dok takmičenje počinje u ponedeljak.

Ipak, čini se da Đoković ima barem jednu osobu na svojoj stranu u Parlamentu Australije, pošto je Aleksander u razgovoru za ABC istakao da ne postoji razlog da se srpski teniser deportuje. Takođe je naglasio da je sama odluka o ukidanju vize bila nerazumna, posebno jer smatra da Novak ne predstavlja opasnost po zdravlje i bezbednost Australijanaca, što je bio razlog za ukidanje vize.

Upitan da li smatra da bi potencijalna odluka ministra da ponovo ukine vizu Đokoviću bila pogrešna, Aleksander je rekao:

„Po mom mišljenju bi bila“.

Nekadašnji australijski teniser je, inače, istakao da ne veruje da postoji ikakav rizik da Australija ostane bez Gren slema, ali da joj je reputacija i te kako narušena.

„Ako Australijan Open stvara uslove koje ljudi ispunjavaju, a onda im se ne dozvoljava da dođu, uprkos tome što su ispunili upravo te uslove, to svakako neće pomoći našem statusu“.

Tokom teniske karijere Aleksander je osvojio sedam titula u singlu, a najbolji plasman na ATP listi bilo mu je osmo mesto. Najveći uspeh na Gren slemovima ostvario je na domaćem terenu, gde je tri puta stizao do polufinala.

Komentari

Vaš komentar