Povređeni Đoković herojski do osmine finala!

Australian Open 12. feb. 202110:42 > 14:3980 komentara
Podeli:
Novak Đoković
Photo by Quinn Rooney/Getty Images

Novak Đoković pobedio je Tejlora Frica iz SAD 7:6 (7-1), 6:4, 3:6, 4:6, 6:2 u trećem kolu Australijan opena.

Prvo visok kvalitet, posle mnogo drame, tako se najkraće može opisati meč. Novak je u prvom setu ispustio brejk viška, ali je odigrao fenomenalan taj brejk – agresivno, precizno, uz izvrsne servise.

I Fric je igrao na vrlo visokom nivou, vraćao je i mnoge dobre servise Đokovića – jeste da je Novak u ranoj fazi drugog seta napravio brejk, ali Amerikanac je dupi brejk sprečio izuzetno hrabrom igrom. Potom je došao do šanse da se vrati u duel, baš kao i u prvom setu, bilo je 15-40 na 4:3.

Novak Đoković
Photo by Darrian Traynor/Getty Images

Novak nije posustajao, forhendima je diktirao ritam i najviše zahvaljujući tom udarcu vezao je četiri poena, poveo sa 5:3 i opet glasno proslavio nastavljajujući sukob sa publikom koji je tinjao neko vreme.

Bio je nervozan Đoković, ali igrao je dobro i poveo sa 2-0, zatim je spasao dve brejk lopte na startu trećeg, a ona se dogodilo – proklizao je Novak na farbu, na mesto gde piše „Melbourne“ i tada kreće golgota.

Đoković je zatražio medicinski tajm aut, a posle toga jedva je mogao da se kreće. Na servisu je imao najmanje problema, uspevao je nekako da se drži u igri, ali u Fricovim gemovima statirao je jer je osećao bol.

Novak Đoković
Photo by Quinn Rooney/Getty Images

Ipak, istrajao je Đoković u nadi da će bol popustiti i da će terapija proraditi. Sredinom četvrtog seta, oko 23.30 po lokalnom vremenu, publika je morala da napusti stadion zbog pravila o policijskom času u državi Viktorija, a nedugo zatim Fric je napravio brejk i ubrzo izborio peti set.

Povezane vesti

U petom setu Đoković je nastavio izuzetno dobro da servira, a Fric je bio zbunjen i nije na najbolji način uspeo da eksploatiše povredu rivala. Počeo je Novak i nešto bolje da se kreće sa osnovne linije, a kako nije želeo duge poene, bio je izuzetno agresivan i – pogađao.

U petom gemu, pri vođstvu 3:2, zahvaljujući upravo takvim udarcima, ali i Fricovim greškama, vezuje tri poena za brejk loptu, a onda smešta forhend paralelu na samu liniju – 4:2.

Odigrao je Novak koncentrisano i naredni gem, Fric je potpuno stao, a Đoković je počeo lakše i bolje i da riternira. Propustio je jednu meč loptu, ali drugu nije – pobeda posle tri časa i 25 minuta igre i glasno „tako je!“ na kraju meča.

Đoković će u osmini finala igrati sa Milošem Raonićem, koji je savladao Martona Fučoviča iz Mađarske sa 7:6 (7-2), 5:7, 6:2, 6:2.

Fučovič se odlično držao u prva dva seta, ali potom mu je tonus potpuno opao, osetile su se posledice dva uzastopna maratonska meča, a Kanađanin rođen u Podgorici bez većih problema prošao je dalje. To je čak osmi put za Raonića da je u drugoj nedelji grend slem turnira u Melburnu.

Tok meča:

Već u prvom gemu Novak se suočio sa problemima i brejk loptom. Međutim, usledila su dva servis-vinera, zatim jedna dobra defanziva i kontra – 1:0.

Ni jedan ni drugi nisu lako uzimali svoje gemove, a prvi je brejk napravio Đoković, u četvrtom gemu. Na 30-30 je odigrao strpljiv poen i slajsovima je iznudio grešku Frica, da bi u narednom izvrsno gradio poen i završio ga insajd aut forhendom.

Sa novim problemima Đoković se suočio pri vođstvu 4:2. Dva odlična riterna Frica i loš lob Novaka, 15-40. Međutim, usledio je odličan servis i viner forhendom iz drugog udarca, zatim još tri sjajna servisa za 5:2.

Tejlor Fric
Photo by Quinn Rooney/Getty Images

Činilo se da će tada Novak privesti prvi set mirno kraju, ali Fric lagano dobija gem na svoj servis i ponovo se muči na svoj servis. Imao je 30-15, ali Amerikanac mu je dobro čitao servise, došao do nove brejk lopte na kojoj Đoković šalje forhend u mrežu – 5:4.

Ponovo je Fric bez većih problema dobio gem na svoj servis, asom ga je završio, a onda je Novak posle greške forhendom i duple greške zapao u nove nevolje – 0-30. Na sledećem poenu Fric je opet odlično riternirao, ali je potom poslao loptu u mrežu, da bi Novak zatim najviše zahvaljujući preciznim servisima poveo 6:5.

Bilo je 30-30 u sledećem gemu, ali Novak šalje forhend u aut i ubrzo se ušlo u taj brejk. Prva dva poena bila su ključna – u prvom je Novak pokupio neverovatno težak volej, a u drugom je duboko vratio snažan i precizan servis rivala, te osvojio poen. Đoković je potom preuzeo kontrolu, diktirao je ritam forhendom i dobro servirao – poveo je 6-0 i završio sa 7-1.

Iako je na startu drugog seta propustio lak volej na 15-30, Novak je zatim dočekao grešku Frica, a onda izvrsnom forhend paralelom napravio brejk za 1:0.

Uprkos povoljnoj situaciji na semaforu, Novak je i dalje bio nervozan, ulazio je u rasprave s publikom koja je bila glasna kada nije trebalo, a Fric je ponovo digao nivo igre. Ipak, Đoković je nekako u gemu dugom sedam minuta uspeo da povede 3:1, da bi veoma glasno proslavio osvajanje i pretposlednjeg i poslednjeg poena.

Igrao je dobro Novak, imao je 15-40 u narednom gemu, zatim još dve u gemu na 4:2, ali Fric je bio na visini zadatka – nije ništa pogrešno radio Đoković u tim trenucima, ali Amerikanac je izvanredno servirao i pokazao srce, te se održao u setu.

Stao je potpuno servis Đokoviću u narednom gemu, a Fric je igrao odlično, slao je duboke lopte i napadao, te je došao do 15-40. Međutim, Novak nije posustajao, forhendima je diktirao ritam i najviše zahvaljujući tom udarcu vezao je četiri poena, poveo sa 5:3 i opet glasno proslavio nastavljajujući da se svađao sa publikom.

Uzeo je Fric naredni gem, ali Novak lepim vinerom iz drugog udarca započinje gem u kojem je servirao za 2-0. Greške više nije bilo, bez izgubljenog poena do drugog seta.

U ranoj fazi trećeg seta Novak je opet spasao dve vezane brejk lopte za 1:1, a u trećem gemu posle jednog proklizavanja požalio se na povredu i zatražio je medicinski tajm aut. Držao se u predelu rebara, čini se na prvi pogled.

Nakon što se vratio iz svlačionice, Đoković je servirao znatno sporije nego inače i nije se dobro kretao, ali je servirao precizno i nekako je uspeo da izjednači.

Koliko-toliko normalno je Đoković mogao da servira, ali sa osnovne linije nije mogao ništa, jedva se kretao, pravi bolne grimase, pa je došlo ono što se moglo i očekivati – brejk Frica za 5:3, ubrzo i osvajanje seta za 2-1.

Đoković je zahvaljujući servisima osvojio prvi gem četvrtog seta, ali i dalje se jedva kretao. Sa tribina je fizioterapeut Ulises Badio dostavio flašicu sa jednim napitkom, videćemo može li Novak da se oporavi i da završi meč.

Situacija se nije poboljšavala, Novak je praktično servirao dva prva servisa, ali u igri nije mogao praktično ništa. Brejk Frica za 2:1 u četvrtom setu.

U 23.30 po lokalnom vremenu, pri vođstvu Amerikanca 3:2, igra se prekinula dok publika ne napusti tribine i krene ka kući zbog policijskog časa koji je na snazi od subote u državi Viktorija.

Novak Đoković
Photo by Quinn Rooney/Getty Images

Posle devet minuta pauze igra se nastavila, a Fric je lako poveo sa 4:2, da bi Đoković smanjio na 4:3 takođe dobrim servisima.

Nastavilo se u istom ritmu do kraja seta, a Fric je sa 6:4 izborio peti set.

Novak se i dalje muči, ali deluje kao da se za nijansu bolje kreće i vodi 1:0 na startu petog seta. Dobro je Đoković servirao, ali i dalje je vidno sputan pri kretanju, poveo je sa 3:2.

I dalje je Novak bio ograničen na kretanju u poenima, ali pokušavao je da ih skrati i u šestom gemu je od 30-0 za Frica vezao četiri uzastopna poena, uključujući i forhend na liniji na brejk lopti za 4:2.

Uspeo je Đoković dobro da servira i da povede sa 5:2. Počeo je Novak bolje da se kreće, igrao je agresivno i iskoristio je drugu meč loptu za neverovatnu pobedu i snažno „tako je!“ na kraju meča.

Komentari

Vaš komentar