Ne može mu niko ništa: Novak je neprikosnoveni vladar AO!

Australian Open 21. feb. 202111:40 > 11:5098 komentara
Podeli:
Novak Đoković
Photo by Cameron Spencer/Getty Images

Novak Đoković je neprikosnoveni vladar Melburna! Srpski teniser osvojio je treću uzastopnu titulu na Australijan Openu, devetu u karijeri! Najbolji igrač sveta u velikom finalu savladao je Rusa Danila Medvedeva 7:5, 6:2, 6:2.

Đoković je u 28. Gren slem finalu osvojio 18. titulu. Sada ima samo dve manje od Rafaela Nadala i Rodžera Federera, koji sa 20 drže rekord.

Srbin je deveti put u karijeri igrao finale u Melburu i osvojio je devetu titulu. Ostvario je 21. uzastopnu pobedu na Australijan Openu, pošto je titule osvajao i prethodne dve godine.

Novakova titula dodatno dobija na značaju kada se zna da je u trećem kolu protiv Tejlora Frica doživeo povredu, zbog koje je razmišljao o odustajanju.

Medvedev je igrao drugo Gren slem finale u karijeri i poražen je drugi put. Rus je doživeo prvi poraz posle 20 uzastopnih pobeda. Ipak, dobra vest za Danila je da će od ponedeljka biti treći reket sveta.

Na najbolji mogući način Đoković je počeo finalni meč. Sigurno je došao do gema na svoj servis, a onda je napravio brejk. Ipak, Danil je sve bolje igrao kako je meč odmicao, dobro je servirao i manje je grešio. U petom gemu je Rus iskoristio pad u igri rivala i nekoliko grešaka Novaka, pa je vratio brejk.

Sigurno su u nastavku bili i jedan i drugi na servisu, a Đoković je konačno otpor rivala slomio u 13. gemu. Odigrao je odličan forgen, zatim ritern, a onda je fantastičnim pasingom došao do tri set lopte na servis protivnika. Spasao je Danil dve set lopte, ali je Novak još jednom odličan bio na riternu, pa je poveo 7:5.

Nije najboljeg tenisera sveta služio servis na startu drugog seta. Iskoristio je to Danil, pa je odmah napravio brejk. Ipak, ekspresno je odreagovao Đoković, odličnim riternovima pod noge rivalu lako je dolazio do poena, pa je odmah vratio brejk. Potpuno je diktirao ritam u nastavku Srbin, dominirao je u razmenama, pa je uz još jedan brejk poveo 4:1. Sve nervozniji bio je Medvedev, u jednom momentu je slomio i reket. Nije to uticalo na njegovu igru, u osmom gemu se Rus ponovo sustreo sa brejk loptama. Dve je spasao, ali treću nije mogao, pa je Novak uz brejk došao do seta 6:2.

Velika borba vodila se početkom trećeg seta. Imao je Rus brejk šanse u prvom gemu, ali ih je spasao Novak. Potom je Đoković odigrao agresivno na servise rivala, pa je rano došao do brejka. Još jednom je oduzeo servis Medvedevu u osmom gemu za maksimalnu pobedu i novu titulu.

Tok meča mogli ste da pratite na našem sajtu.

Duel je počeo Đokovićevim servisima. Prvi poen Novak je osvojio asom. Napao je Srbin već u drugom, posle dobrog servisa je izašao na mrežu i poveo 30:0. Diktirao je prvi reket sveta ritam i lako je došao do gem lopti. Usledila je potom neiznuđena greška za prvi poen Danila. Ipak, servis je služio Srbina koji je poveo 1:0.

Dobio je Medvedev prvi poen na svoj servis. Ipak, u dužim poenima koji su usledili Novak je kontrolisao situaciju. Posle tri neiznuđene greške Rusa iz forhenda, Srbin je došao do brejk lopti. Prvu je spasao četvrti teniser sveta, ali je fantastično odigrao Novak, pa je već na startu došao do brejka 2:0.

Lako je prvi teniser sveta dolazio do poena kada je servirao. Delovao je mirno Đoković, spremno za velike izazove. Asom i smeč udarcem završio je gem, koji mu je doneo prednost 3:0.

Fantastičnim riternom Đokovića je počeo naredni gem. Ipak, Medvedev je sigurnije servirao u nastavku, pa je lako došao do 40:15. Usledio je duži poen, u kome je ponovo ritam diktirao Novak. Međutim, grešku je potom napravio prvi reket sveta, pa je Rus osvojio prvi gem na meču 3:1.

Usledio je lošiji gem za Đokovića. Iako je Srbin dobio prvi poen, vezao je dve neiznuđene greške. Posle veoma dugog poena, Đoković je poslao drop šot u mrežu, pa je Medvedev došao do brejk prilika. Propustio je Novak nekoliko šansi da završi naredni poen, izvlačio se Rus. Na kraju je Đoković ponovo poslao loptu u mrežu i Danil je smanjio na 3:2.

Razigrao se četvrti teniser sveta, odlično je servirao, pa je bez izgubljenog poena dobio treći gem u nizu i izjednačio na 3:3.

Vratio se Novak svojoj igru, uspeo je da osvoji nekoliko lakih poena na svoj servis, a onda bekhend vinerom okonča gem za 4:3.

Siguran je bio i Medvedev kada je počinjao poene. Iako je posle jedne duge razmene i nekoliko pogođenih linija, Novak došao do 30:15, Rus je sa dva asa završio gem za 4:4.

Posle duge razmene Đoković je izgubio prvi poen u narednom gemu. Ali je Đoković u nastavku uspostavio kontrolu, bio je fokusiran, pomogao mu je i servis pa je poveo 5:4.

Dobro je servirao i Rus, lako je dolazio do poena u narednom gemu, pa je vrlo brzo na semaforu pisalo 5:5.

Na isti način je uzvratio Srbin, igrao je agresivno, izlazio je na mrežu, pa je bez igubljenog poena stigao do prednosti od 6:5.

Fantastičnim forhendom Novak je osvojio prvi poen u narednom gemu. Potom je odlično riternirao, te izgradio poen za 0:30. Pasingom je prošao Medvedeva na mreži, pa je imao tri set lopte. Ipak, dobro je servirao Rus potom, pa je smanjio na 30:40. Miran je bio Đoković, još jednom je odlično odigrao na riternu, pa je iskoristio treću set loptu 7:5.

Nije Novaka služio servis na startu drugog seta, a posle neiznuđene greške Srbina iz bekhenda, Rus je došao do brejk lopte. Iskoristio je već prvu Rus, pošto je Đoković poslao loptu u mrežu.

Odlično je odgovorio prvi reket sveta. Već u narednom gemu je poslao dva riterna pod noge rivalu, posle čeka je Danil pravio greške. Imao je Novak odmah brejk priliku, odigrao je agresivno, pa je dobio naredni gem za 1:1.

Rasplamsavala se borba u nastavku, poeni su trajali duže. Novak je morao da nadoknađuje zaostatak od 15:30, ali je u dužim poenim on imao primat, pa je dobio svoj gem za 2:1.

U istom ritmu igralo se u nastavku. Publika je sve više učestvovala u meču, pa je sudija zamolio sve da ostanu tihi. Posle asa Medvedeva bilo je 30:30. Ipak, u razmenama je Novak birao bolje opcije, pa je posle neiznuđenih grešaka rivala došao do brejka i poveo 3:1.

Dobrim riternom, Danil je došao do prvog poena u narednom gemu. Ipak, nije imao odgovor na odlične servise Đokovića u nastavku. Srbin je asom došao do 4:1.

Za manje od minuta Rus je dobio svoj servis gem bez izgubljenog poena 4:2.

Usledila je velika borba kada je Novak počinjao poene. Medvedev se izborio za izjednačenje (40:40), ali je dobim servisima Đoković dobio svoj gem. Stradao je potom reket ruskog tenisera.

Frustriran je bio Medvedev, pa je napravio i duplu servis grešku, posle koje je Đoković imao 15:30. Koristio je Novak maksimalno svoje šanse, pa je došao do set lopti na servis rivala. Prvu je spasao Medvedev, ali nije mogao da spreči Srbina da novim brejkom dođe do seta 6:2.

Zapretio je Medvedev u prvom gemu trećeg seta. Posle duple servis greške Srbina bilo je 15:40. Ipak, fokusiran je bio Đoković, ispratio je svaku loptu. Pomogle su Novaku i neiznuđene greške rivala, pa je Srbin dobio prvi gem.

Nervozan je bio Danil, frustrirala ga je spremnost rivala. Posle njegove duple servis greške, Novak je imao brejk loptu. Iskoristio je prvu za vođstvo 2:0.

Borba se vodila i u narednom gemu. Nije Medvedev imao nameru da odustane, ali nije pronalazio prava rešenja. Đoković je stigao do 3:0.

Rus je potom bio siguran kada je počinjao poene, pa je bez problema došao do narednog gema 3:1.

Uzvratio je na isti način prvi teniser sveta. Kontrolisao je situaciju Novak, fantastično je gađao slabe tačke nervoznog rivala. Medvedev je pomogao sa nekoliko grešaka, pa je semafor pokazao 4:1.

Medvedev je podigao nivo igre u svojim servis gemovima, pa je prilično lako smanjio na 4:2.

Vezao je Rus vinere iz forhenda i bekhenda za 15:30 u narednom gemu, posle čega je tražio podršku publike. Ipak, odlično je u tom trenutku odservirao Srbin. U dugoj razmeni, Novak je poslao duboku loptu na koju Danil nije imao odgovor za 40:30. Usledio je još jedan dug poen, koji je završen greškom Medvedeva. Novak je prišao na gem od nove titule 5:2.

Nije želeo da čeka Đoković, pa je po trofej krenuo na servis rivala. I uspeo je. Napravio je brejk za novi trijumf u Melburnu!

Komentari

Vaš komentar