Jak otpor Raonića, Đoković do 300. grend slem pobede!

Australian Open 14. feb. 202111:26 > 14:4558 komentara
Podeli:
Novak Đoković
Photo by Mark Metcalfe/Getty Images

Novak Đoković pobedio je Miloša Raonića 7:6 (7-4), 4:6, 6:1, 6:4 četvrtom kolu Australijan opena, to je njegov 300. grend slem trijumf u karijeri.

Đoković je prošle godine u Melburnu dobio Raonića u četvrtfinalu, a sada ima 12-0 skor sa Kanađaninom crnogorskog porekla.

Povezane vesti

Bilo je pitanje hoće li Novak izaći na teren posle povrede stomačnih mišića u duelu sa Fricom. U finišu prvog i početkom drugog seta bilo je nekoliko bolnih grimasa na Đokovićevom licu, posle više ne, a jedinih vidljivijih problema imao je sa forhend strane.

U prvom setu Novak je bio izuzetno siguran na servisu, a Raonić je u dva različita gema spasao po brejk loptu i gledali smo taj brejk. U prvom poenu Raonić je promašio smeč sa osnovne linije posle odlične Novakove odbrane. I jednom i drugom stao je prvi servis, ali je taj mini brejk viška Novak čuvao sve do 5-3, kada u poenu dugom 18 udaraca pravi još jedan i dolazi do tri vezane set lopte. Realizovao je drugu, 7-4 i vođstvo u setovima.

Nije iskoristio Novak još jednu brejk loptu u ranoj fazi drugog seta, a potom je Miloš podigao nivo igre – bio je znatno konstantniji na riternu, bolje i servirao, Đoković se hrabrom igrom provukao u jednom gemu, ali u petom gemu rival pravi brejk. Raonić je posle fantastičnog riterna na liniju došao do 15-30, a posle duple greške i dve vezane brejk lopte. Prvu je Đoković spasao, ali na drugoj je Kanađanin odigrao maestralno i forhend vinerom došao do vođstva 3:2. Do kraja seta nije imao većih problema i uspeo je da osvoji set, svoj tek četvrti u 12. okršaju sa Đokovićem.

Verovatno presudan bio je početak trećeg seta, tačnije četvrti gem u kojem je Novak izvrsnom bekhend paralelom iskoristio višak prostora na forhend strani Raonića i tako je došao do brejk lopte, koju je potom i iskoristio posle greške Kanađanina. Za razliku od drugog seta, ulazio je Novak u znatno više poena na servi protivnika, na 4:1 je vezao dva nestvarna riterna forhendom i ubrzo poveo 5:1, čime je treći set rešen.

U trećem gemu četvrtog seta Raonić spasava dve brejk lopte, a onda dubokim riternima stiže do 0-30 u narednom gemu. Novak je potom dobro odservirao, da bi na 30-30 u dugom poenu ispustio inicijativu, ali Raonić je pogrešio. Ubrzo je bilo 2:2.

Bila je to jedna od dve polušanse za Raonića na servise Đokovića. Od 30-30 je Đoković vezao dva dobra servisa u osmom gemu, a onda ponovo izvršio pritisak u devetom – Raonićev promašen zicer posle dobre odbrane rivala, Novakov nestvarni ritern i potom jedan neobični poen i greška Kanađanina, 0-40. Spasao je servisima Raonić dve šanse, na trećoj je Novak na drugi servis ušao u igru i dočekao grešku Raonića po paraleli – 5:4.

Stao je Novaku prvi servis u narednom gemu, ali je zato pogodio neke neverovatne udarce sa osnovne linije, došao je do dve vezane meč lopte i realizovao prvu posle greške Raonića. „Dobar!“, uzviknuo je Đoković i pošao ka mreži proslavljajući trijumf.

Đoković će sada igrati sa Aleksanderom Zverevom, koji je u tri seta bio bolji od Dušana Lajovića. Novak vodi sa 5-2 u međusobnim susretima sa Nemcem, a poslednji put dobio ga je u tesnom duelu pre desetak dana na ATP kupu.

Tok meča:

Osvojio je Raonić prvi gem na svoj servis, zatim je došao do 0-30, ali dobrim servisima i forhendima Đoković preokreće za 1:1.

U sledećem gemu došao je Novak do 30-30 i dobro riternirao, ali je Raonić jednu kraću loptu iskoristio i smestio loptu na liniju, da bi potom dobrim kik drugim servisom poveo 2:1. Još dva gema protekli su bez problema za servere – Raonić, nakon što je u prva dva gema ubacivao tek svaki treći prvi servis, vezao je pet prvih servisa i poveo sa 3:2.

Prvi je do brejk lopte došao Đoković u sedmom gemu posle dobre odbrane i greške Raonića bekhendom. Ušao je Novak u poen posle drugog servisa Kanađanina, ali je poslao forhend u mreži, da bi Miloš servisom i dobrim forhendom uzeo naredna dva poena za vođstvo 4:3.

Dobro je Novaka služio servis i najviše zahvaljujući njemu izbegao je probleme u narednom gemu – na 30-30 slajs servis za viner i onda dobar servis pa forhend za 4:4.

Ponovo je Đoković imao šansu, lepo izgrađenim poenima došao do 0-30, ali je u aktivnom poenu pogrešio forhendom. Posle jedne nestvarne defanzive ipak stiže Novak do brejk lopte, ali je Raonić veoma precizno odservirao, da bi nedugo zatim poveo sa 5:4.

U ranoj fazi seta Đoković je delovao jako dobro fizički, ali je potom posle nekoliko poena imao grimasu bola na licu. Naredna dva gema prošli su bez problema za servere, 6:5 za Raonića.

Ubrzo se ušlo u taj brejk, a u prvom poenu Raonić je promašio smeč sa osnovne linije posle odlične Novakove odbrane. I jednom i drugom stao je prvi servis, ali je taj mini brejk viška Novak čuvao sve do 5-3, kada u poenu dugom 18 udaraca pravi još jedan i dolazi do tri vezane set lopte. Realizovao je drugu, 7-4 i vođstvo u setovima.

Uprkos tome, Đoković se fizički više muči nego na početku meča, a fizioterapeut Ulises Badio sa tribina mu je poslao napitak.

Preokrenuo je Novak 15-30 u prvom gemu, a zatim je pravom ravnotežom između odbrane i napada stigao do brejk lopte u drugom gemu. Vratio je servis, ali je Raonić odigrao izvanredan insajd n forhend i potom preciznim servisima izjednačio na 1:1.

Delovalo je da će Novak dobiti još jedan rutinski gem, ali od 40-15 dolazi se do izjednačenja, zatim i do brejk lopte koju Đoković spasava preciznim servisom u bekhend rivala. Bilo je malo i frustracije kod Novaka, ali sa dva izvanredna forhenda (jedan iz trka, drugi odmah posle servira) osvaja gem za 2:1.

Posle medicinskog tajm auta u kojem mu je bandažiran skočni zglob, Raonić je vidno digao nivo igre, posle jednog fantastičnog riterna na liniju bilo je 15-30 u petom gemu, a posle duple greške i dve vezane brejk lopte. Prvu je Đoković spasao, ali na drugoj je Kanađanin odigrao maestralno i forhend vinerom došao do vođstva 3:2.

Proigrao je Raonić, podigrao i procenat prvog servisa, u osmom gemu stigao je Novak od 40-15 do djusa, ali je Kanađanin ponovo vezao dva izvrsna servisa i poveo je sa 5:3.

Igrao je Miloš odlično, Novak se malo mučio sa forhend stranom, a Raonić bez većih problema izjednačuje u setovima (6:4).

U prva tri gema trećeg seta serveri su sigurni, Đoković vodi sa 2:1.

U četvrtom gemu Novak vrši pritisak, stiže do 0-30, ali u dva poena na drugi servis Raonića ne uspeva da stvori brejk lopti, da bi onda to učinio posle sjajnog prvog servisa rivala. Spasao je Kanađanin brejk loptu odličnim servisom, ali Novak izvrsnom bekhend paralelom stvara novu i uspeva da dočeka grešku suparnika – 3:1.

Naredni gem počeo je duplom greškom, zakomplikovalo se na 0-30, ali Đoković u narednom poenu opet rizikuje na drugi servis i potom spušta forhend na liniju. Novak je dobro servirao, Raonić je imao malo sreće da dođe do djusa, ali Đoković je ostao smiren i poveo sa 4:1.

Počeo je Đoković bolje da čita servise rivala, od 30-15 vezao je dva forhend vinera iz riterna, i to na prvi servis, a na brejk lopti je na drugi poslao bekhend pod noge – 5:1. Nedugo zatim bilo je 2-1 u setovima za Đokovića.

Miloš Raonić
Photo by Mark Metcalfe/Getty Images

Posle dva laka gema na servis, na krilima izvanrednog pasinga Đoković stiže do 15-40 u trećem gemu. Raonić prvu spasava asom, na drugoj se ušlo u poen, ali je Novak ostao prekratak na jednoj lopti. Još dva snažna servisa i Raonić se izvukao – 2:1.

Uz dva duboka riterna Raonića i nešto sporiju reakciju Đokovića bilo je 0-30, ali Novak je potom dobro odservirao, da bi na 30-30 u dugom poenu ispustio inicijativu, ali Raonić je pogrešio. Ubrzo je bilo 2:2.

Posle dva laka gema na servis, Đoković u sedmom gemu stiže do 0-30, ali Raonić prvo izvrsnim forhendom, zatim i sa dva snažna servis preokreće. Dolazi ipak Novak do djusa, onda je odlično izgradi poen i promašio iz izgledne situacije, pa je posle novog dobrog servisa Raonića bilo 4:3.

Od 30-30 je Đoković vezao dva dobra servisa u osmom gemu, a onda ponovo izvršio pritisak u devetom – Raonićev promašen zicer posle dobre odbrane rivala, Novakov nestvarni ritern i potom jedan neobični poen i greška Kanađanina, 0-40. Spasao je servisima Raonić dve šanse, na trećoj je Novak na drugi servis ušao u igru i dočekao grešku Raonića po paraleli – 5:4.

Stao je Novaku prvi servis u narednom gemu, ali je zato pogodio neke neverovatne udarce sa osnovne linije, došao je do dve vezane meč lopte i realizovao prvu posle greške Raonića. „Dobar!“, uzviknuo je Đoković i pošao ka mreži proslavljajući trijumf.

Komentari

Vaš komentar