U kojim tačkama je Đoković dobio finale u Melburnu?

Australian Open 28. feb. 20219:58 > 13:394 komentara
Podeli:
Novak Đoković
Photo by Matt King/Getty Images

Novak Đoković smatra se teniserom sa najboljim riternom u istoriji tenisa, a to je potvrdilo i nedavno finale Australijan opena.

Nedelju dana kasnije na raspolaganju su nam uvidi koje donosi Infosys, tačnije napredne statistike, po kojima je jasno da je Đoković dobio finale sa Danilom Medvedevom (7:5, 6:2, 6:2) zahvaljujući riternu i drugom servisu.

Novakova 18. grend slem titula

Ruski teniser u proseku je brže vraćao loptu posle servisa nego Đoković, ali mu je pozicija bila drugačija – u proseku, Medvedev je na druge servise Đokovića stajao dva metra iza linije.

S druge strane, Novak je druge servise Rusa u proseku čekao pola metra unutar terena, što je za 0,6 metara bliže nego što je Đoković u proseku stajao u prethodnih šest mečeva do finala. Isplatilo se, Medvedev je osvojio samo 32 posto poena na drugi servis.

Takođe, i prosečna brzina Đokovićevog drugog servisa povećala se u finalu u odnosu na prethodne mečeve, i to za šest kilometara na čas, pa je iznosila 181,8 km/č. To znači da je Rus imao samo 430 milisekundi da reaguje na druge servise Đokovića, a tokom celog turnira prosek je bio oko 500 milisekundi za reakciju. U finaku, Đoković je imao u proseku 533 milisekunde da reaguje na druge servise rivala.

Jasno je bilo da je Novak bio agresivniji teniser u finalu, a evo i koliko. Uspeo je u tome da mu prvi udarac posle servisa bude forhend u 63,6 posto slučajeva u poređenju sa 46 procenata kod Medvedeva. Još ilustrativnije, odigrao je više od 20 posto svojih forhenda unutar terena, u poređenju sa samo 5 nasto udaraca Medvedeva iz iste pozicije.

Na kraju, meč je trajao samo sat i 53 minuta i Novak je osvojio 18 grend slem titulu, devetu u Melburnu.

Komentari

Vaš komentar