Kao mašina: Deveto finale Australijan opena za Novaka!

Australian Open 18. feb. 20219:26 > 11:4047 komentara
Podeli:
Novak Đoković
REUTERS/ Asanka Brendon Ratnayake

Najlakši posao od početka Australijan opena Novak Đoković je imao u polufinalu u kome je u tri seta (6:4, 6:3, 6:2) savladao Aslana Karaceva, čoveka koji je igrao kvalifikacije i prvi put u karijeri se našao u glavnom žrebu nekog Gren Slema.

Novak se plasirao u deveto finale Australijan opena u kome će pokušati da dođe do devete titule, a 18. Gren slema u karijeri.

Karacev je pokazao zašto je ovog četvrtka bio tu gde jeste, naspram svetskog broja jedan u polufinalu Australijan opena.

Igrao je dobro, nije se plašio ulaska u duge razmene, ali kada je Đoković uspeo da mu pročita servis stigao je i do prvog brejka, jednog ali vrednog prvog seta.

Velika borba razvila se u drugom setu iako to dvostruki brejk za Đokovića nije nagoveštavao. Karacev je vratio jedan brejk, naterao Novaka da servira za set drugi put i da ozbiljno zapne kako bi ga osvojio.

U trečem setu je Novak već u prvom gemu napravio brejk i poveo 2:0, ali je Karacev uzvrato istom merom i uneo novo uzbuđenje u meč. Usledila su nova dva vezana gema za Đokovića i nova brejk lopta za vođstvo 5:2. Karacev nije uspeo da ubaci prvi servis, a na drugi je Novak imao idealan odgovor.

I koliko god je delovalo kao najbrža i najlakša pobeda, ipak je Novak morao da igra odlično kako bi u tri seta završio posao u prvom duelu protiv ruskog tenisera pa je sasvim zasluženo obezbedio sebi mesto i u poslednjem duelu koji će biti odigran na prvom ovogodišnjem Gren Slemu.

U finalu, za devetu titulu u Melburnu, Novak će igrati protiv boljeg iz duela u kome se sastaju Danil Medvedev i Stefanos Cicipas. Drugo polufinale na programu je u petak.

Tok meča:

Odigrana su prva tri gema prvog seta, Đoković je dobio oba svoja servis gema, kao i Karacev svoj i rezultat je 2:1 za srpskog tenisera. Karacev pokazuje da nije slučajno u polufinalu, ali i da se ne plaši da pusti ruku protiv najboljeg na svetu.

Razvija se igra lepo, ali se igra prilično brzo. Za samo 18 minuta je odigrano pet gemova i Novak vodi 3:2.

U šestom gemu je Novak poveo 30:0 na Karacevljev servis i pokazao rivalu kako će stvari izgledati kada mu ne bude išao prvi servis, ali se i dalje igra bez brejka i brejk prilika. Novak vodi 4:3, a Karacev pokazuje da je dobar i u defanzivi i osvaja neke zaista lepe poene.

Bilo je Novaku potrebno nekoliko gemova da pročita Aslanov servis, a kada je u tome uspeo došao je i do prvih brejk lopti u meču. Sa nulom Đoković pravi brejk i serviraće za osvajanje prvog seta.

Lako je najbolji igrač sveta potvrdio brejk i osvojio prvi set u polufinalu Australijan opena. Od poslednjih 13 poena u prvom setu, Novak je dobio 12. Odservirao je u ovom delu meča i šest asova.

Osvojio je Karacev prvi servi gem u drugom setu, ali Novak je u trećem gemu pokazao da je u potpunosti naštimao ritern i napravio je brejk za vođstvo 2:1 u drugom setu. Serviraće za potvrdu brejka.

Još jedan brej sa nulom je napravio Đoković i vodi 4:1. Riterni i dobri servisi gotovo da su bacili Karaceva na kolena već na sredini meča.

Samo tri neiznuđene greške napravio je u dosadašnjem toku meča Novak Đoković. Na treću se naslonila i jedna dvostruka servis greška i Karacev je došao do prve brejk lopte u meču u gemu u kome je Novak servirao za osvajanje drugog seta.  Prvu nije iskoristio, ali je odličnim riternom izborio drugu i uspeo je da natera Novaka na grešku i vrati jedan brejk. Sada je 5:3 i Karacev je na servisu.

Ostaje Karacev u igri u drugom setu. Osvojio je dva vezana gema, ali i dalje ima brejk zaostatka. Novak će ponovo servirati za osvajanje drugog seta.

Karacev igrom pokazuje zašto je u polufinalu, radi za svaki poen, ne plaši se dugih razemena i jedna takva mu je donela spasenu set loptu. Nakon velike borbe, Karacev je odigrao drop šot i naterao Novaka na grešku za izjednačenje u desetom gemu drugog seta nakon čega je savršenim riternom došao do nove brejk lopte. Prvu nije iskoristio kao ni drugu. Oba puta Novak je pronašao dobar servis. Servis vinerom je Đoković došao do treće set lopte u gemu koji je trajao više od osam minuta. Ovoga puta je glasno proslavio osvajanje drugog seta.

Đoković je već u prvom gemu trećeg seta napravio brejk, a zatim ga u svom servis gemu i potvrdio za vođstvo 2:0 u trećem setu.

Drugi put u meču Karacev osvaja dva vezana gema, vratio je brejk i ponovo je sve otvoreno u trećem setu. Rezultat je 2:2 i servira Karacev.

Odmah Đoković pravi novi brejk i sada pred svoj servis gem vodi 3:2 u trećem setu.

Uz novi brejk, Novak je sebi otvorio priliku da servira za plasman u finale.

Komentari

Vaš komentar