Viktorija naredila vakcinaciju sportista, šta to znači za AO

Australian Open 1. okt. 202115:4413 komentara
Podeli:
Scott Barbour/Getty Images

Vlada države Viktorija u Australiji obavezala je novim propisima sve profesionalne sportiste da se vakcinišu protiv koronavirusa.

Vlada Viktorije objavila je u petak da svi zaposleni moraju da prime najmanje jednu dozu vakcine protiv koronavirusa najkasnije do petka, 15. oktobra kako bi im bilo dozvoljeno da rade. Najkasnije do 26. novembra svi moraju da budu potpuno vakcinisani.

Lista „zaposlenih“ u državi Viktorija uključuje i profesionalne sportiste, radnike koji su zasposleni na poslovima koji podržavaju profesionalni sport i sve zaposlene u televizijama koji su brodkasteri profesionalnih sportskih dešavanja.

Ukoliko sportska liga, kao što je recimo slučaj sa Ligom australijskog fudbala (AFL), ne dobije posebnu dozvolu da bude izuzeta od pravila, svi sportisti će morati da budu vakcinisani čak i za predsezonske pripreme. Sva ostala takmičenja – ragbi, kriket, košarka, fudbal – podležu pravilu o obaveznoj vakcinaciji. I pored toga očekuje se da će AFL objaviti da je vakcinacija obavezna za sve igrače i prateće osoblje.

Pitanje je kako će se ovo pravilo odnositi na tenisere i teniserke koji budu dolazili u Melburn na Australijan open sledeće godine, odnosno da li će obaveza vakcinacije važiti i za one koji nemaju stalni boravak na teritoriji Viktorije. Svi se sećamo kako je bilo ove godine i koliko su striktna pravila karantina bila na snazi u Melburnu.

Premijer Viktorije Den Endrjus rekao je da je ovakva odluka doneta u skladu sa preporukama zdravstvenih vlasti jer se radnici najviše kreću. Vakcinacija je propisana kao vid njihove zaštite, ali i kao vid zaštite svih građana širom zemlje.

Očekuje se, prema sadašnjim podacima, da će u Viktoriji zaključno sa 1. oktobrom polovina polacije primiti drugu dozu vakcine.

Komentari

Vaš komentar