Nole i strast prema tenisu: Ne znam, možda tako delujem

ATP 28. maj 201817:30 > 17:32
Dean Mouhtaropoulos, Getty Images Sport

Ne prođe konferencija za medije, a da Novaka Đokovića ne pitaju nešto u vezi sa time kakva su njegova osećanja prema tenisu, u suštini različite verzije pitanja “da li vam se još igra tenis“.

Posle pobede nad Dutrom Silvom (6:3, 6:4, 6:4) u prvoj rundi Rolan Garosa, pitali smo Đokovića zašto misli da je tako. 

“Pa, ne znam.Ne znam stvarno, možda ja tako delujem, pa me ljudi pitaju. U stvari, pretpostavljam da je zato što nisam u prvih pet tenisera na svetu, pa je to čudno svima i stalno mi postavljaju ta pitanja. Verovatno je za neke ljude neuspeh biti 20. na svetu, možda je to posredi“, kazao je Novak sležući ramenima na početku odgovora.

„Iskreno, i ne sećam se kako sam se osećao prošle godine. Bilo je jako teško suočiti se sa povredom, velikom najvećom povredom koju sam imao u karijeri. Iza mene je dugih 12 meseci, ali počinjem da igram bolje. Poslednjih nekoliko nedelja ne razmišljam o laktu, igram bez bolova i to je najvažnije u ovom trenutku“, rekao je na početku konferencije Novak Đoković na neizbežno pitanje o povratku na Tur posle povrede.

Novak je rekao da ima dovoljno samopouzdaja, ali da se u pojedinim trenucima u meču nije osećao baš najbolje, ali da je znao da igra dovoljno dobro da dođe do pobede.

Novinare u Parizu je zanimala i priča „iza“ povretka Marjana Vajde u Novakov tim.

„Svaka godina je priča za sebe, posebno što nismo sarađivali u poslednjih 12 meseci. Sjajno je što je ponovo tu. Uvek sam govorio, a ponoviću i sada da je on prijatelj, član porodie, neko na koga i u privatnom životu mogu da se oslonim. Podelili smo mnogo predivnih i mnogo teških trenutaka. Uz njega je tu i moj kondicioni trener Gebhard Grič, koji poznaje mene i moju igru veoma dobro. Sada smo u situaciji da se suočavamo sa drugačijim okolnostima u ovom periodu posle povrede, ali svi se nadamo najboljem“, rekao je Đoković koji je potvrdio da dogovor sa Vajdom ima samo do kraja Rolan Garosa.

Što se tiče samog meča prvog kola, Novak je ocenio da je obavio dobar posao, da je imao neke dobre momente, ali i neke ne tako dobre:

„Igrao sam protiv Silve koji je specijalista za šljaku i koji je veliki borac i nije bilo lako igrati protiv nekoga sa takvom energijm. Bilo je dovoljno dobro za prvi meč, dobar test“, zaključio je Đoković.

Kao što to uvek biva na Đokovićevim konferencijama, novinari postavljaju mnogo pitanja koja se ne tiču samih mečeva i turnira. Ovoga puta tema su bila brojna povlačenja sa Rolan Garosa pa je neke od kolega zanimalo šta Novak misli o rasporedu turnira i da li veruje da promene kalendara mogu da smanje broj povreda među igračima.

„To je veoma kompleksna tema. Teško je pronaći jasan odgovor na vaše pitanje. Činjenica je da mi imamo najdužu sezonu kada uzmemo sve sportove u obzir. To je jedan od razloga zašto se mnogi igrači povređuju. I sam sam to iskusio u proteklih godinu i po. Svi mi pokušavamo da budemo zdravi i da budemo u dobroj formui. Svi pokušavamo da nam tela i umovi budu u najboljem stanju i da se uvek takmičimo na najvišem nivou. Promene podloga, vremenskih zona… i tako u krug od 1. januara do kraja novembra. To je veoma dug period. Ali, baviomo se predivnim sportom koji nam daje mnogo i moram da budem zahvalan na tome svakoga dana“, odgovorio je srpski igrač.

Novak je govorio i o tome šta je naučio o sebi samom u proteklih 12 meseci dok se borio da se vrati na teren.

„Morao sam da ‘kopam’, recimo to tako, posebno kada sam došao do toga da se vratim na teren nakon četiri i po meseca neigranja tenisa. Tada se bol vratila i nisam znao u kom pravcu će se stvari odvijati. Početak sezone je bio iza ugla a ja nisam bio sposoban da serviram. Tada je došao Australijan open i uspeo sam da pronađem neka privremena rešenja. I na kraju sam morao da odem na operaciju, a sezona je već uveliko trajala. Ne žalim. Uvek govorim da se u životu sve dešava sa razlogom i na nama je da shvatimo zašto su se neke stvari dogodile baš u određenom momentu. Ovaj sport mi je dao mnogo, ali nisam imao osećaj kao da ja tenisu nešto dugujem ili da tenis meni duguje. Ovo je veza koja je zasnovana na čistoj ljubavi. Dok god budem imao osećaj da mogu da igram, igraću. Ako bude momenata kada mi se ne bude igralo, neću igrati. Nemam osećaj da imam obavezu prema bilo kome sem prema samom sebi na terenu. Pokušavam da uvek mislim na to zašto sam počeo da se bavim ovim sportom i iz toga crpim mnogo energije. To je izazov i nisam ja prvi koji se suočava sa takvom vrstom izazova. Kada pomislim na one koji su imali velike probleme, prvo mi na pamet padne Del Potro. On je imao mnogo veće probleme od mene. I sada je ponovo u vrhu. To je impresivno. To su priče koje inspirišu i daju svima nadu, pa i meni“, objasnio je Novak.