Džumhur: Mentalno nisam bio spreman za pobedu

Roland Garros 1. jun 201817:11 > 17:36
Getty Images/Matthew Stockman

Bosanski teniser Damir Džumhur završio je učešće na Rolan Garosu pošto je od njega u trećem kolu bio bolji Nemac Aleksander Zverev posle velike borbe u pet setova.

Zverev je slavio rezultatom 6:2, 3:6, 4:6, 7:6 (7-3), 7:5, u četvrtom setu je teniser iz Sarajeva servirao za pobedu, ali je Nemac napravio brejk, što je bio jedan od ključnih momenata na meču. 

„Iskreno nisam bio nervozan. U tim trenucima, u drugom delu četvrtog seta sam malo fizički pao. To je povezano sa mentalnom snagom, a mislim da psihički nisam bio spreman da osvojim četvrti set i meč. Malo sam i srljao u tom servis gemu. On je igrao veoma pametno, dopustio mi je da grešim, a ja sam ih pravio kada nije trebalo. Ali to je tenis, a Aleksander je zato jedan od najboljih na svetu“, rekao je Džumhur

Džumhur je u petom setu propustio da realizuje i jednu meč loptu. 

„U petom setu sam pokušao da budem malo agresivniji, što je dalo rezultata. Imao sam i meč loptu, ali je on servirao dobro. Mučili su me i žuljevi, a tada je bilo i teško igrati pa sam pokušavao da igram brze poene. On se dobro kreće, to svi znaju, igra brzo i neće vam dopustiti lake poene. Bio je ovo jedan poseban meč za mene, publika je bila sjajna, mogao sam da osetim njihovu energiju. Uživao sam tokom celog meča. Imao sam šanse, nažalost ih nisam iskoristio. Ali mislim da ću iz ovog poraza naučiti više nego iz drugih. Pokušaću da se vratim što je pre moguće“, dodao je igrač iz Bosne. 

Iako je Džumhur na ATP turu već sedam godina, novinare je zanimalo i kakvi su bili njegovi počeci u Bosni i Hercegovini, dok je odrastao. 

„Rođen sam mesec dana pošto je počeo rat u Sarajevu. Moja porodica je ceo rat provela tamo, pod granatama i svemu ostalom što se dešavalo. Ja se ne sećam tog perioda, što je za mene dobro. Sve je bilo razrušeno i nije bilo terena za tenis. Počeo sam da treniram u srednjoj školi, gde nije bilo velikog terena. Nije bilo pravih uslova, ali sam siguran da ako želite nešto i radite vredno, to možete da učinite bilo gde. Ja sam primer za to jer je Bosna i Hercegovina zaista mala zemlja, zemlja koja ne podržava sportiste. Teniska federacija nije dovoljno jaka da bi pružila valjanu podršku. Nije bilo lako, pogotovo što ste sami u svemu tome sa roditeljima. Ali zahvalan sam zbog toga, moji roditelju su zaslužni za ovo gde sam sada“, rekao je Džumhur posle poraza od Zvereva.