Novak: Činjenica je da sam drugačije tretiran…

Podeli:
Clive Brunskill Getty Images

Prvi teniser sveta Novak Đoković kaže u razgovoru sa srpskim novinarima da je činjenica da je drugačije tretiran, naročito u početku karijere, zbog zemlje iz koje dolazi, ali naglašava da mu je drago što se sve odvilo baš tako.

Clive Brunskill Getty Images

U osmini finala Rolan Garosa Đoković će se sastati sa Jan-Lenardom Štrufom, koji je u trećoj rundi u maratonskom meču savladao Bornu Ćorića sa 11:9 u petom setu. Prethodno je izbacio Radua Albota i Denisa Šapovalova.

“Gledao sam završetak njegovog meča sa Ćorićem, izuzetno napeto i uzbudljivo je bilo. Borna je servirao za pobedu i to je bolan poraz, a takvi mečevi su izvrsni za gledanje. Štruf je pokazao mentalnu čvrstinu u trenucima kada se lomio rezultat, u nekoliko ključnih gemova na brejk loptama je servirao izvanredno“, kaže prvi teniser sveta.

Nemac ima 29 godina, najbolji rang mu je 44. mesto (sada je već projektovan na 38. poziciju na sledećoj listi), a ove sezone na šljaci savladao je neke odlične tenisere poput Cicipasa, Čilića, Dimitrova… Do sada nikada nije igrao u drugoj nedelji nekog od Slemova.

“Servis je u stvari njegovo najveće oružje, on je visok i prilično snažan – osim toga, stoji vrlo blizu linije i nema problem da izađe na mrežu, koristi kraću loptu da odmah preuzme kontrolu nad poenom i da volejom završi. Verujem da će sličnu taktiku primeniti i protiv mene, a ja ću se truditi da malo bolje zaštitim osnovnu liniju. Mislim da će igrati i servis-volej, što danas nije tipično, pogotovo ne na šljaci, i definitivno je dobar ritern jedan od ključeva pobede nad njim”.

Pre nekoliko dana Ivo Karlović je u intervjuu za Sport klub rekao da bi Novaka već smatrali najboljim teniserom svih vremena samo da ne dolazi iz Istočne Evrope, već npr. Francuske. Pitali smo Đokovića kako je kroz karijeru osećao taj drugačiji tretman u teniskom svetu.

“Činjenica je da sam drugačije tretiran. Danas je verovatno drugačija situacija jer sam svojim rezultatima zaslužio poštovanje i više pažnje međunarodnih medija i celokupnog sportskog sveta. Verovatno sam zbog zemlje iz koje dolazim i dela sveta iz kojeg dolazim imao u početku manje pažnje i podrške, medijske i sponzorske, ali to me je još više motivisalo. Ne govorim vam sada ovo iz želje da se žalim i da plačem nad svojom sudbinom, naprotiv, baš mi je drago što je tako bilo jer mi je dozvolilo da kročim put koji me je doveo tu gde sam”.

A kako se to manifestuje?

“Evo, pogledaš moju karijeru u poslednjih 15 godina i vidiš sve što treba. Meni je najbitnije bilo da izvučem najviše motivacije i snage da dobijem teniski meč i da napravim izvrsnu karijeru u svetskom okvirima, i u tome sam uspeo. Sve ostale sporedne stvari deo su mog karaktera i mog brenda – mi, i kažem ‘mi’ jer ceo tim učestvuje u izgradnji, trudili smo se da u poslednjih desetak godina napravimo brend prepoznatljiv na svoj način, koji ima svoje vrednosti i karakteristike koje sutra prepoznaje jedan sponzor, moj budući partner. To i jeste slučaj sada sa Lakostom i Hedom, najvećim sponzorima koje imam. Ne žalim i stvarno ne mislim da sam u nekom deficitu niti sa sponzorima niti sa bilo čime drugim, stvari su baš onakve kakve treba da budu”, zaključio je Novak.