RG: Barti i Vondrušova za titulu!

Podeli:
Getty Image/Clive Brunskill

U finalu Rolan Garosa igraće Ešli Barti i Marketa Vondrušova. Australijanka je u polufinalnom duelu bila bolja od Amerikanke Amande Anisimove sa 2:1, dok je Čehinja savladala Britanku Joanu Kontu sa 2:0.

Barti i Anisimova odigrale su neverovatan meč pun preokreta, a na kraju je slavila osmoplasirana teniserka sveta sa 6:7(4:7), 6:3, 6:3 za sat i 55 minuta igre i time obezbedila prvo finale Gren slema u svojoj karijeri.

Australijanka (23) odlično je otvorila duel na Suzan Lenglenu i vrlo brzo stekla prednost od 5:0. Delovalo je u tim trenucima da je set rešen, međutim, 17-godišnja Anisimova je napravila pravo malo čudo.

Najpre je na svoj servis spasla dve brejk i set lopte i smanjila na 5:1, a zatim u nastavku osvojila još pet gemova i došla do preokreta 6:5.

Imala je Amanda tad šansu da povede u setovima, ali je izgubila servis gem. Barti je iskoristila četvrtu brejk loptu, poravnala na 6:6, i odvela set u taj brejk.

Tamo je teniserka rođena u Noriču povela sa 2:0, zatim i sa 4:2, ali je Anisimova nanizala pet poena i došla do vođstva u setovima.

U drugom je Amerikanka vodila sa 3:0, usled ranog brejka, međutim, tad je viđen novi preokret. Ovoga puta, Barti je bila ta koja je nanizala šest gemova i poravnala na 1:1.

Posle razmene brejkova u trećem i četvrtom gemu trećeg seta, australijanska igračica je ponovo oduzela servis rivalki u šestom i povela sa 5:2, zatim je propustila tri brejk i meč lopte u narednom gemu, da bi na svoj servis rešila pitanje pobednika.

Duel Konte i Vondrušove rešen je u dva seta i pripao je Čehinji sa 7:5, 7:6(7:2) za sat i 47 minuta igre.

Konta, 26. na listi, otvorila je meč brejkom, Vondrušova (38) uzvratila je u četvrtom, da bi Britanka napravila ribrejk i kasnije povela sa 4:2.

Na 5:4 je Konta imala tri brejk i set lopte, Čehinja je uspela da spase svaku, smanji na 5:4, i do kraja uzme još tri gema za vođstvo u setovima.

I u drugom je Konta prva došla do brejka i povela sa 3:1, međutim, u 10. gemu je Vondrušova oduzela servis rivalki, odvela set u taj brejk i tamo boljom igrom slavila rutinski za prvi plasman u finale Gren slema u karijeri.

Borba za titulu zakazana je za subotu do 15 časova.