"Iz male smo zemlje, neljudski postupak, negativan sam"

Roland Garros 23. sep. 20208:58 > 9:01
Podeli:
Instagram

Petar Popović, trener Damira Džumhura, razočaran je odlukom Rolan Garosa da izbaci Džumhura sa turnira, a pre svega odlukom da mu ne dozvole da radi drugi test.

Popović i Džumhur bili su u istoj sobi, Popović je imao pozitivan nalaz, a za Sport klub objašnjava kako je sve teklo.

„Od samog početka imao sam virus, preležao sam ga, u SAD smo testirani skoro svaki dan, tamo su mi vadili krv i našli su veliku količinu antitela. Rekli su mi da sam dva-tri meseca OK, a to je bilo pre mesec dana. U Rimu sam bio negativan na svakom testu, i u Parizu na prvom. U subotu sam bio na granici, to mi je rekao doktor, a ja sam mu odgovorio da imam antitela“, kaže Popović za Sport klub i dodaje:

„Taj doktor mi je rekao da od toga umeju da ostanu ostaci, uveravao me je da će biti sve u redu. Paskal Marija, koji je bio zadužen za to, rekao je da je već poslato francuskoj Vladi, da ćemo Damir i ja biti izbačeni, ali doktor mu je rekao kakva je moja situacija. Posle tri sata je odlučeno da nas izbacuju s turnira, iako sam im dao ceo svoj medicinski dosije…“

Popović kaže da je šteta njima već učinjena, ali nada se da će drugi proći bolje i da se za to između ostalog i bore.

Povezano

„Mi smo samo tražili pravo na još jedan test koji bi dokazao da je to lažno pozitivni test, što se dešava u više od 15% slučajeva… Nažalost, to nisu prihvatili, rekli su nam da možemo u sobi da ostanemo u izolaciji nedelju dana, a mi smo odlučili da idemo kući jer sam znao da nisam zaražen – uradio sam u Srbiji dva testa i negativan sam. Sada ćemo se boriti i za prava svih drugih igrača, da ne izbacuju igrače sa Rolan Garosa koji su lažno pozitivni. Izborićemo se. Sada su već izbacili nekoliko igrača, ali verujem da će uskoro da počnu da rade i drugu proveru. Znali smo pravila igre, to ne osporavamo – ako si pozitivan, izbačen si, ali u SAD su proveravali po dva-tri puta, radili različite testove kako bi bili sigurni“.

Džumhurov trener siguran je da neko iz veće zemlje ne bi imao sličan tretman i najavljuje sudski postupak.

„Iako smo iz male zemlje, želimo da pokažemo da nismo mali i da ne mogu tek tako neljudski da se ophode prema nama. Mi smo mesecima trenirali, spremali se jako, na US openu se desio Đoković u prvom kolu, a sada još gori protivnik… To su najbitniji turniri, nepošteno je izbačen. Naš advokat je stupio u kontakt sa glavnima iz Rolan Garosa i Teniskom asocijacijom Francuske – videćemo hoćemo li to rešiti mirnim putem ili ćemo morati preko suda. Uglavnom, prvi cilj smo sigurno postigli, malo će da razmisle pre izbacivanja. Sada su na Tur d’ Fransu takođe promenili pravilo da mora da bude više testova, nadam se da ćemo uspeti da za glavni turnir ljudi ne budu u lošoj situaciji kao mi jer svi smo prijatelji iako smo i konkurenti, držimo jedni drugima leđa“, zaključuje Popović za Sport klub.