Novak: Ne znam zašto imamo linijske sudije

Roland Garros 3. okt 202022:36 > 22:39
Podeli:
Shaun Botterill/Getty Images

Srpski teniser Novak Đoković plasirao se u četvrto kolo Rolan Garosa gde će mu protivnik biti Rus Karen Hačanov, a posle meča govorio je najviše o dešavanjima oko terena.

Đoković je slavio rezultatom 6:0, 6:3, 6:2 u meču u kojem je najviše pažnje privukla odluka sudija da prekasno zatvore krov na terenu.

Nadam se da će se uskoro povećati broj članova tima i navijača koje možete da imate uz sebe da bismo mogli da povedemo porodice. To je meni veoma važno. Na turu sam više od 15 godina, imam dvoje dece i ženu i voleo bih kada bi mogli da dođu da provedu vreme sa mnom. Sada to nije moguće, ali nadam se da ćemo se što je moguće pre vratiti onome što smo nekada smatrali normalnim“, izjavio je Novak Đoković.

Dok se zatvarao krov na terenu ‘Filip Šatrije’ snažan pljusak nakvasio je teren – pošto se Galan poklizao, Đoković je zahtevao da se meč prekine dok krov ne bude namešten. Potom je Srbin pomogao da se popravi oštećeni deo terena.

Razgovarao sam sa supervizorom pred meč i, pošto sam video kako izgleda nebo, jedno od mojih pitanja bilo je zašto ne bismo zatvorili krov na startu meča i igrali pod krovom čitav duel. Video sam vremensku prognozu. Sudija i supervizor su mislili da se može igrati, ali ne razumem zašto imamo krov ako ga ne koristimo u ovakvim situacijama. Sve je trajalo veoma dugo i to je uticalo na naš meč, ali i na kasnije mečeve. Trenutno je Mugurusa još na terenu zbog toga. Mislim da je supervizor doneo pogrešnu odluku da ne zatvori krov odmah“, rekao je najbolji teniser sveta.

Na tekućem Rolan Garosu često se dešavaju situacije u kojima linijske sudije donesu odluke koje potom demantuje „hok-aj“ sistem, a Đoković je komentarisao i taj fenomen.

Uz dužno poštovanje prema tradiciji i kulturi koju imamo u ovom sportu, kada se radi o ljudima koji su prisutni na meču, uključujući i sudije, zaista ne vidim razlog zašto svaki turnir na svetu ne bi u ovo tehnološki napredno doba imao sistem koji je bio na snazi u Njujorku, na Sinsinati Mastersu i US Openu. Apsolutno nema razloga zbog kojeg bismo morali da imamo linijske sudije na terenu. To je moje mišljenje. Naravno da razumem da je tehnologija skupa i da je to jedno ekonomsko pitanje, ali krećemo se ka tome i pre ili kasnije više neće biti linijskih sudija. Vidim razlog da tu budu skupljači loptica, ali za linijske sudije iskreno ne vidim. Možda mi vi možete dati neki valjan argument osim tradicije, zbog kojeg bismo i dalje imali linijske sudije. Osim toga, bilo bi manje šanse da ponovo uradim ono što sam uradio u Njujorku“, kazao je kroz osmeh osvajač 17 GS titula.