Život piše bajke: Anoreksija, dno, pa san u Parizu!

Roland Garros 4. okt 202013:03 > 13:08
Podeli:
Getty Images/Clive Brunskill

Čudnovata priča devojke iz Firence se nastavlja! Martina Trevizan, 159. teniserka sveta koja je do sada samo jednom igrala u glavnom žrebu Gren slem turnira, savladala je Kiki Bertens sa 6:4, 6:4 i plasirala se u četvrtfinale Rolan Garosa. I to posle svega što je u životu prošla, a nije malo...

Obično kada slušamo o nevoljama sportista, reč je o teškim povredama, nedostatku finansija, a 26-godišnja Italijanka bila je u krizi sasvim drugačije vrste. Bila je solidna juniorka i „princeza“ u svom klubu, kako je sama jednom prilikom rekla – igrala je dva juniorska Gren slem polufinala u dublu, u singlu stizala do četvrtfinala i od nje se očekivala profesionalna karijera.

Međutim, tada je njenu porodicu zadesila tragedija – ocu joj je dijagnostikovana degenerativna bolest, a majka je počela da živi sa drugim čovekom, čovekom koji je do tada bio prisutan u njihovom životu, samo u drugačijem svojstvu.

Sve to Martinu je izuzetno pogodilo i usledio je najgori period u njenom životu.

„Bila sam ljuta na mamu i želela sam da je povredim, a nisam imala drugo oružje osim njene ljubavi prema meni. Borila sam se sa svime što sam predstavljala kao sportista, a u mene su polagane velike nade i ambicije, pa sam zaboravila ko sam kao osoba. Mrzela sam svoje telo i podvrgavala sam sebe rigoroznim dijetama“, kaže Trevizan.

U jednom trenutku jela je 30 grama pahuljica i jednu voćku dnevno.

„Bilo je to dovoljno da ustanem, da zabrinem majku koja bi trčala po breskve s drveća samo kako bi videla da jedem nešto. Došla sam do tačke bez povratka i shvatila sam da ne mogu više tako. Zatvorila sam se, bila apatična, nisam više bila ni svoja loša kopija“.

Zatražila je pomoć, a na klinici je pred tanjirom sa graškom sedela sat vremena pre nego što je otišla. Postepeno joj je bivalo bolje, a onda, kako sama kaže, ponovo se našla s reketom u rukama, a da ne zna ni sama kako. Prvo je želela da drži časove kako bi bila finansijski nezavisna, ali ubrzo se javila želja za takmičenjem.

Getty Image/Clive Brunskill

Nakon što je nestala sa scene četiri-pet godina, vratila se 2014. godine i od tada je šest sezona igrala turnire niže kategorije trudeći se da se probije u viši teniski ešalon. Povrede su bile redovni pratilac, posle svega što je telo prošlo, ali Martina nije odustajala i dočekala je svojih pet minuta.

Posle uspešnih kvalifikacija, savladala je zemljakinju Kamilu Đorđi, a njena pobeda nad Koko Gof nosi u sebi izvesnu simboliku – Amerikanka ima 16 godina, koliko i Martina kada je prvobitno prestala sa tenisom. Pala je potom i Marija Sakari, a sada i Holanđanka Bertens, za mnoge favoritkinja iz senke.

Vodila je sa 5:1 Trevizan u prvom setu, došla je Bertens do 5:4, ali je Italijanka onda vezala četiri gema. Imala je i brejk loptu za 4:0 u drugom, nije je iskoristila, a zatim je na 3:3 Trevizan spasavala brejk lopte. Uspela je, povela sa 5:3, a na 5:4 stigla je do 0-40. Prve dve meč lopte Bertens je spasla, a na trećoj je levorua Italijanka smestila lob na samu liniju. Sada je čeka Iga Švjontek.

„Živim san, Bože, ne mogu da verujem“.