Zakazan klasik: Đoković peti put u finalu Rolan Garosa!

Roland Garros 9. okt 202018:25 > 22:32
Podeli:
Julian Finney, Getty Images Sport

Najbolji teniser sveta Novak Đoković igraće finale Rolan Garosa! Srbin je u polufinalu savladao mladog Grčkog tenisera Stefanosa Cicipasa sa 6:3, 6:2, 5:7, 4:6, 6:1.

Đoković će peti put u karijeri igrati finale Gren slema u Parizu. Prvi put od 2016, kada je osvojio jedinu titulu.

Srpski teniser se 27. put u karijeri plasirao u finale jednog od četiri najveća turnira, a boriće se za 18. trofej.

Cicipasu polufinale ostaje najbolji rezultat na Rolan Garosu.

Rival srpskom teniseru u borbi za titulu biće Rafael Nadal. Španac je savladao Dijega Švarcmana maksimalnim rezultatom.

Đoković je relativno sigurno dobio prva dva seta. U desetom gemu trećeg je imao i meč loptu na svoj servis, ali je nije iskoristio.

Cicipas ga je ‘kaznio’ za propuštenu priliku i odmah napravio brejk. U naletu je bio grčki teniser, koji je još jednom oduzeo servis Srbinu i došao do seta.

U četvrtom su rano obijica napravila po brejk, Imao je Đoković priliku da u svakom narednom gemu oduzme servis rivalu, ali nije imao uspeha. Stigla je u poslednjem gemu ponovo ‘kazna’ i Cicipas se izborio za odlučujući set.

Tamo je apsolutno dominirao prvi teniser sveta. Nije mogao da mu parira više grčki teniser, pa je vrlo brzo sve bilo gotovo.

Tok meča mogli ste da pratite na našem sajtu:

Loše je Đoković počeo meč. Nije ga služio servis, a uz nekoliko grešaka pomogao je Cicipasu da dođe do tri vezane brejk lopte (0:40). Ipak, u razmenama je sigurniji i precizniji bio Srbin, pa je došao do izjednačenja. Imao je još jednu brejk priliku potom šesti teniser sveta, ali je i nju spasao Đoković. U nastavku je Novak diktirao ritam, pa je došao do svog servis gema.

Nije ni Cicipas blistao u svom servis gemu. Grešio je Grk, pa je Srbin došao do brejk lopti. Fantastičnom dijagonalom Novak je iskoristio prvu za 2:0.

Van ritma je bio Grk, pa nije mogao da parira Srbinu ni u narednom gemu. Siguran je bio Đoković, pa je potvrdio brejk 3:0.

Upisao se šesti teniser sveta na semafor – dobrim servisima i forhendom Cicipas je došao do prvog gema.

Ipak, i dalje nije imao rešenja kada je Đoković servirao. U razmenama je dominirao Srbin, a poeni su često završavani greškama Grka – 4:1.

Cicipas je znatno bolje igrao kada je on ubacivao lopticu u igru, pa je smanjio na 4:2.

Počeo je grčki teniser da igra agresivnije, preuzimao je inicijativu u razmenama, pa je došao do nove brejk šanse. Ipak, odlično je Đoković tada odigrao na mreži, a potom je forhend dijagonalom došao do gema i 5:2.

Bez problema je grčki teniser potom dobio svoj servis gem – 5:3.

Dominirao je Đoković u narednom – počeo je gem odličnim dropšotom, a potom još dva puta nadigrao rivala za 40:0. Ipak, napravio je najbolji teniser sveta tri vezane greške i vratio rivala u igru. Usledio je dug poen od 17 razmena, a završen je greškom Cicipasa. Grk se potom žalio sudiji zbog traga jedne loptice. Dobar servis doneo je Novaku prvi set – 6:3.

Odlično je servirao peti nosilac na početku drugog seta, pa je lako došao do prvog gema.

Razigrao se Cicipas, pokrivao je odlično teren, pa je u narednom gemu imao 0:30. Ipak, na nivou je bio Đoković, pa je posle voleja na mreži izjednačio na 30:30. Duplom servis greškom Novak je pomogao rivalu da dođe do nove brejk šanse, ali je uspeo da je spase. Još jednom je Stefanos odlično riternirao, pa je imao još jednu brejk loptu, ali je i nju spasao srpski teniser zahvaljujući dobrom servisu.  Posle devet minuta, Novak je izjednačio na 1:1.

Vodila se borba i u narednom gemu. Imao je Đoković 15:30, ali je dobro igrao Cicipas u nastavku. Kontrolisao je situaciju Grk na terenu, pa je poveo 2:1.

Ponovo je Stefanos pretio, bilo je 15:30, ali je Novak vezao tri poena za 2:2.

Vodio je Cicipas 40:0 u narednom gemu. Ali je usledio pritisak Đokovića. Napravio je nekoliko grešaka Grk, pa je semafor pokazao 40:40. U tom momentu je šesti teniser sveta smeč smestio u mrežu, a zatim izbacio lopticu sa terena. Đoković je uz brejk poveo 3:2.

Bez problema je Novak potvrdio brejk i poveo 4:2.

Imao je ponovo Cicipas 40:0 u narednom gemu. Međutim, Đoković je vezao tri poena. Posle duple servis greške Grka, Srbin je došao do nove brejk prilike. Prvu nije iskoristio, ali drugu jeste za 5:2.

Fenomenalno je servirao najbolji teniser sveta i rutinski je priveo set kraju – 6:2.

Cicipas je ponovo počeo set odličnim servisima, pa je bez izgubljenog poena dobio prvi gem.

Činilo se da će i Đoković lako do svog servis gema, pošto je poveo 40:15. Ipak, usledila je dupla servis greška, pa loš dropšot i Grk je došao do nove brejk prilike. Nije je iskoristio. Novak je još jednom uspeo da se izvuče.

Dobro je igrao Stefanos u nastavku, odlično se kretao i lako je došao do 2:1.

Sigurni su bili i jedan i drugi u nastavku kada su ubacivali lopticu u igru, pa je brzo bilo 3:2 u korist Grka.

Nastavio je u dobrom ritmu prvi teniser sveta, pa je sa nulom dobio gem za 3:3.

Nešto veća borba vodila se u narednom gemu, imao je Novak 15:30. Ipak, uspeo je da se izvuče Cicipas i povede 4:3.

Ponovo je sa nulom Srbin dobio svoj servis gem i izjednačio je na 4:4.

Zapretio je u Đoković u narednom femu. Posle fantastičnog dropšota je došao do 40:40, posle greške Cicipasa imao je brejk šansu. Odmah ju je iskoristio izlaskom na mrežu – 5:4.

Vodila se velika borba u nastavku, nije odustajao Cicipas. Posle greške prvog tenisera sveta, Stefanos je došao do brejk šanse. Ipak, nije Grk iskoristio ni devetu brejk loptu, pošto je poslao loptu u aut.

Novak je odlično odservirao za prvu meč loptu. Ipak, pogrešio je posle duge razmene. Cicipas je napao drugi servis protivnika, a onda uz smeč došao do nove brejk prilike. I nju je dobrim servisom anulirao Novak.

Ipak, nije odustajao šesti teniser sveta, konstantno je napadao i iskoristio je 11. brejk šansu za 5:5.

Imao je Đoković 0:30 u narednom gemu, ali je agresivnom igrom Cicipas došao do prednosti 6:5.

Imao je Đoković 30:0 u narednom gemu, ali je dozvolio rivalu da veže tri poena i dođe do set lopte. Spasao je prvu odličnim servisom i volejom, ali je Cicipas došao do druge set lopte, koji je iskoristio fantastičnom forhend paralelom – 7:5.

Imao je Novak priliku da brejkom počne četvrti set. Ipak, izvukao se Cicipas i poveo 1:0.

U drugom je vrlo loše servirao Srbin, napravio je i duplu servis grešku, pa je Grk imao 0:40. Uz ometanje sa tribine, Đoković nije mogao da se koncentriše. Stefanos je lako došao do brejka i 2:0.

Fantastične uglove pogađao je prvi teniser sveta u narednom gemu, pa je došao do 0:40. Iskoristio je drugu brejk loptu i smanjio na 2:1.

Lako je potom Đoković dobio svoj servis gem za 2:2.

U petom gemu je Novak imao nove tri brejk lopte. Ali je svaki put na nivou bio Stefanos, koji je poveo 3:2. U pauzi između gemova je Grk tražio pomoć lekara.

Bez većih problema srpski teniser je došao do svog servis gema.

Nekoliko odličnih poena odigrao je Đoković na servis rivala i imao je četiri nove brejk lopte. Ipak, svaki put bi Cicipas preuzimao inicijativu kada je bilo važno, pa je zadržao prednost 4:3.

Ponovo je prvi teniser sveta lako osvojio svoj servis gem za 4:4.

Ponovo je Đoković napao servis rivala, pa je imao novu brejk loptu. I ponovo je Cicipas uspeo da se izvuče. Srpski teniser je u četvrtom setu iskoristio samo 1 od 11 brejk lopti.

Cicipas je zapretio u narednom gemu na Đokovićev servis, pa je ponovo došao do brejk lopte koja bi mu donela set. Promašio je prvi servis Srbin, da bi potom posle duge razmene poslao loptu u mrežu. Grk je dobio četvrti set 6:4.

https://twitter.com/josemorgado/status/1314656520819412997

Imao je šansu Đoković da odlučujući set počne brejkom. Ali je ponovo Cicipas bio uspešniji u važnijim poenima, pa je poveo 1:0.

Siguran je Novak bio kada je servirao i brzo je izjednačio na 1:1.

Ponovo je potom došao do brejk lopti (15:40). Konačno je iskoristio jednu i to dropšotom, te je poveo 2:1.

Zapretio je Cicipas u narednom gemu (30:30), ali mu nije dozvolio Đoković da dođe do prilike da vrati izgubljeno. Novak je odigrao odličan poen za 3:1.

Sve manje snage imao je grčki teniser, pa nije uspeovao da parira najboljem na svetu. Srbin je došao do novih brejk lopti, a prvu je iskoristio zahvaljujući duploj servis grešci rivala.

Rutinski je Novak dobio svoj servis gem za 5:1.

Došao je potom Đoković do druge meč lopte. Spasao je i nju Stefanos, zahvaljujući dobrom servisu. Ipak, uz odličan ritern Srbin je imao i treću meč loptu. Nju je iskoristio.