Kako je Novak tražio i našao put do finala RG?

Roland Garros 10. okt. 202000:50 > 00:46
Podeli:
Getty Images/Clive Brunskill

Zaobilaznim putem, ali stigao je Novak Đoković tamo gde je naumio – moglo je kraće i jednostavnije, ali najbolji teniser sveta savladao je Stefanosa Cicipasa sa 6:3, 6:2, 5:7, 4:6, 6:1 i plasirao se u svoje peto finale Rolan Garosa i ukupno 27. Gren slem finale.

Retko koji meč se može tako jasno podeliti na celine. Da je Đoković pobedio u tri seta, kao što je vrlo lako mogao, najpoštenije bi bilo napomenuti da takvo stanje na semaforu ne bi bilo pravedno prema Cicipasu. Počev od prvog gema u kojem je imao 0-40, Grk je stvarao prilike, ali nije uspevao da ih realizuje – pet u prvom setu, dve u drugom i onda još jednu na startu trećeg.

Povezano

Bilo je tu i Stefanosovih propusta, ali Đoković je mahom u tim trenucima pronalazio prava rešenja, prevashodno forhendom kojim je često ili rešavao poen ili nepovratno preuzimao inicijativu rano u razmeni. Sa druge strane, Novak je u drugom setu dvaput od 40-0 napravio brejk i to je, uz maestralne Đokovićeve minijature poput pasinga bekhendom iz punog trka, ipak jednako na dušu Grku.

Kombinacija drop šota i loba, koja mu je uglavnom donosila poene, ponovo je profunkcionisala i Đoković je poen završio smečom i servirao je za pobedu. Došao do meč lopte, iz neutralne pozicije u razmeni pokušao da napravi viner bekhend paralelom i – promašio.

Pre tog poena Cicipas je glasno sebi govorio: „Rad, rad, potrebno je mnogo rada“. To možda zvuče kao reči čoveka koji je u tom trenutku odustao, ali Stefanos nijednim svojim gestom ni u jednom momentu nije dao ni znak da popušta mentalno. To je odlika velikog igrača u nastajanju jer najveći broj protivnika psihički bi pao posle toliko propuštenih prilika u prva dva seta i pao bi pred monumentalnošću podviga koji treba ostvariti – samo dvaput u karijeri Đoković je izgubio od 2-0, poslednji put baš na Rolan Garosu od Jirgena Melcera 2010. godine.

Sa Cicipasom to nije bio slučaj, do kraja je čekao da mu Novak odškrine prozor za povratak u meč i dočekao je u tom desetom gemu. Ne može se reći da je Đoković mnogo toga poklonio, pre je Cicipas zgrabio priliku koja mu se ukazala i u narednih dvadesetak minuta bio je pun samopouzdanja, neustrašiv i oterao je Novaka iza osnovne linije.

Ako je Stefanos zgrabio priliku u trećem setu, u četvrtom setu imao je i pomoć Đokovića. U neutralnoj razmeni Novak je napravio grešku na brejk lopti u prvom gemu, a onda je izgubio servis uglavnom svojim greškama. Jeste Đoković vratio brejk odmah, ali posle toga je propustio još osam brejk prilika – na mnogima od njih mogao je bolje, pogotovo na riternu na kojem je potpuno atipično stajao nešto dalje iza linije i na drugom servisu rivala. Cicipas jeste bio hrabar i nije napravio nijednu olaku grešku, ali Novak mu je u tim trenucima lakše prepuštao inicijativu kratkim loptama. Posle meča postavio sam Đokoviću pitanje u vezi sa time.

„Nisam osećao taj ulaz na riternu, da, pogotovo na prednost strani jer je njegov kik visoko odskakao, preko ramena, a nisam imao čvrstinu u riternu s bekhend strane. Povlačio sam se i ta taktika u nekim trenucima jeste uspevala, ali i nije baš, davala mu je više vremena da on diktira poene i kontroliše ih. Mogao sam agresivnije da odigram u četvrtom setu, ali dobro, normalno je da ima padova i mentalnih – on je bio u naletu, kreirao je ‚momentum‘, dobro se osećao i prirodno je da se malo povučem dok se stvari malo ne srede“, objasnio je Đoković.

Ipak, na nivou celog meča i statistički je jasno da je ritern napravio razliku jer je Novak osvojio 41% poena na Cicipasov prvi servis, naspram 27% Grka na prvi servis srpskog tenisera.

Intimno, očekivao sam da se četvrti set odvije onako kako se na kraju odvio peti, ali uz Novakove propuste, i Cicipas je pokazao čvrstinu i nije poklanjao u ključnim trenucima – nije mu prvi put, tako je pobedio Federera u Melburnu prošle godine (spasao svih 12 brejk lopti).

Za razliku od meča sa Karenjom Bustom, Đoković uopšte nije bio izražajan na terenu – posle je priznao da je unutra gorelo, ali ponovo je Novak pokazao da je i u različitim emotivnim stanjima sposoban da pronađe put do trijumfa.

Posle silnih propuštenih šansi, Novak je četvrti set izgubio od 40-15, i to lošim drop šotom. Ali eto, taj udarac zbog kojeg ga navijači uglavnom proklinju u polufinalnom okršaju pokazao se kao jedan od najpouzdanijih i najproduktivnijih, čak 17 direktnih poena osvojio je skraćenim loptama.

Kao i tokom celog turnira, forhend je bio bolji od bekhenda, naročito od bekhend paralele. Promašaj na prvoj meč lopti bio je paradigma tog taktički važnog udarca koji sada nije služio Novaka – Cicipas voli da igra forhend iz bekhend strane i ostavlja višak prostora za Đokovićevu bekhend paralelu, ali Novak to uglavnom nije koristio. Ili je promašivao ili je lopte slao preblizu sredini igrališta omogućujući Cicipasu da preuzme inicijativu forhendom. Osim toga, spin Stefanosa na bekhendu po dijagonali znao je da pravi probleme Novaku na bekhendu, otuda čak i 20 neiznuđenih grešaka tim udarcem sa osnovne linije.

Đoković nije paničio, kako je i rekao posle na konferenciji za medije, već je ostao smiren u petom setu uprkos tome što je trebalo meč da završi ranije. Delovao je i osećao se svežije, a u igru je dolazilo i iskustvo u glavi i iskustvo u nogama igrajući peti set u završnoj fazi Gren slem turnira. Napokon, posle niza propuštenih prilika, Novak je realizovao brejk loptu u petom setu (viner drop šotom!) i bilo je jasno da povratka Cicipasu nema.

I nije ga bilo, a Novak ni u izjavi na terenu ni posle na konferenciji nije delovao iscrpljeno – na terenu je proveo samo 45 minuta više od Nadala, koji je Švarcmana dobio u tri seta. Međutim, obaveze sa novinarima završio je malo pre ponoći.

„Neću zaspati danas, zaspaću sutra“, našalio se Novak na početku odgovora; „Kasno je, moram da radim sa Miljanom (Amanovićem, fizioterapeutom) na stolu, adrenalin udara, biće duboko u noć kada zaspim, ali nije prvi put. Sutra ne igram meč, mogu da se naspavam i da se odmorim“.

A odmor će biti potreban za peto finale Rolan Garosa i sudar sa Rafaelom Nadalom. Za priču o još jednoj epizodi najvećeg rivalstva svih vremena ima vremena, odmorite se i vi malo.

U stvari, pre nego što odete na odmor, želeo bih sa vama da podelim jedan statistički podatak koji jasno ilustruje Novakovu tendenciju da skraćuje poene u kasnijoj fazi karijere, taj famozni „drugi udarac“ o kojem je mnogo govorio. U meču sa Cicipasom u razmenama sa 9+ udaraca Novak je pobedio 32-30, rezultat u razmenama sa 4-8 udaraca bio je 44-43 za Đokovića, ali u onim sa 0-4 udarca razlika je najveća, 96-76.

I u nedelju će Novak želeti da što češće zada prvi udarac.