Danka pred Igu: Taj meč je satisfakcija, želim u top 30

Roland Garros 27. maj. 202214:00
Podeli:
Danka Kovinić
REUTERS/Pascal Rossignol

Drugi put u karijeri i drugi put u nizu, Danka Kovinić je u trećem kolu grend slem turnira. Sada je u Parizu prvo eliminisala 25. nosioca Ljudmilu Samsonovu, a zatim i Ana-Karolinu Šmedlovu. Kao nagradu, dobila je duel sa u ovom trenutku neprikosnovenom Igom Švjontek.

Ozmo na šljaci:

„Super se osećam, i u mojoj karijeri se sada sve odvija u pozitivnom smislu. Posle toliko godina igranja na grend slemovima, ove godine sam u Australiji i Francuskoj ušla u treće kolo – što simbolizuje takvo stanje. U narednom kolu ću igrati protiv Ige Švjontek – i to mi predstavlja satisfakciju i uživanje, bez obzira na njenu trenutnu impozantnu formu. Jednostavno, ako ću napredovati dalje u turniru, trebala bi da pobeđujem svaki sledeći meč – pa i taj protiv nje“, rekla je samouvereno, ali rasterećeno 27-godišnja Kovinićeva.

U duelu sa Šmedelovom slavila je Crnogorka sa 6:3, 7:5.

„Bila sam malo nervoznija na startu meča protiv Šmedlove, ali sam osećala da igram dobro i da mi malo nedostaje da se izdignem. Pri rezultatu 3-3 u prvom setu sam uspela da nađem dubinu, smanjim broj grešaka i prelomim njegov dalji tok. Ono što je bilo ključno jeste da sam je naterala na veći broj grešaka – što ju je destabilizovalo,  jer je u njenim mečevima uobičajeno drugačije“.

Kovinićeva ističe da uspesi nisu došli slučajno, već da su plod napornog rada.

„Ja sam već tokom prošle godine počela da osećam svoju igru, da se bolje osećam na terenu, da znam šta treba da radim u kom momentu i kako bi to trebalo da izgleda – a pre svega da se fokusiram na sebe samu. Usled povreda možda sve nije išlo po planu u tom periodu, ali sam marljivo radila – što Bog sve vidi – i bolji rezultati su stigli ove godine“.

Iga Švjontek
REUTERS/Gonzalo Fuentes

Iga Švjontek je u seriji od 30 pobeda, a u prva dva meča u Parizu ukupno je izgubila četiri gema u mečevima sa Lesjom Curenko i Alison Risk.

„Osećam da ću biti rasterećenija u tom meču. U prethodnom sam donekle bila pod tenzijom, pogotovo na kraju meča, i tražila sam od svog tima da me glasnije bodri. Gem na 5.5 u drugom smo igrale 15 minuta, kada sam napravila tri-četiri od ukupno pet duplih grešaka u celom meču. Meč protiv Ige će mi mnogo značiti, i sigurna sam da ću uživati na Šatrijeu ili Lenglenu – gde god da se održi“.

Na pitanje šta je to što je kod nje bilo potrebno da bude zadovoljna svojom igrom – od mlađih dana do danas – Kovinićeva je odgovorila:

„Sada sam zadovoljna svojom igrom i time kakva sam osoba i kakav život vodim. Kad sam bila mlađa i imala i bolji renking, kao da nisam bila svesna sebe niti svog uspeha – pogotovo imajući u vidu da tenis u Crnoj Gori nije na tako visokom nivou razvoja. Na primer, bivalo mi je drago što sam na Rolan Garosu, i težila sam tome – ali nisam imala tu vrstu samopouzdanja. Uporan rad kroz godine, iskustvo i odnos sa trenerom koji sada imam su značajno doprinele tome da sam danas mnogo zadovoljnija i promenila moj način razmišljanja. Trebe biti uporan, nikada ne odustajati – i za to imamo primer Buzarnesku i više igračica iz Španije koje su sa 29 ili 30 godina ušle u prvih 100 i sada prave dobre rezultate – te pretpostavljam da će biti srećne sa svojim rezultatima na kraju karijere“.

Danka Kovinić
© Christopher Levy via ZUMA Wire (Cal Sport Media via AP Images)

Za kraj, pitali smo Danku da nam predstavi svoj tim i buduće ambicije.

„Treniram u Akademiji Janka Tipsarevića, gde je glavni trener Nemanja Plavšić. Po turnirima putujem sa trenerom Vukom Bolićem, na kondiciji sa Markom Ćosićem i Stefanom Radojičićem. Imam super tim i apsolutno poverenje u njih, osećam se odlično u saradnji sa njima – i možda je to prvi put u karijeri da sam potpuno zadovoljna našom saradnjom. Veliki udeo u mom uspehu ima moj trener. Kada me je trener pitao posle Indijan Velsa – gde sam imala probleme sa povredom – koji su moji ciljevi za do kraja godine, rekla sam da bi to bio plasman u top 50. Na to mi je rekao da je to previše skromno i da bi trebalo da idemo ka plasmanu u top 30, pa ako dođemo dotle – i na top 20. Taj pristup me motiviše da imamo još ambicioznije ciljeve“, zaključuje Kovinićeva.

Komentari

Vaš komentar