Vajdin učenik spreman: Đoković – najveća knjiga koja postoji

Roland Garros 25. maj 20229:00 > 9:05
Podeli:
Aleks Molcan
Sport klub

„Univerzum je umešao prste“, sa osmehom je Aleks Molčan prokomentarisao to što će – sa Marjanom Vajdom u svojoj loži, igrati protiv Novaka Đokovića u drugom kolu Rolan Garosa.

Vedar i spreman za priču, Molčan se pojavio pred po jednim američkim i slovačkim novinarom, kao i našom malom grupom iz Srbije.

Ozmo na šljaci:

Uoči njegovog dolaska, kolega Stefan iz Slovačke opisuje nam levorukog Molčana kao neverovatnog defanzivca koji još mnogo mora da radi na našadačkom delu svoje igre.

Vajdu je upoznao prošle godine i pitao ga je za savet u potrazi za novim trenerom.

„Kada je objavio da se rastao sa Novakom, pitao sam ga za pomoć i za pripremu nekih turnira. Video sam da ima pozitivno mišljenje o mojoj igri i da smo se povezali. Razgovarali smo o tome da se pridruži timu i sad smo tu“, počinje 24-godišnji Molčan.

Vajda je preporučio Karola Beka, a sada njih dvojica funkcionišu kao tandem.

„Zasad je sve savršeno, razumemo se, pošto obojica vide moju igru na sličan način – nema drame da jedan trener govori jedno, a drugi drugo. Na istim su talasnim dužinama i svi smo na zajedničkom putu“.

„Beograd mi je bio prekretnica“

Aleks Molčan
REUTERS/Cathrin Mueller

Đoković je rekao da mu neće biti svejedno kada Vajdu vidi u suparničkoj loži.

„Smešno je kako funkcioniše univerzum. Prošle nedelje u Lionu smo videli žreb i pomislio sam: ’Vau’. Ipak. morao sam prvo da pobedim prvo kolo, usredsredio sam se na duel sa Korijom. S druge strane, znao sam duboko u sebi da me čeka Novak ako pobedim“.

Da Vajda ne bude jedina poveznica Đokovića i Molčana, treba reći da je Aleks svoju karijeru preokrenuo u Beogradu prošle godine, kada je stigao do finala i izgubio baš od Novaka.

„Nisam promenio mnogo toga u svom životu, ali to finale u Beogradu za mene je bilo kao grend slem titula. Tada sam počeo da radim ozbiljnije, preciznije, mnogo sam koncentrisanije na tenis i mentalitet mi je različit u odnosu na pre dve ili tri godine. Mnogo sam profesionalniji sada – od treninga, fizioterapije do hrane, mada to još nije moja najbolja strana, ha-ha“.

Ono što Molčanu daje nadu da su velike stvari tek pred njime jeste osećaj koji ima, da rezerve i te kako postoje.

„I kada pobedim u nekom ludom meču i igram na visokom nivou, osećam da mogu bolje. Prošle nedelje su mi u Lionu treneri rekli da sam igrao neverovatno. Ipak, ja sam osećao da je to samo ’dobro’ – znam da mogu da igram brže, da bolje serviram… Napadački mogu da se unapredim, ali i u defanzivi“.

Nije želeo Molčan da detaljnije ulazi u taktiku, uz osmeh je rekao da „na to pitanje ne može da odgovori“. Umesto toga smo dobili:

„Dva čoveka na terenu, svako može da pobedi. Daću sve od sebe, pa ćemo videti“.

„Đoković je postajao sve profesionalniji“

Alex Molčan
Guliver Images / AP Photo/Darko Vojinovic

Molčan kaže da često pita Vajdu o tome kako se Novak ponašao posle treninga ili posle mečeva.

„Pokušavam da učim svaki dan jer je on najveća knjiga tenisa koja postoji. Naravno da mi to pomaže, ali s druge strane, svaki igrač je drugačiji. Ono što je funkcionisalo za Novaka možda neće za mene. Ipak, to kako je on postajao sve veći profesionalac i kako precizno zna šta i kako radi, to je pravi primer“, zaključio je Molčan.

Meč Đoković – Molčan igra se u sredu na stadionu Suzan Lenglen, oko 14.30. Prethodno, sa početkom od 11 časova, igraju Sasnovič – Radukanu i Sakari – Muhova.

Komentari

Vaš komentar