Zašto Đoković igra visoke lopte u poslednje vreme?

Roland Garros 26. maj. 202218:30 > 18:526 komentara
Podeli:
Novak Đoković
REUTERS/Pascal Rossignol

Novak Đoković teniser je s najboljim riternom svih vremena, to je skoro pa konsenzus u teniskim krugovima, a ove sezone na šljaci Novak nešto više eksperimentiše sa pozicijom na riternu – nekada se približi, nekada se odalji.

Takođe, i na riternu, ali i tokom razmena sa osnovne linije, primetna je sve češća upotreba visokih lopti. Pitali smo Novaka šta se taktički dobija takvom loptom.

Ozmo na šljaci:

„Znamo da je šljaka najsporija podloga, kao i da na njoj najviše odskače lopta. Pogotovo je to slučaj sa loptom kojom igramo na Rolan Garosu – ona se razlikuje od svih ostalih koje smo koristili na turnirima uoči Pariza, po tome što dosta prima spin na terenima koji su ovde dosta tvrdi – ima dosta slojeva ispod šljake, i lopta mnogo odskače“, počeo je Đoković objašnjenje.

Novak je istakao da se svake godine trudi da napreduje i da postane raznovrsniji igrač.

Trudim se da uvek ubacujem u igru određene taktičke udarce koji mogu da mi pomognu da zauzmem bolju poziciju kada sam u defanzivi, koristim te lopte da se vratim u bolju poziciju na terenu… Dosta razloga ima zašto je ta lopta dobra, ali zavisi od nekoliko faktora – pozicije na terenu, varira moja pozicija na riternu u zavisnosti od toga da li igram protiv levorukog ili desnorukog igrača. Naravno, uoči meča imam analizu, pričam sa trenerom, znamo otprilike gde gađa servisom kada je pritisak veći i onda se postavljam tako, a ponekad zavisi i od mog osećaja“.

Otkrio je Novak i da je jedan od razloga za kombinovanje pozicije na riternu taj da vidokrug protivnika uvek bude drugačiji i da nema opuštanja.

„Ponekad sam blizu, ponekad sam dalje, mešam uvek, implementiram raznovrsnost u meču. Dobro je psihički igrati se sa protivnikom, ne dozvoljavajući mu da pročita lako šta želim da uradim“

Novak Đoković
REUTERS/Yves Herman

U trećoj rundi Rolan Garosa, Đoković se sastaje sa Aljažom Bedeneom – u petak drugi po redu na Šatrijeu, posle meča Benčič – Fernandez koji počinju u 12.00.

„Nisam igrao protiv njega dugo. Nešto sam načuo da je on razmišljao da se povuče na kraju ove sezone. Interesantno će biti sigurno jer će igrati rasterećenije kada je već doneo tu odluku. Tako je i igrao, video sam danas (pobedio O’Konela i Kuevasa), nezgodan je igrač, na šljaci pogotovo. Bedene je igrač koji igra brzo, veoma je talentovan, lagan, mislim da smo ovde igrali pre nekih četiri-pet godina. Ne potcenjujem nikoga, sigurno ne njega, poznajem ga dosta dugo, na Turu je dugo, nismo imali priliku da igramo dosta, ali biću spreman“, zaključuje Đoković.

Komentari

Vaš komentar