WTA: Serena je u pravu, bilo je seksizma

US Open 10. sep 20188:19 > 8:19
Podeli:
Matthew Stockman/Getty Images

Ženska teniska asocijacija (WTA) stala je na stranu Serene Vilijams, koja je sudiju Karlosa Ramosa optužila za seksizam posle finala US Opena.

Vilijamsova je u borbi za titulu na poslednjem Gren slemu sezone poražena od Japanke Naomi Osake u dva seta, ali se uprkos tome zbog svog ponašanja u centru pažnje.

Povezano

Prvo je optužena za kršenje protokola zbog ‚koučinga‘, zatim joj je oduzet poen jer je razbila reket, a na kraju je napravila još jedan prekršaj time što je sudiju nazvala ‚lažovom‘ i ‚lopovom‘. Zbog ta tri prekršaja, kažnjena je oduzimanjem gema, a upravo to je iskoristila kao razlog da sudiju optuži za seksizam.

Izvršni direktor WTA Stiv Sajmon u saopštenju je istakao da je Ramos pokazao drugačiji nivo tolerancije u odnosu na to kako bi reagovao da je u pitanju bio muškarac.

WTA veruje da ne treba da postoji razlika u toleranciji prema emocijama koje izražavaju muškarci i žene. Ne verujem da je to učinjeno u subotu uveče“, istakao je Sajmon.

Sajmon je takođe pozvao da ‚koučing‘ bude dozvoljen širom tenisa.

Čelnica Teniske Asocijacije Sjedinjenih Država, koja organizuje US Open, Katrina Adams istakla je da muškarci često verbalno napadaju sudiju na promeni strana, a da se ništa ne dešava.

Vidimo da momci to rade strane. Ne postoji jednakost kada je u pitanju to šta muškarci rade glavnim sudijama i ono što žene rade i smatram da treba da postoji neka konstantnost. Zalažem se za jednakost polova, smatram da kada dođe trenutak da se situacija analizira ovo su razgovori koji će se nametati narednih nedelja. Treba jedni druge da tretiramo pravedno i jednako“, istakla je Adamsova.

Vilijamsova je zbog tri prekršaja kažnjena 17.000 dolara, a za plasman u finale zaradila je milion i 850 hiljada.