Provokacija probudila inat – tu sam, hajde da igramo

Saša Ozmo 31. avg. 20197:59 > 8:00
Podeli:
Katharine Lotze/Getty Images

“Malo sam zabrinut da će se Novak povući, čuo sam glasinu pre nekoliko sati od jednog nosioca TV prava da se spremaju za promenu rasporeda danas“. Poruka te sadržine stigla mi je od jednog inostranog kolege nešto pre 18 časova po lokalnom vremenu.

Zagrevanje za meč sa Denisom Kudlom, koje je prvobitno bilo zakazano za 17 sati, Đoković je pomerio za jedan, pa za još jedan sat. Zebnja i strepnja rasli su na tribinama, stvarno nije mirisalo na dobro posle medicinskog tajm auta u duelu sa Londerom i činjenicu da Novak nije trenirao ui četvrtak.

Neki Indijac uvaljivao mi je svoju vizit kartu da je dam Novaku, on je stručnjak za sve terapije, drugi su nas proklinjali jer nisu lepo videli od nas, a drugari su se šalili sa Đokovićevim sparing partnerom koji je čekao. “Hajde, serviraj malo“, smejali su se, a on je uzvraćao uz to gledajući u telefon.

Povezano

Konačno, nešto posle 19 časova i 30 minuta, neuobiačajeno kasno, na terenu za trening i pred krcatim tribinama pojavili su se Goran Ivanišević i Marjan Vajda. Nedugo zatim sledio ih je i Novak Đoković, čiji je dolazak ispraćen ovacijama, a on je otpozdravio. “Kojom rukom je mahnuo“, šalio se moj prijatelj Roi.

U početku je to bilo mlako prebacivanje, Novak je bio oprezan i nije davao sve od sebe na bekhendu, zatim i na servisu, ali je vremenom počeo da udara nešto jače i žustrije. Bilo je tenzije, razumljivo s obzirom na okolnosti, a onda je Đokoviću neko od gledalaca nešto dobacio, jedan od onih koji su bili iza ograde, tačno iza njegovih leđa.

Činilo se kao da je rečeno “zar nije trebalo ti da se povučeš“, ali bilo je još nešto u pitanju… Novak je iznerviran pošao u susret rekavši “naći ću te, veruj mi“ i “želim fotografiju tog čoveka“.Brzo se smirio, ali to je probudilo u njemu inat koji ga obično čini neuništivim.

„Ako imate snimak, znate šta mi je rekao. Zadržaću to između nas. Iako možda nije želeo da mi učini uslugu, to je uradio, učinio mi je veliku uslugu, pomogao mi je“, rekao je Đoković posle meča.

Zagrevao se oko 45 minuta, nikada meč nije bio tako blizu pripremi, barem za mog praćenja Slemova, a na insistiranje reportera da govori o ramenu u izjavi pre meča, samo je rekao: “Tu sam, hajde da igramo“.

Clive Brunskill Getty Images

Atmosfera je bila drugačija nego što bi inače bila u sudaru sa protivnikom tog renomena – Đoković polubesan i našpanovan, Kudla takođe spreman da vreba svoju šansu koja je veća nego inače. I tribine su skoro pune.

Novak malo više igra slajs bekhendom u početku, ali posle pronalazi ritam i na tom udarcu – spasao je svih sedam brejk lopti, neke od njih divnim bekhendima. Ponovo je napravio osam duplih grešaka, jasno je da nije na 100%, ali je sve skupa gledano igrao jako dobro, pogotovo na najvažnijim poenima.

Pala je stisnuta pesnica u ranoj fazi meča, rekao je potom Novak nekom u publici da “je..no umukne“ posle uzvika usred poena, a kasnije su mu aplaudirali na duplu grešku – osvojio je sledeći poen, okrenuo se ka dotičnima i “pogledajte me!“ (momci su popili koju više, rekao je posle Novak) Bila je to ona vrsta besa koja budi najbolje u Novaku, koju je očigledno sada morao da prizove u pomoć.

Povezano

Moglo je i malo duže da potraje, ali je Novak zalupio svaka vrata koja bi suparnik odškrinuo – na kraju, posle dva časa i 10 minuta igre, konačnih 6:3, 6:4, 6:2.

Za razliku od svoje uobičajene prakse, Đoković se gotovo neposredno po završetku meča pojavio pred novinarima. Bilo je kasno, žurilo se i njemu da što pre završi. Nije želeo detaljnije da govori o stanju ramena, načinu na koji se povredio i dijagnozi, a novinare je zamolio da poštuju tu njegovu odluku.

Ipak, rekao je da je uprkos nelagodnosti situacija bila neuporedivo bolja nego pre dva dana, kao i da je igrao “skoro bez bola“.

Situacija s tim ramenom očigledno je ćudljiva i nepredvidljiva, ali i Novak i svi njegovi navijači nadaju se da stvar sada ide u pozitivnom smeru. Moraće da ide, pošto je sledeći protivnik Stan Vavrinka – nije na onom nivou koji ga je učinio Gren slem šampionom, daleko je od toga, ali Đoković ga uvek posebno motiviše i sada je sigurno namirisao krv zbog Novakovih problema, priliku da po povratku od povrede ostvari najveću pobedu.

Ima vremena do tog meča, za sada treba uživati u dobrim vestima, a za mene je i dobra vest da više neću gledati Kudlu koji je tri uzastopna duela igrao sa srpskim teniserima. Ništa protiv momka, ali dosta, nisam toliko ni Nadala ni Federera gledao…

Da odspavam bar sat pre nego što košarkaši počnu meč sa Angolom, pozdravljam vas iz Njujorka i uživajte u brojnim zanimljivim pričama na našem sajtu,

Saša (@ozmo_sasa)