Da li vas je Medvedev podsetio na Đokovića? (VIDEO)

Saša Ozmo 1. sep. 20199:00 > 0:13
Podeli:
Chris McGrath/Getty Images

“Znate, Endi je govorio da sam imao 16 povreda u prošlom meču. Očigledno nemam, zar ne“, rekao je Novak Đoković posle pobede nad Endijem Rodikom u četvrtfinalu US opena 2008. godine.

Usledili su zvižduci, ali srpski teniser nije se obazirao. “Već su protiv mene jer misle da simuliram sve, tako da je sve u redu“, nastavljao je Đoković dok su zvižduci postajali sve jači.

Probudio je Amerikanac bes i inat u Novaku, a on je prihvatio ulogu “lošeg momka“ i prkosio je i Rodiku i publici – Endi je naknadno otkrio da je posle umalo došlo do fizičkog obračuna u svlačionici.

U međuvremenu se Đoković “pacifikovao“, retko dozvljava da takva osećanja i ta strana njegove ličnosti isplivaju na površinu. Mnogi njegovi navijači voleli bi da je vide barem ponekad jer se često publika odnosila nekorektno prema Novaku, pogotovo u velikim mečevima na Slemovima. Blažoj, šmekerskijoj varijanti te reakcije prisustvovali smo i posle nedavnog vimbldonskog finala, pa i u izjavi posle duela sa Kudlom.

A u petak uveče na stadionu Luj Armstrong ulogu lošeg momka prihvatio je Danil Medvedev. Impulsivni Rus svoje emocije u poslednje vreme uspeva da drži pod kontrolom, ali je od početka US opena nervozan, verovatno zbog pritiska nastalog usled izvanrednih igara u poslednjih mesec dana.

Povezano

Besno je istrgao peškir iz ruku skupljača lopti, potom je krišom pokazao srednji prst sudiji, a publika je to dočekala na nož i žestoko mu zviždala u ostatku meča navijajući iz sve snage za Felisijana Lopesa. Dobar razlog su imali, ali Medvedev je, slično kao što i Đoković čini, taj “rat“ prihvatio i kopao je u sebi za dodatnim izvorima energije, hranio se razmišljanjem kako je “sâm protiv svih“ i na kraju je uspeo da iz inata pobedi.

Nije propustio da likuje u izjavi na terenu posle meča:

„Pre svega, hvala vam svima – vaša energija večeras mi je donela pobedu. Da niste došli, verovatno bih izgubio meč jer sam bio jako umoran i imao sam grčeve, tako da mi je bilo veoma teško da igram. Zato kada večeras odete na spavanje, znajte da sam pobedio zahvaljujući vama“, rekao je Rus.

Steven Ryan/Getty Images

Potom je potpuno ignorisao naredno novinarsko pitanje i nastavio da doliva ulje na vatru:

„Jedino što još mogu da kažem jeste da će ova energija koju ste mi dali biti dovoljna da igram pet narednih mečeva. Što više radite ovo, to ću više pobeđivati za vas. Hvala vam“.

Što primeti jedan kolega, lepota Danilovih komentara jeste u izvedbi – ko ne pogleda snimak i vidi samo reči na papiru, pomisliće da je to najobičnija zahvalnica navijačima. Međutim, bilo je daleko od toga.

“Medvedev sada može da se zaposli kao prevodilac za Đokovićev bes“, napisao je jedan kolega na Tviteru.

Zaista, u prethodnih desetak godina često smo osetili da bi bilo sasvim prikladno da Novak nešto slično kaže u svojim govorima, ali on je izabrao drugi put.

Verovatno je ispravan to put jer na duge staze takve reakcije donose gorčinu jedino njihovom subjektu i loš imidž kod sponzora, ali uh, mora da se Medvedev baš moćno osećao u trenutku.

Na ovaj ili na onaj način, ali jedno je sigurno – inat u sportu može i te kako da bude silovit pokretač, ako se pravilno kanališe.