“Razmišljao sam, ali ne znam zašto Novaka ne poštuju“

Saša Ozmo 6. sep 201913:30
Podeli:
sport klub

Šetnja po Sohou, razgovor sa legendarnim kolegom, opuštena Samanta Stosur, uvek spremni Nadal, uzrečice i "smoke"... Nove crtice iz Njujorka:

sport klub

– Svet je mali, a društvene mreže imaju i mnogo pozitivnih strana, pa sam se tako u Njujorku pronašao sa drugaricom iz svoje Devete gimnazije. Provela nas je po Sohou, bilo je mirno u toku dana, podseća dosta na Evropu jer se sedi napolju, lep kraj. Odvela nas je Tamara i u sladoledžinicu “Grom”, jeo sam pistaće i lešnik, preporuka ako vas život nanese ovde. I za to, a i za pekaru “Dominique Ansel” – spokojno okruženje, taman za čitanje knjige uz doručak. Ne prečesto doduše, čokoladni kroasan jeste bio ukusan, ali ne baš 5,5 dolara ukusan.

Povezano

– Ostao sam vam dužan fotku sa Samantom Stosur, sa kojom smo u pabu na Menhetnu pratili duel Nadal – Švarcman. “Mi smo novinari iz Srbije, ali ne brini, kul smo”, odgovorili smo na pitanje ko smo i šta smo. Nasmejala se Sem dok je uzimala gutljaj piva: “Ne brinem se uopšte”. Opuštena je i pristupačna, ni traga bilo kakvom stavu sportske zvezde. Fine fotografije s njom napravio je moj prijatelj Nikola Olić, i inače pravi genijalne fotke i, kad smo kod malog sveta, saznao sam da je u redovnom kontaktu sa mojim prijateljem Skočom, koji opet piše genijalne priče. Dva čoveka sličnog senzibilteta i velike duše, našli ste se drugari. Oprostite na možda preteranoj personalizaciji ove crtice, ali preporučujem vam njihove radove, uživaćete.

sport klub

– Septembar 5. na US openu – u ludom meču 1987. godine Džon Mekinro pobedio je Slobodana Živojinovića, da bi posle zbog ponašanja na tom meču bio kažnjen dvomesečnom suspenzijom; posle poraza u polufinalu od Kris Evert 1975, 18-godišnja Čehoslovakinja Martina Navratilova tražila je politički azil; godine 1951. Morin Konoli sa 16 godina osvaja prvu od svoje tri titule na US openu trijumfom nad Širli Fraj.

– Stiv Flink je legendarni američki novinar sa kojim se sit ispričam po tri-četiri puta na svakom turniru. “Mislim da sam jedan od retkih ovde koji stvarno poštuje Đokovića”, kaže mi Stiv i dodaje: “Ne znam zašto je to tako, razmišljao sam, ali nemam odgovor – on ima toliko mnogo kvaliteta i izuzetno je pametan”. Razgovarali smo još o nekim stvarima koje nisu za tekst sada, ali služe razumevanju šireg konteksta koji će doprineti da mi i tekstovi budu bolji, nadam se. Takvi razgovori su profesionalno možda i najznačajniji na velikim turnirima.

– “Da si njegove visine, ko bi pobedio“, glasilo je pitanje za Rafaela Nadal posle trijumfa nad 170 cm visokim Dijegom Švarcmanom. “Problem je u toj reči ‘ako’ (‘if’). U ovom svetu ne postoji ‘ako’ i to je vrlo opasna reč – možda bih prilagodio igru da sam njegove konstitucije“, odgovorio je Rafa.

sport klub

– U skoro svakom kraju u Njujorku postoji barem jedan park – oaza u okolini u kojoj se život odvija munjevitom brzinom. U Sohou je to Vašington Skver park, stecište studenata obližnjeg Univerziteta Njujork. Nije naročito velik, ali je fini – fontana u sredini, manja verzija trijumfalne kapije i mnogo klupa. Čitaju se knjige, deca trče, jedan tip je vežbao bubnjeve, a ponuđeno nam je i da se malo zabavimo. “You smoke, man?”, iskočio je jedan crnac sa poslovnim predlogom. I sve to u radijusu od 300 metara. Njujork.

– Svi znamo za uzrečice u Srbiji, tipa “brate“, “znači“ itd. Baš sam se pitao šta je tako nešto ovde u Njujorku i ustanovili smo da je to “I was like“ („ja kao…“) i varijacije. Miki i ja smo sedmicom išli do Menhetna do Flašinga slušajući usput razgovor tri drugarice koje su pile pivo iz šolja za kafu – jednoj smo izbrojali deset “was like“ za manje od minuta.

– Sa 23 godine Mateo Beretini igra sezonu karijere, u polufinalu je US opena, a u četvrtfinalu je u drami dobio Gaela Monfisa u pet setova. “Ovo je jedan od najboljih mečeva koje sam ikada video. Da, jesam igrao, ali sam takođe i gledao“, rekao je Beretini.

Sve „crtice iz Njujorka“ pročitajte OVDE, pozdrav iz Big Apple,

Saša (@ozmo_sasa)