Nema zvezdice, nema upitnika: Dominik Tim!

Saša Ozmo 14. sep. 202010:50
Podeli:
Getty Images/Al Bello

Pod pritiskom zahtevnog oca Andre Agasi težio je perfekciji i kada ona nije bila moguća. „Ne moraš da budeš najbolji na svetu svakog dana. Moraš samo da budeš bolji od onoga ko je tog dana preko puta tebe“.

Tim rečima Bred Gilbert osvežio je Agasijevu karijeru, a one se savršeno mogu primeniti na Dominika Tima, prvog tenisera rođenog devedesetih sa Gren slem titulom.

Povezano

Pre nedeljne večeri u Njujorku, 27-godišnji Austrijanac igrao je sa u tri Gren slem finala, dva sa Rafaelom Nadalom na Rolan Garosu i jedno sa Novakom Đokovićem na Australijan openu – čak ni u ubedljivom porazu od Nadala (6:4, 6:3, 6:2) nije bio toliko nervozan kao na stadionu Artur Eš, ali uspeo je da pobedi Aleksandera Zvereva sa 2:6, 4:6, 6:4, 6:3, 7:6 (8-6) i tako postane 150. različiti Gren slem šampion, 55. u Open eri, kao i prvi čovek koji je preokrenuo 0-2 u finalu u Njujorku u Open eri.

„Bio sam mnogo stegnut na početku, ne pamtim kada sam se poslednji put osećao tako – noge teške, ruke teške… Možda nije ni bilo dobro što sam igrao ta finala, u glavi mi je uvek bilo ‘šta ako budem imao skor 0-4, hoću li ikad ponovo dobiti priliku?“, sublimirao je Tim, koji se na kraju mučio i sa grčevima.

Meč je trajao četiri sata i jedan minut, a znajući Dominikovu fizičku spremu, uz činjenicu da nije imao maratone do finala, razumno je pretpostaviti da su ti grčevi bili na psihičkoj bazi barem onoliko koliko i na fizičkoj. To je potvrdio i Tim.

„Bio je to prvi put posle nekoliko godina da su me mučili grčevi. Pretpostavljam da je to bilo na mentalnom planu, ceo dan sam bio neverovatno stegnut, a onda i na početku meča. Na kraju, nekako je vera danas bila jača od tela i izuzetno sam srećan zbog toga“.

Getty Images/Matthew Stockman

Ali u taj brejku petog seta, kada se videlo da Tim jedva stoji, Zverevu se potpuno pomutila bistrina uma – dve duple greške i loši izlasci na mrežu, skraćivanje poena kada je to jedino što je Timu odgovaralo. I Saša je posle rekao da su ga mučili grčevi i da su ga onemogućili da bolje servira, iako na terenu to nije izgledalo tako…

Povezano

“Tenis mora da je jedini sport u kojem povreda jednog igrača može gore da utiče na onog drugog“, pronicljivo je primetio moj kolega Tumani Karajol.

Bilo je to četvrto uzastopno Gren slem finale u pet setova, posle Đoković – Federer na Vimbldonu, Nadal – Medvedev na US openu i Đoković – Tim na Australijan openu. Nedeljni okršaj u Njujorku po kvalitetu nije bio ni blizu nijednom od navedenih, mada drama na kraju nije izostala. Ipak, bilo bi nefer i pogrešno Timovu titulu staviti samo u kontekst tog jednog meča.

Austrijanac je, pre svega, fanatični radnik. Retko je u bilo kom poslu da morate da molite nekoga da manje vremena provodi radeći, a upravo je to bio jedan od zadataka Nikolasa Masua kada je počeo da radi sa Dominikom u februaru 2019. godine. Jer, Tim je jurcao s turnira na turnir i na treninzima je kvantitativno toliko radio da mu nekad ne bi ostajalo dovoljno snage za turnire.

Getty Images/Matthew Stockman

Tim je povukao odvažnu odluku rastavši se sa Ginterom Breznikom koji je bio uz njega od devete godine, ali Dominik je osetio da je došao do zida u svom napretku i da su potrebne promene. I zaista, Timov potencijal bio je i jeste mnogo veći od tenisera koji najboljima realno može da pripreti samo na šljaci.

Kako bi se to izmenilo, Masu i Tim počeli su da rade na promenama u igri – pre svega, pozicioniranje na terenu. I dalje Dominik na riternu često stoji predaleko iza osnovne linije, to je u nedelju izluđivalo njegove navijače kada je na pet metara iza na drugi servis Zvereva od 130 km/h, ali u toku poena, naročito na betonu, spremniji je da napravi korak napred i spremniji da udara lopte čak i u penjanju. Malo je skratio zamah pri forhendu, naučio i da ne mora svaku loptu da udara punom snagom, a uz Masua je još više počeo da veruje svom bekhendu, koji je spinovan sve dublji u razmenama i koji je ravan ozbiljna pretnja ostavi li se samo malo više prostora.

Istina, mnogo od toga nije bilo baš na repertoaru u nedeljnom finalu, ali jeste čelična volja i svest o tome da se nikada ne treba predati, koliko god loša situacija bila. Pa neke od najboljih udaraca Tim je odigrao kada je već bio na konopcima i kada je jedva hodao u petom setu. A prethodno je nadoknadio dva seta i brejk zaostatka, preživeo kada je Zverev servirao za titulu i na kraju je u traljavom taj brejku realizovao treću meč loptu i pao na leđa proslavljajući ostvarenje svog sna.

Getty Images/Al Bello

Gledajući samo finale, pošteno je reći da je Saša bio hrabriji i u svom planu igre i u njegovoj realizaciji. Koristeći Timovu poziciju na terenu, na mreži je bio čak 66 puta, a osvojio je 43 poena – ne računajući nerezonske juriše u samom finišu, uglavnom su to bile ispravne odluke, a poluvoleje igrao je sa tako mnogo osećaja i jasno je da u igri na mreži leži još jedan potencijalni dragulj u igri Zvereva.

Takođe, forhendom, koji mu je možda najnepouzdaniji među svim udarcima svih vrhuhskih igrača, Aleksander se nije stideo da napadne, čak ni po paraleli, što mu je u većini mečeva misaona imenica. Međutim, spomenuto loše rasuđivanje na kraju skupo ga je koštalo, a verovatno još više nesigurnost na servisu. “Prvi kao Džon Izner, drugi kao Sara Erani“, napisao je neko o Sašinom servisu i bio je apsolutno u pravu, na momente je bilo i neprijatno gledajući “bombu“ na prvom servisu, a onda loptu kako sporo i jedva prelazi mrežu na drugom. To je u glavi, to je jasno i onome ko je u nedelju prvi put gledao tenis, i to je polje u kojem će David Ferer, njegov novi trener, imati najviše posla.

„Imam 23 godine i ne mislim da mi je ovo poslednja prilika. Verujem da ću jednog dana biti Gren slem šampion“, kaže Zverev. Tačno, ali ako stav i igra budu više kao finale, a manje kao polufinale i četvrtfinale. I ako bude u stanju da prizna svoje nedostatke kako bi lakše mogao da ih ispravi.

Al Bello Getty Images

Gledajući, ipak, širu sliku, jasno je da je Tim više zaslužio trofej. Konstantno napreduje već neko vreme, bio je blizu pobede nad Đokovićem u Melburnu, a imao je i teži put do finala, pogotovo polufinale sa Danilom Medvedevom, kod kojeg su mnogi videli titulu u rukama posle diskvalifikacije Đokovića.

Rekao sam na početku turnira, ponoviću i sada – nikakvu zvezdicu niti znak pitanja ne treba stavljati uz ime novog prvaka. U nesvakidašnjim uslovima mehura i sa situacijom kakva je u svetu trenutno, nije nerazumno tvrditi da ova titula zapravo vredi još više. A niko protivnike ne može da bira, Tim jeste imao pomoć u vidu bizarnog zapleta i Novakove diskvalifikacije, ali Dominik za to ništa nije kriv.

I kada bismo kopali po prošlosti tražeći Gren slem prvake koji su slavili u čudnim okolnostima, bez mnogo vrhunskih igrača na turniru ili sa lakšim putem nego što bi “trebalo“ za najveću titulu, ta lista bila bi poduga. A scenario u kojem je Dominik Gren slem šampion ne bi baš bio u fascikli “naučna fantastika“ ni da je sve bilo uobičajeno i normalno.

Zato, ostaće u istoriji zapisano – Dominik Tim osvajač je US opena 2020. godine.