Novi spektakl: Alkaraz u finalu, s Rudom za titulu i broj 1!

US Open 10. sep 20225:5549 komentara
Podeli:
Karlos Alkaraz
Photo by Matthew Stockman/Getty Images

Karlos Alkaraz plasirao se u finale US opena pobedom nad Frensisom Tijafoom sa 6:7 (6-8), 6:3, 6:1, 6:7 (5-7), 6:3 za četiri sata i 18 minuta igre. U nedelju će se za trofej boriti sa Kasperom Rudom, koji je izbacio Karena Hačanova sa 7:6 (7-5), 6:2, 5:7, 6:2. Osim za titulu na Flašing Medouzu, pobednik finala postaće i prvi teniser sveta.

U četvrtom setu je Tijafo bio u nokdaunu (u jednom trenutku je izgubio 30 od poslednjih 40 poena) i čekao se samo još jedan udarac, pa da se sruši. Umesto toga, digao se iz mrtvih, dvaput vratio brejk, spasao na nestvaran način meč loptu, a zatim dobio i osmi taj brejk na turniru, rekord US opena u Open eri.

Ipak, Alkaraz je još jednom pronašao volju i dovoljno energije, pa je dobio i treći uzastopni meč u pet setova.

Finale sa Rudom na programu je u nedelju od 22.00, a oba dosadašnja meč dobio je Španac.

Posle mirnog početka, prvi je do brejk lopti došao Alkaraz, u sedmom gemu – međutim, Tijafo od 15-40 osvaja četiri uzastopna poena za vođstvo 4:3. Potom je Amerikanac propustio svoju šansu, na 6:5 je imao set loptu, ali je Alkaraz – koji je u tom gemu odigrao i jedan spektakularan poen – uspeo da izbori taj brejk.

Tijafo je bio veoma inspirisan i agresivan, stigao je do tri vezane set lopte.

Pročitajte i:

Alkaraz spasava dve na svoj servis, a onda i dočekuje grešku Amerikanca u dugoj razmeni za 6-6. Međutim, Frensis dolazi do nove set lopte, a onda Karlitos pravi dvostruku grešku i Tijafo je poveo u setovima (7:6).

Posle dva uzastopna meča od pet setova i izgubljenog dugog prvog seta, postavljalo se pitanje kako će Alkaraz reagovati u nastavku meča. Pitanje je bilo suvišno, jer je Alkaraz spasao brejk loptu u ranoj fazi drugog seta, da bi do kraja seta dobio sve ključne poene – napravio je brejk za 4:2, a onda agresivnim forhendom spasao brejk loptu u narednom gemu, da bi ubrzo došao do 1-1 u setovima, uz još jednu spasenu brejk loptu u devetom gemu (6:3).

Frensis Tijafo
Photo by Julian Finney/Getty Images

I kada se očekivalo da se borba rasplamsa, Tijafo se raspao i već u prvom gemu je nizom grešaka poklonio brejk Alkarazu. U jednom trenutku je Španac dobio 16 od poslednjih 17 poena, a naročito je bio superioran u dugim razmenama: sredinom trećeg seta bilo je 13-0 u poenima sa devet i više udaraca.

Prozujao je Alkaraz kroz treći set brzo i lako – 6:1, uz tri brejka i samo devet izgubljenih poena.

Frensis Tijafo
Photo by Julian Finney/Getty Images

U četvrtom setu je Tijafo delovao „izduvano“ i sa lošim govorom tela, a činilo se da je gotovo kada je Alkaraz napravio brejk za 2:0. Međutim, Amerikanac pronalazi novi nalet energije i dobre igre, prevashodno na riternu. I publika se uključila u meč, videli smo četiri brejka u nizu, ali na 4:5 je Tijafo promašio zicer u prvom poenu u gemu.

Moglo je to skupo da ga košta, jer je Alkaraz došao do meč lopte, a onda smo videli fantastičan poen – imao je Španac inicijativu, Tijafo se nekako odbranio, Alkaraz je odigrao solidan drop šot, ali je Amerikanac odgovorio istom merom za delirijum publike. Viner bekhendom i sjajan servis, pa je ubrzo bilo 5:5.

Nedugo zatim se ušlo u taj brejk, Tijafo je prvi došao do mini brejka i poveo sa 3-1, ali izvrsnim bekhend riternom se Alkaraz vraća na 3:3.

Preciznom i agresivnom igrom, Španac je došao do 5-4, a onda opet napao forhendom – mali promašaj, 5-5. Stiže Tijafo do set lopte, a Alkaraz na skoro identičan način kao na 5-4 promašuje forhend za 7-5 i 2-2 u setovima!

Karlos Alkaraz
Photo by Julian Finney/Getty Images

U petom setu se ipak videlo da su obojica pomalo umorni, a Alkaraz pravi brejk u prvom gemu nakon što je dočekao greške Tijafoa, koji nije uspevao da ubaci prvi servis. Kao ni dotad, nije ser Tijafo predavao, te je vinerom iz riterna došao do izjednačenja na 2:2.

Alkaraz se u narednom gemu malo odaljio na riternu i opet je dočekao greške Tijafoa, te je napravio brejk bez izgubljenog poena, uz duplu grešku Amerikanca za kraj gema.

Nije više bilo gasa u rezervoaru Amerikanca, a Alkaraz se držao i na kraju je još jednim brejkom, i to riternom pod noge, došao do velike pobede za četiri sata i 18 minuta igre.

Komentari

Vaš komentar