Radukanu za istoriju: Od kvalifikacija do trona US Opena

US Open 12. sep 20210:27 > 1:5323 komentara
Podeli:
Ema Radukanu
REUTERS/Robert Deutsch

Britanska teniserka Ema Radukanu osvojila je US Open pošto je u finalu savladala Lejlu Fernandes 6:4, 6:3

Dve tinejdžerke pružile su veliku borbu na stadionu Artur Eš. Međutim, Ema Radukanu je bila jača, koncentrisanija, upornija i hrabrija u ključnim trenucima i na kraju ispisala istoriju, kao prva kvalifikantkinja koja je došla do trofeja i to bez izgubljenog seta u svih 10 mečeva. Takođe, postala je i prva teniserka iz Velike Britanije posle Virdžinije Vejd koja je 1968. osvojila US Open.

U prvom setu dve teniserke su u ranoj fazi razmenile brejkove. Posle toga usledilo je nekoliko gemova u kojima nije bilo brejk lopti. Sve do 10. gema u koji je Radukanu ušla sa prednošću 5:4. Onda je Radukanu ponovo došla do brejk lopti. Čak tri je spasila Fernandes, ali je četvrtu Britanka iskoristila i došla do seta – 6:4.

Na krilima dobijenog prvog seta Radukanu je odlično krenula i u drugom. Osvojila je lako prvi servis gem i stekla u narednom tri vezane brejk lopte. A onda se sve okrenulo. Fernandes je sa pet vezanih poena ne samo spasila brejk lopte već i osvojila gem, prvi u kojem se suočavala sa brejk loptama. Da bi već u narednom oduzela servis protivnici i povela 2:1.

Umesto da nastavi sa tim naletom, ona je stala. Tačnije, Radukanu je digla svoj nivo tenisa i krenula u nezadrživu seriju. Momentalno je vratila brejk, a to je bio samo prvi od četiri vezana gema za 5:2. Već u narednom gemu imala je dve meč lopte, ali se Fernandes ipak izvukla i lopticu prebacila u dvorište Britanke, koja je morala servisom da završava.

A završni gem bio je veoma dramatičan. Lejla Fernandes je došla do brejk lopte, a tada je Radukanu odrala koleno i moralo je da joj se ukaže pomoć. Posle prekida je spasila jednu brejk loptu, a spasila je potom i drugu. I na kraju je asom ispisala istoriju.

 

 

Tok meča:

Prva je servirala Britanka i bez mnogo problema došla do prvog gema i startnog vođstva. Već drugi gem najavio je pravu akciju. Trajao je skoro 15 minuta. Radukanu je vršila pritisak, stigla do 0:40 na servis Kanađanke. Fernandes je to spasila, potom i još dve brejk lopte. Ali šestu nije mogla i Britanka je povela 2:0.

Ali da neće takav gem biti izolovan slučaj moglo se videti već u narednom gemu. I on je trajao dugo, šest minuta. Fernandes je imala brejk lopte i uspela je četvrtu da iskoristi da vrati brejk i smanji na 2:1.

Za razliku od ta dva gema, u naredna dva igračice su na servisu bile znatno sigurnije. Nisu dopustile brejk lopte, mada je na servisu Radukanu bilo 0:30. Ipak, vezaala je četiri poena Britanka i ostala u vođstvu – 3:2. Brejk lopti nije bilo ni posle pauze, u naredna dva gema. Ali se zato borba rasplamsala i Radukanu pred završnicu seta vodi 4:3 bez prednosti brejka.

Ni u naredna dva gema nije bilo brejk lopti, obe teniserke odbranile su svoj servis i Radukanu je stigla do vođstva 5:4. Lejla Fernandes prva se suočava sa tim da mora da dobije gem, jer u suprotnom gubi set. Osetila je Kanađanka taj pritisak, a Radukanu je napala i stekla dve vezane brejk lopte. Njih je Fernandes spasila, kao i još jednu, ali je agresivna Radukanu ipak uspela da iskoristi četvrtu brejk loptu, kojom se dokopala 19. uzastopnog seta na US Openu i povela u finalu

Na krilima dobijenog prvog seta Radukanu je sigurno započela i drugi i osvojila početni gem. A i u narednom je sjajno počela, došla do tri vezane brejk lopte. Ali opet je realizacija zatajila, i opet je Fernandes sve tri spasila. Međutim, za razliku od prethodna dva gema u kojima se suočavala sa brejk loptama, sada Kanađanka protivnici nije dozvolila drugu šansu i osvojila gem za 1:1.

Na tom talasu nastavila je Fernandes je i u narednom gemu, došla do dve vezane brejk lopte. Radukanu je uspela da ih spase, ali nije uspela i treću, tako da je Kanađanka ovog puta došla prva do brejka i prvog vođstva u meču – 2:1 u drugom setu.

Ali Britanka je još jednom pokazala da ima izuzetno jaku glavu. Momentalno je odgovorila, uzvratila brejk, a ovog puta bila joj je potrebna samo jedna brejk šansa da sjajnim riternom dođe do poravnanja na 2:2. A potom je sigurnim servis gemom vratila vođstvo u ovom setu – 3:2.

Izgleda da je momentalno vraćenim brejkom Radukanu prelomila meč. Jer je nastavila seriju i u šestom gemu napravila brejk za 4:2, koji je bez mnogo problema potvrdila i povela velikih 5:2. Ipak, iako je Radukanu imala dve meč lopte, Fernandes je ipak dobila gem i uspela da prolongira završetak meča. Ali samo do nardnog gema, koji je spasivši dve brejk lopte, ipak dobila Ema Radukanu.

Komentari

Vaš komentar