Još korak do istorije: Novak će se boriti za kalendarski GS!

Grand Slam 11. sep. 20210:30 > 5:2088 komentara
Podeli:
Sarah Stier, Getty Images

Novak Đoković je u finalu US Opena! Srbin će se boriti za kalendarski grend slem, pošto je u polufinalu u Njujorku savladao Aleksandra Zvereva 4:6, 6:2, 6:4, 4:6, 6:2.

Đokovića jedna pobeda deli od kalendarskog grend slema, koji je poslednji osvojio Rod Lejver još daleke 1969. godine.

Srbin će se boriti i za rekordnu 21. titulu sa najvećih turnira, kojom bi nadmašio najveće rivale Rodžera Federera i Rafaela Nadala.

Najbolji teniser sveta će deveti put u karijeri igrati finale US Opena, prvi put od 2018. Do sada je osvojio tri trofeja.

Novak će se 31. naći u finalu nekog slema. čime je izjednačio rekord Rodžera Federera.

Đoković se u polufinalu ‘osvetio’ Zverevu za poraz u polufinalu Olimpijskih igara. Ujedno je zaustavio niz od 16 uzastopnih pobeda Nemca.

Saša nije uspeo da ponovi prošlogodišnji rezultat, kada je igrao finale.

Rival Novaku u borbi za titulu biće drugi nosilac Danil Medvedev, koji je prethodno savladao Feliksa Ože-Alijasima maksimalnim rezultatom.

Fantastično su servirali i jedan i drugi na početku meča, pa do sredine prvog seta nije bilo ni nagoveštaja brejk lopte. Ipak, počeo je da greši Đoković, pa se u sedmom gemu našao u neprijatnoj situaciji. Ipak, tada je sačuvao svoj servis. Koristio je maksimalno svoje prilike Zverev, pa je posle duple servis greške rivala došao do brejka za 5:4. Nemac je bez većih problema potom priveo set kraju.

Zaigrao je bolje u nastavku Đoković, pa je već u drugom gemu napravio brejk. I to posle duple servis greške protivnika. Zverev je bolje servirao u nastavku, ali ni Đoković nije ispuštao prednost. U završnici je nemački teniser ponovo počeo da greši, a najbolji teniser sveta je uz novi brejk došao do seta.

Velika borba vodila se u nastavku. Konstantno je pretio Saša, ali je na fantastičan način Novak spasao tri brejk lopte u prvoj polovini trećeg seta. Nastojao je Srbin da preuzme inicijativu u nastavku, duže su trajale razmene. Konačno je slomio otpor protivnika u 10. gemu, u kome je viđen i poen od 53 udarca. Uz smeč je Novak došao do prednosti u setovima.

Nije se predavao Zverev. Igrao je agresinvo Nemac, pa je posle velike borbe u trećem gemu došao do brejka. Zapretio je srpski teniser u šestom gemu, ali mu rival nije dozvolio da dođe do prilike da vrati izgubljeno. Uz sigurne servise, Saša je došao do seta.

Siguran je bio Đoković na startu odlučujućeg seta. Već u drugom gemu je, uz pomoć grešaka rivala, došao do brejka. Svežije i spremnije je delovao srpski teniser, koji je ponovo oduzeo servis protivniku. Vratio je Zverev jedan brejk, pošto je u sedmom gemu iskoristio petu šansu. Ipak, uzvratio je odmah Novak, pa je imao meč loptu na servis nemačkog tenisera. Iskoristio je prvu za veliku pobedu.

Tok meča mogli ste da pratite uz naš sajt:

Meč je počeo Đokovićevim servisima. Prvi poen srpski teniser je osvojio asom. Fokusiran je maksimalno bio Novak, izašao je na mrežu vreć u drugom poenu i dobio ga je uz smeč. Uz dva odlična servisa lako je došao do 1:0.

Dugo je trajala razmena na startu drugog gema, a okončana je greškom Novaka. Lako je potom Zverev dobio naredni poen. Osvojio je Đoković sledeći poen, pošto je skratio let loptici. Ipak, služio je servis Nemca, koji je izjednačio na 1:1.

Nastavio je i Đoković sa odličnim servisima. Na 40:15 je odigrao servis-volej i sigurno došao do gema.

Uzvratio je Zverev. Uz izuzetne servise je osvojio gem uz samo jedan izgubljen poen.

Odličan forhend doneo je Zverevu 0:30. Ipak, uz dva dobra servisa i još jedan as, Đoković je poveo 40:30. Greškom Zvereva iz bekhenda, okončan je gem.

Nastavio je u istom ritmu nemački teniser, pa je bez izgubljenog poena dobio i sledeći gem.

Velika borba vodila se u narednom. Poveo je Đoković 30:0, ali je Zverev izjednačio na 30:30. Fantastičan poen su odigrali potom. Stigao je Saša skraćenu loptu, uzvratio je Novak, a onda je Zverev forhendom došao do brejk lopte. Ipak, dobar servis je izvukao prvog tenisera sveta iz neprijatne situacije. Uz novu skraćenu loptu, Đoković je došao do gem lopte. Pogrešio je Saša, pa je semafor pokazao 4:3.

Činilo se da Đoković preuzima inicijativu u razmenama, te da bi mogao da ima šansu da zapreti Zverevu. Ipak, u završnim udarcima je promašivao prvo reket sveta, pa je Nemac izjednačio na 4:4.

Grešio je Srbin u nastavku, nisu ga slušali ni forhen, ni bekhend. Imao je potom četvrti teniser sveta nove brejk lopte. Pošto je Đoković napravio duplu servis grešku, Zverev je poveo 5:4.

Nastavio je Saša da servira izvanredno. Uz nova dva asa stigao je do set lopte. Usledila je dupla servis greška, pa promašaj iz bekhenda, i Đoković je prišao na 40:30. Ipak, srpski teniser je potom udario lopticu reketom, i set je bio okončan – 6:4.

Dugo je trajao uvodni gem drugog seta. Posle dva izjednačenja dobio ga je Novak. Do prednosti je došao uz smeč, a onda je Zverev pogrešio.

Nastavili su da se nadigravaju teniseri. Đoković je nastojao da preuzme inicijativu. Posle greške Zvereva je Srbin imao i prvu brejk loptu. Pomogao mu je rival da je realizuje, duplom servis greškom.

Bez izgubljenog poena je Novak potvrdio brejk. Potom je i Zverev lako dobio svoj servis gem za 3:1.

Zapretio je Nemac, imao je 15:30. Ipak, dobri servisi su Đokoviću ponovo doneli prednost i srpski teniser je poveo 4:1.

Bez većih problema Zverev je smanjio na 4:2. Prišao je u narednom gemu Saša na 40:30, ali je fantastičnim vinerom Đoković ‘pobegao’ od neugodne situacije.

Grešio je Nemac, pa je pomogao Srbinu da povede 0:30. Iako je odservirao dva asa u ovom gemu, nova greška iz bekhenda ga je koštala. Đoković je novim brejkom došao do seta – 6:2.

Nije treći set počeo onako kako je Novak želeo, jer je Saša već u prvom gemu imao brejk loptu. Ipak, dobro je Đoković servirao, dobio je poen na mreži uz fantastičan volej, a onda završio gem.

Nemac je potom bio siguran u svom servis gemu. Iako je Đoković prišao na 40:30, nije zapretio rivalu.

Dobro je servirao i srpski teniser, pa je bez većih poteškoća došao do 2:1. Uzvratio je još jače Zverev, pa je bez izgubljenog poena izjendačio na 2:2.

Bekhend viner je doneo Nemcu dve vezane brejk šanse u petom gemu. Ipak, uz dobre servise i jedan as, Đoković je stigao do izjednačenja. Na kraju je forhend vinerom Novak okončao borbu za 3:2.

Nastavio je Nemac da dominira na servisu, pa je ponovo sa nulom dobio gem.

Bilo je 15:15 u narednom. Izašao je na mrežu Zverev, ali na kraju nije uspeo da prebaci lopticu. Uz dobar servis je Novak poveo 40:15. Sve je stigao prvi reket sveta, odgovorio je na poziv da izađe na mrežu i na fantastičan način došao do poena koji mu je doneo 4:3.

Sigurni su bili u svojim gemovima i jedan i drugi u nastavku, pa je semafor pokazao 5:4.

Loše je odigrao forhend Zverev na početku narednog seta. Usledila je duga razmena od 32 udarca, a završena je novom greškom Nemca. Držao se svog plana Novak, pa je stigao do tri vezane set lopte. Prvo je propustio, pošto je poslao lopticu u aut. Odigran je još jedan izuzetno dug poen od 53 udarca, a okončan je forhend dijagonalom Nemca. Naredna razmena pripala je Đokoviću, koji je smečovao za vođstvo u setovima – 6:4.

Uzbudljiva dva gema odigrana su na početku četvrtog gema, velika se borba vodila, ali nije bilo brejk lopti.

Nije odustajao Zverev, pa je forhend vinerom došao do izjednačnje. Iako je Novak imao prednost, nije je iskoristio. Preuzeo je inicijativu Zverev, pa je uz smeč došao do brejk lopte. Prvu nije iskoristio, ali drugu jeste za 2:1.

Siguran je u narednom gemu bio četvrti teniser sveta, pa je potvrdio brejk. I Đoković je bez većih problema dobio svoj servis gem za 3:2.

Zapretio je srpski teniser u narednom, koji se igrao na razliku. Ipak, Zverev nije dozvolio rivalu da dođe do brejk prilike, već je poveo 4:2.

Bez izgubljenog poena Đoković je stigao do 4:3. Odgovorio je na isti način Zverev za 5:3.

Bilo je 15:30 posle Novakove greške, ali je srpski teniser uspeo da preokrene na 40:30. Igralo se na razliku. Uz dobar servis i smeč, Novak je dobio gem.

Nije dozvolio iznenađenje u završnici Zverev. Sigurno je odservirao za 6:4.

Đoković je sigurno počeo peti set, pa je lako dobio uvodni gem.

Odmah je zapretio rivalu prvi reket sveta. Pošto je Zverev napravio grešku iz bekhenda, Đoković je imao brejk loptu. Usledio je dug poen, od 30 udaraca. Na kraju je Srbin prošao rivala na mreži za 2:0.

Ubedljiv je bio Novak u svom servis gemu, pa je poveo 3:0.

Nije posustajao prvi reket sveta. Delovao je svežije od znatno mlađeg igrača, potpuno je kontrolisao situaciju na terenu, pa je u četvrtom gemu ponovo imao brejk loptu. Iskoristio ju je, novom greškom Zvereva.

Nije ništa prepuštao slučaju Đoković, bio je maksimalno koncentrisan, pa je poveo 5:0.

Uspeo je nemački teniser da dobije naredni gem, i upiše se na semafor u petom setu. Razigrao se potom četvrti reket sveta, pa je došao do brejk lopti. Posle velike borbe iskoristio je petu šansu i smanjio na 5:2.

Odmah je uzvratio Novak, pa je na servir protivnika došao do prve meč lopte. Odmah ju je iskoristio za veliku pobedu.

Komentari

Vaš komentar