Kralj šljake je svrgnut: Đoković je u finalu Rolan Garosa!

Grand Slam 11. jun. 202119:00 > 12. jun. 2021 9:52181 komentara
Podeli:
Gonzalo Fuentes, Reuters

Novak Đoković je u finalu Rolan Garosa! Najbolji teniser sveta je skinuo krunu Rafaelu Nadalu, pobedivši ga u polufinalu 3:6, 6:3, 7:6 (4), 6:2.

Kakav meč! Kakav tenis! Kakva pobeda Novaka Đokovića nad Rafaelom Nadalom u polufinalu Rolan Garosa! Srbin je savladao 13-strukog šampiona posle preokreta i obezbedio borbu za titulu.

Đoković će šesti put u karijeri igrati finale u Parizu. Srbin će se u nedelju boriti za 19. grend slem titulu, drugu u Parizu, a rival će mu biti Stefanos Cicipas.

Biće to 29. grend slem finale za Novaka.

Nadal nikada do sada nije izgubio u polufinalu Rolan Garosa. Španac je doživeo prvi poraz u Parizu od 2015. godine – tada ga je u četvrtfinalu eliminisao Srbin. Ukupno, ovo je bio treći poraz ‘kralja šljake’ na drugom grend slemu u sezoni, a dva mu je naneo Novak.

Prekinuta je serija Nadala, koji je osvajao titule od 2017. godine.

Đoković u međusobnim duelima sa ‘kraljem šljake’ vodi 30:28.

Imao je Đoković brejk šanse u uvodnom gemu, ali ih nije iskoristio. Usledila je dominacija Nadala, koji je ekspresno došao do 5:0. Nije imao Srbin do tog momenta pravi odgovor na igru rivala, a pravio je i više greški.

Međutim, počeo je Đoković da igra bolje u tom momentu, pa je vratio jedan brejk. Velika borba vodila se do kraja seta, ali je Nadal zadržao prednost i na kraju je iskoristio sedmu set loptu.

Fantastično je prvi teniser sveta igrao na početku drugog, pa je uz brejk poveo 2:0. Međutim, odmah potom je izgubio stečenu predenost i Nadal se vratio u igri. Na vrhunskom nivou bili su i jedan i drugi, udarali su snažno i precizno.

Do Novog brejka Novak je došao u šestom gemu. Usledila je još jedna epska borba u sedmom gemu, imao je Rafa tri šanse da vrati brejk, ali se izvukao Đoković.

vesti iz pariza

Španac je priliku za brejk propustio i u devetom gemu. Đokoviću nije trebalo toliko šansi da iskoristi set loptu, realizovao je već prvu na svoj servis.

Nadal je na pauzi otišao do svlačionice, pošto se prethodno tokom seta konsultovao sa lekarom.

Treći set odigrali su na izuzetno visokom nivou. Igrao se vrhunski tenis. U dva navrata je Đoković imao po brejk prednosti, čak je i servirao za set na 5:4, ali je Nadal uspeo da izjednači. Potom je Španac u 12. gemu imao set loptu, međutim, nije odustajao ni Novak. Sačuvao je servis gem i izborio se za tajbrejk.

Tamo su odigrani neki nestvarni poeni. Srbin je posle jednog fantastičnog poena poveo 5:3. Potom je asom došao do set lopte, a onda i vođstva u setovima.

Na pauzi je prvi reket sveta otišao do svlačionice.

Četvrti set počeo je brejkom Nadala. Ipak, za sve u nastavku se pitao najbolji teniser sveta. Od 0:2 je vezao šest gemova i došao do velike pobede.

Tok meča mogli ste da pratite uz naš sajt:

Meč je počeo servisima Nadala. Nekoliko dugih i uzbudljivih poena odigrali su Srbin i Španac, posle čega je Novak imao brejk šansu. Spasao ju je Nadal odličnim servisom. Posle duge razmene Đoković je stekao prednost, ali je ponovo Španac odlično odservirao.

Stekao je Rafa potom prednost, ali je onda napravio i duplu servis grešku. Ipak, Đoković nije koristio svoje šanse u nastavku, jedan smeč je poslao u aut i Španac je poveo 1:0.

Činilo se da Đoković neće imati problema u svom servis gemu, pošto je poveo 40:15. Ipak, služio je Španca forhend, pa je stigao do izjednačenja. Imao je potom Rafa i brejk loptu. Imao je Novak dve prilike da se smečom izvuče, ali ih nije iskoristio. Prošao ga je aktuelni šampion na mreži i poveo je 2:0.

Dobro je servirao treći teniser sveta u narednom gemu, pa je bez izgubljenog poena došao do 3:0.

Nije Novak bio na željenom nivou, grešio je previše, pa je Nadal došao do nove brejk šanse. Prvu je iskoristio Rafa za 4:0.

Znatno lakše je treći teniser sveta dolazio do poena, pa je brzo bilo 40:15 u narednom gemu. Prišao je prvi reket sveta na 40:30, ali je još jednim dobrim servisom Nadal završio gem i poveo 5:0.

Dobio je Novak nekoliko dužih poena u nastavku i konačno je osvojio jedan gem u ovom polufinalu – 5:1.

Imao je Novak 0:30, ali je potom poslao lopticu u mrežu. Usledio je ponovo duži poen, a dobio ga je Đoković drop-šotom. Dobrim servisom Nadal je spasao prvu brejk loptu. Posle nove greške Đokovića, bilo je 40:40. Služio je Španca početni udarac, pa je došao do set lopte. Prvu nije iskoristio, ali je odmah došao do druge. Ali je i ona prokockana. Novak je stigao do nove brejk lopte, a Nadal mu je pomogao duplom servis greškom – 5:2.

U nelagodnoj situaciji Novak se našao u narednom gemu, pošto je Nadal imao 0:30. Ipak, fantastičan poen dobio je Srbin, a onda je odservirao as za 30:30. Uprkos tome, Španac je došao do brejk lopte, koja bi mu donela i set. Izašao je na mrežu Srbin i smečom osvojio poen. Osvojio je Novak naredna dva poena i smanjio na 5:3.

Brzo je Nadal došao do 40:0 u narednim gemu. Đoković je, uprkos odličnim servisima rivala, stigao do izjednačenja. Ipak, 13-struki šampion je došao do sedme set lopte, koju je iskoristio za 6:3.

Odlično je počeo Novak drugi set, bez izgubljenog poena je dobio uvodni gem.

Đoković je bio na visini zadatka i u nastavku, pa je imao tri vezane brejk lopte. Iskoristio je drugu srpski teniser za 2:0.

Ipak, grešio je Novak u nastavku, pa je pružio rivalu mogućnost da vrati izgubljeno. Prihvatio je to Španac, koji je smanjio na 2:1.

Ponovo se nešto duže igralo kada je Nadal servirao. Bilo je 30:30, ali je španski teniser izjednačio na 2:2.

Đoković je potom bez većih problema dobio svoj servis gem za 3:2.

Zapretio je Nadal u sledećem gemu, pa je imao tri vezane brejk lopte. Ipak, spreman je bio Nadal, pa je spasao prve dve. Usledila je duža razmena, koja je završena promašajem Španca. Srbin je uz brejk poveo 4:2.

Malo je falilo Nadalu da odmah vrati izgubljeno, pošto je imao dve vezane brejk lopte (15:40). Ipak, Đoković je došao do izjednačenja.

Fantastičan poen odigran je na 40:40, snažno, precizno su udarali i jedan i drugi. Na kraju je Novak smestio loptu u mrežu i Rafa je imao novu brejk loptu. Ni nju nije iskoristio Španac. Velika borba vodila se u nastavku, a Đoković je uspeo da sačuva servis i pobede 5:2.

Lako je osvajao poene u narednom gemu Nadal, pa je brzo smanjio na 5:3.

Velika borba vodila se u sledećem gemu. Na 30:30 Novak je napravio duplu servis grešku, ali je spasao brejk loptu rivala. Potom je ponovo greškom pomogao rivalu da dođe do brejk šanse. Ipak, uspeo je da se izvuče i iz te situacije. Potom je dobro odservirao i imao je prvu set loptu. Odmah ju je iskoristio za 6:3 i izjednačenje u setovima.

Nadal je na pauzi otišao do svlačionice, pošto se prethodno tokom seta konsultovao sa lekarom.

I jedan i drugi su prilično lako dobili gemove na svoj servis početkom trećeg seta. Agresivno je igrao Novak, pa je prvi došao do brejk šanse u trećem gemu. Ipak, uz dobar servis, Nadal je lako rešio tu situaciju. Imao je Srbin još jednu brejk šansu, ali je i nju spasao španski teniser. Pratio je svaku loptu u nastavku Rafa, pa je dobio gem za 2:1.

Lako je Novak dobio svoj naredni gem, nije prepustio Nadalu ni poen.

Ponovo se velika borba vodila kada je Rafa servirao. Imao je Đoković 15:40, ali je stigao do izjednačenja Nadal. Ipak, grešio je španski teniser i prvi reket sveta je napravio brejk za 3:2.

Uz malo sreće, Nadal je odmah imao priliku da vrati izgubljeno (15:40). Prvu nije iskoristio pošto je lopticu poslao u mrežu. Fantastičan poen su odigrali potom, stizali su svaku loptu i jedan i drugi, na kraju je Đoković 23. udarcem u poenu izjednačio na 40:40. Bekhend paralelom Rafa je stigao do nove brejk lopte. Nju je iskoristio za 3:3.

Usledio je ekspresan odgovor Đokovića. Srbin je došao do novog brejka, u gemu u kome njegov rival nije osvojio ni poen 4:3.

Pošto je Novak poslao loptu u mrežu, Rafa je ponovo imao priliku da vrati izgubljeno. Ipak, forhend dijagonalom je Srbin izjednačio na 40:40. Usledila je bekhend paralela i Srbin je imao prednost. Izborio se za novo izjednačenje Španac, ali je potom prvi reket sveta imao prednost. Poslao je Rafa ritern u aut i semafor je pokazao 5:3.

Nadal je potom lako dobio svoj servis gem za 5:4.

Poveo je Novak 30:0, ali je potom oslao jednu loptu u mrežu. Nadal je potom stigao do brejk lopte. Pogrešio je Đoković i rezultat je bio 5:5.

Na izuzetno visokom nivou igralo se u nastavku. Imao je brejk loptu Novak, ali se izvukao Rafa. Usledio je potpuno lud poen, stizali su nerealno obojica, a Novak je pogodio lob i došao do nove prilike za brejk. I nju je spasao Španac dobrim servisom. Uz dobre početne udarce aktuelni šampion je poveo 6:5.

Do krajnjih granica gurali su jedan drugog. Vodio je Novak 40:30, ali je Rafa došao do brejk lopte, koja bi mu donela i set. Spasao ju je srpski teniser drop-šotom. Pogrešio je dva puta Španac i bilo je 6:6.

Duplu servis grešku napravio je ‘kralj šljake’ na startu tajbrejka. Potom je Novak poslao lopticu u aut bekhendom. Uz dobar servis, Srbin je poveo 2:1. Usledila je duga razmena, a Đoković je drop-šot poslao u mrežu za 2:2. Pogrešio je još jednom Novak i bilo je 3:2 za Nadala. Na promeni strana, rezultat je bio 3:3.

Na neverovatnom nivou se igralo. Usledila je duga razmena, koja je završena Đokovićevim vinerom. Stizali su nerealne lopte, a na kraju je Nadal izbacio volej u aut i Đoković je poveo 5:3. Potom je Španac veoma lako došao do narednog poena, pošto je posle servisa odigrao drop-šot za 5:4. Asom je prvi reket sveta došao do set lopte. Usledio je još jedan vrhunski poen, a dobio ga je Đoković za vođstvo u setovima – 7:6 (4).

Publici će biti dozvoljeno da ostane na tribinama, iako će u Parizi početi policijski čas.

Servisima Đokovića počeo je četvrti set. Imao je Srbin prednost od 30:0, ali je sve naredne poene dobio Španac. Brzo je Nadal došao do brejk šanse i odmah ju je iskoristio.

Vodila se velika borba u narednom gemu, ali je Nadal potvrdio brejk i poveo 2:0.

Bolje je igrao Đoković u nastavku, bez izgubljenog poena je dobio svoj gem, a onda napao servis Nadala. Imao je 40:15, a iskoristio je prvu brejk loptu za 2:2.

Bez izgubljenog seta je Novak dobio naredni gem i potpuno preokrenuo rezultat – 3:2.

Nadal je posle ovog gema menjao zavoj na stopalu.

Đoković je dominirao u narednom gemu na servis rivala i napravio je brejk za 4:2.

Nije se predavao španski teniser, došao je do 30:30. Ipak, Đoković je dobro servirao posle toga, onda odlično skratio loptu za 5:2.

Nije želeo da čeka Đoković. Krenuo je ka pobedi na servis Španaca. Na kraju je brejkom došao do finala!

Komentari

Vaš komentar