Vimbldon uvodi taj-brejk u odlučujućem setu!

Wimbledon 19. okt. 201812:19 > 12:47
Podeli:
Clive Brunskill, Getty Images

Ol Ingland Klab je doneo istorijsku odluku kojom će biti prekinuto sa tradicionalim igranjem odlučujućeg seta dok neko ne dođe do dva gema razlike. Od sledeće sezone igraće se taj-brejk u setu kada se odlučuje pobednik meča, kod muškaraca u petom setu, a kod žena u trećem.

Nikada više neće moći da se igra 11 sati i pet minuta, tokom tri dana, kao što su Džon Izner i Nikolas Mau učinili 2010. godine na Vimbldonu i tako odigrali najduži meč u istoriji tenisa. 

Još jedna važna promena je to što će se u taj-brejku u odlučujućem setu pristupiti posle rezultata u gemovima 12:12. 

Organizatori najvažnijeg turnira u tenisu su o promeni tradicionalnog pravila počeli da razmatraju posle ovogodišnjeg polufinala kada su Kevin Anderson i Džon Izner samo peti set igrali iscrpljujućih tri sata. Anderson je na kraju slavio sa 26:24 u petom setu, da bi potom bio „lak zalogaj“ Novaku Đokoviću u finalu. 

Što se tiče pravila u taj-brejku igraće se standardno do sedam poena ili dva razlike.

Ol Ingland Klab je saopštio i da se su se pri promeni pravila u obzir uzeli i rezultati sa 20 poslednjih Vimbldona, kao i posle konsultacijama sa igračima i sudijama. 

Vimbldon će novo pravilo primeniti u svim kategorijama, muškom i ženskom singlu, kvalifikacijama, miksu, dublu i u takmičenju juniora. 

Vimbldon je drugi turnir koji je uveo taj-brejk u odlučujućem setu, pošto je to uradio US open, gde se na taj-brejk prelazi posle 6:6.