Federer: Ne znam koliko ću još igrati…

Wimbledon 10. jul 201921:16 > 21:17
Podeli:
Getty Images/Mike Hewitt

Švajcarski teniser Rodžer Federer, koji se pobedom protiv Keija Nišikorija plasirao u polufinale Vimbldona, istakao je da mu početak meča nije išao na ruku, ali da se situacija promenila pošto je postao agresivniji u drugom setu.

Švajcarac je slavio 3:1, po setovima 4:6, 6:1, 6:4, 6:4, posle dva sata i 36 minuta igre.

Povezano

Kei ima odlične povratne lopte. Kada pronađe svoj ritam, on tačno zna šta želi. Obično uđe sa nekim planom u meč i uvek se trudi da bude agresivan i može da bude izuzetno opasan. Ukoliko servirate loše u pogrešno vreme, on će to da iskoristi. Početak je bio izuzetno težak za mene, trebalo je samo da pronađem pravi servis u pravo vreme. Ne mislim da sam servirao baš toliko loše, samo je nekoliko poena otišlo na pogrešnu stranu. Moja odluka pri nekim poenima nije bila dobra u početku, morao sam da se vratim i da se borim, ali je Kei bio malo bolji u prvom setu. Očigledno je to bilo bolje da krenem jače u drugom, i bio sam spreman da to i uradim. Nakon svega, Kei je imao sve manje i manje šansi na moj servis, to sam primetio i stvari su počele da se okreću u mom smeru“, istakao je Federer.

Često ga ljudi pitaju koliko šasne daje svojim protivnicima, kada igra na tako visokom nivou.

Ponekad je to problem, jer ne mogu da razmišljam na taj način, ja igram onako kako bih igrao protiv samog sebe i to ponekad nema smisla jer oni imaju potpuno drugačije prednosti i mane nego što ih imam ja. Po položaju tela ne dozvoljavam protivniku da pročita moje servise. Nekada kažem: ‚Ok, serviraću onako kako serviram i neću im dati nikakve pretpostavke u vezi sa servisom‘. Jednostavno radim onako kako mislim da treba i uvek je dobro da se fokusiraš na svoju snagu pre nego na svog protivnika“.

Upitan kako bi opisao sebe sada, 37-godišnjak je rekao:

Ne znam, osećam se dobro na terenu, čak i kada imam set minusa, ne žurim nigde, ostajem miran. Osećam se kao da imam jednog do dva gema prednosti u tim trenucima, serviram dobro i u fazama se vraćam u meč. Drugačije je bilo igrati protiv Beretinija u prethodnom meču jer ima drugačiji servis. Skraćivao sam udarce danas, izlazio sam na mrežu sve vreme i to bi tako trebalo da izgleda. Sve u svemu, srećan sam zbog načina na koji udaram lopticu, osećam se dobro na osnovnoj liniji takođe, što će biti posebno važno za sledeći meč“.

Ranije je spomenuo da mu igranje sa srećnim reketom pomaže u poslednjih nekoliko godina. Na pitanje da li bi izgubio kontrolu udarca kada bi igrao drugim reketom, treći reket sveta je kazao:

Ne znam, nisam o tome razmišljao, verovatno ne, srećan gde sam sada. Menjanje reketa veoma često nije najlakša stvar na svetu kao što znate tu možete da unesete male promene. Iskreno ne znam koliko ću još igrati. Možda je ostalo još malo, tako da neću imati mnogo vremena za menjanje reketa, za sada sam zadovljan kako stvari funkcionišu“, zaključio je Federer.