Novak: Publika? Doviđenja i hvala što ste bili

Wimbledon 15. jul. 201910:33 > 10:44
Podeli:
Clive Brunskill/Getty Images

U finalu Vimbldona Novak Đoković nije igrao najbolje, dok je Rodžer Federer servirao briljantno. Ipak srpski teniser se izvukao iz svake teške situacije uključujući i dve meč lopte koje je Federer imao na svoj servis.

Servirao je zaista dobro i kvalitetno je igrao. Mešao je dosta sa bekhend strane, igrao je niske slajseve, povlačio me je napred, forhend je napadao na neki način. Mislim da sam ga imao kada sam dobio treći set i u početku četvrtog – tu je trebalo da budem oštriji sa osnovne linije, međutim nisam pronašao tu svoju najbolju igru danas u većem delu meča, ali kada je bilo najbitnije, pronašao sam je. To je ono što je pozitivno i što me veseli. Kada ne igrate na svom vrhuncu morate da pronađete neku mentalnu snagu, nešto dodatno, neku borbu koja je mene očigledno dovela u ovu situaciju da osvojim trofej. On je bio taj koji je diktirao tempo sa osnovne linije, on je bio taj koji menjao ritam, napadao, a ja sam se trudio da pronađem komfor i oštrinu na terenu. Ona je došla u tim presudnim trenucima. Igrao sam bez servisa praktično ceo meč, nije me služio uopšte„, kazao je Novak Đoković kada je govorio za srpske medije. 

On je takođe govorio i o pritisku publike koja je kroz veći deo meča bila na strani Švajcarca. 

Sigurno je da će da mi pomogne u nastavku karijere znajući da sam sa 70% pobedio finale. Ono što me ne raduje je što sam većinu meča igrao na taj način. Većinu svojih finala igrao sam na visokom nivou. Danas to nije bio slučaj, ali sam zato psihički bio na jako visokom nivou jer ova atmosfera danas vrlo lako može da izbaci iz takta nekog emotivca kao što sam ja. Obećao sam sebi da kada budem izašao na teren i da ne moram da zavisim od njega – to je stabilnost, psihološka smirenost u presudnim trenucima, a to je kada se publika digne i podrži ga… To je ono što mi je dozvolilo da se vratim meču„.

Srpski teniser je otkrio i šta su mu bile prve misli kada se meč završio. 

Osećao sam jedno veliko rasterećenje jer to je pet sati konstantnog pritiska. On je bio taj koji je diktirao tempo meča i bilo mi je teško da mu čitam servise. Tako da sam bio sve vreme pod pritiskom da preživljavam, da se borim i probađem način da budem u meču. Na kraju samo osmeh na lice i hvala lepo što ste došli i doviđenja„.