Zašto Vimbldon nije mogao da se igra krajem leta?

Wimbledon 5. apr 202014:24 > 14:26
Clive Brunskill Getty Images

Mnogi se pitaju zašto Vimbldon, poput Rolan Garosa, jednostavno nije odložen za drugu polovinu leta, a odgovor je stigao od čoveka koji se brine za travnatu podlogu u Ol England Klubu.

Nik Stabli se brine za čuvenu vimbldonsku travu i sigurno je jedan od junaka najvećeg svetskog turnira čije ime mnogima ništa ne znači.

Povezano

Stabli je odgovorio zašto je turnir u Londonu, treći Gren slem u sezoni, otkazan umesto da je odložen poput Roland Garosa koji bi trebalo da bude odigran u drugoj polovini septembra, četiri meseca nakon što je planirano. 

U kasno leto sunce zrači manjom snagom, najjači deo dolazi rano ujutro kad je temperatura kondenzacije niža što terene čine klizavim. Vreme za mogućnost igre postaje kraće, kako u prvom tako i drugom delu dana. Zbog toga jednostavno nije moguće igrati na travi krajem leta i pogotovo u ranu jesen,“ pojasnio je Stabli.

On je dodao da mu je žao što se Vimbldon neće igrati, pridruživši se tako milionima teniskih fanova širom sveta.

‘Biće čudno, obično čitav jun pa onda i kad počne turnir nalazim se u klubu gde provodim ceo dan brinući se o travi. Nedostajaće mi adrenalin, a i nervoza koju osetim kad krene prvi meč na Centralnom terenu.“

Titulu su 2019. osvojili Novak Đoković i Simona Halep.