Đoković: Dobro se razumem s Goranom, i na terenu i van njega

Wimbledon 29. jun. 202112:232 komentara
Podeli:
Novak Đoković
Photo by Clive Brunskill/Getty Images

Pune su dve godine kako Novak Đoković sarađuje sa Goranom Ivaniševićem, a u ponedeljak u prvom kolu Vimbldona srpski teniser odservirao 25 asova u duelu sa Džekom Drejperom.

Bio mu je to peti meč u karijeri sa 20 i više asova, a treći ove godine, posle Tijafoa i Zvereva u Melburnu.

Idealan povod da se rezimira dosadašnji tok saradnje sa Ivaniševićem.

„U suštini, mislim da saradnja može da se sumira ovim nastupom. Servis je nešto na čemu smo mnogo radili, da stvorimo oružje. Imao sam i ranije dobar servis u karijeri, ali da sam pravio toliko asova, otkako radim sa njim, to ne mogu da se setim. Definitivno je vidljiv napredak u tom segmentu igre“, rekao je Novak i dodao:

„Pored toga, ima još tehničkih i taktičkih detalja na kojim radimo i o kojim razgovaramo. Svakog dana može da se radi na nečemu na terenu, zapravo, suprotno ne postoji za mene. S kim god sam radio u karijeri, uvek sam postavljao pitanja i tražio od trenera da mi daju informacije, da čujem njegovo posmatranje moje igre i kako kolektivno možemo da pronađemo najbolji način da usavršimo igru“.

Novak ističe da je uspešnu saradnju, osim razumevanja na teniskom terenu, jednako važno i to kako se ljudi slažu van njega.

„Činjenica da je Goran neko ko priča naš jezik i jako se dobro razumemo. Imao sam 12 godina kad sam ga upoznao, u akademiji Nikija Pilića u Nemačkoj, kada se spremao za svoj šampionski Vimbldon 2001. Od tada je zna za mene, naravno, ja za njega od ranije. Uvek smo imali mnogo poštovanja jedan prema drugom, i mnogo mi je bilo drago kada je prihvatio da radimo zajedno. Ispostavilo se da je to bila i odlična odluka za mene i za njega jer imamo vrhunske rezultate. Što je još važnije, s obzirom da mnogo vremena provodimo jedan sa drugim i sa ostalim članovima time je to da je izuzetno dobra hemija među nama i komunikacija, lični odnos, van terena. Vrlo smo iskreni i otvoreni jedan prema drugom, Kad imate takav odnos, lakše je da i profesionalno se postavite i dobijete najbolji mogući efekat vašeg rada. Izutetno sam zadovoljan i tom kombinacijom njega i Marjana (Vajde), oni se slažu i to je bitno, jer je Marjan neizostavan čovek u mojoj karijeri već 15 godina“.

Đoković je Drejpera savladao sa 4:6, 6:1, 6:2, 6:2 u uslovima koji nisu bili jednostavni ni za jednog ni za drugog.

„Uvek su ti prvi mečevi nezgodni, pogotovo kad je prvi turnir na travi, jer je potpuno drugačija podloga od šljake. Igrao protiv mladog igrača, koji je imao veliku podršku domaće publike, koji nema šta da izgubi. Tako je i igrao u tom prvom setu, dok sam ja onako malo ušao u svoj ritam, nisam igrao najbolje, imao sam dosta grešaka. Imao sam svoje šanse, ali kao da mi je trebalo da se zagreju motori i da malo prilagodim na kretnju na tom terenu koji je bio dosta klizav. Dva puta kada sam imao brejk prilike sam se okliznuo i pao, i on je imao par žustrih padova“, ističe Novak i dodaje:

„Vidim da je i na drugim terenima klizavo, verovatno malo manje s obzirom na uslove dvoranske, jer trava baš nije zahvalna podloga da se igra u dvorani. Jednostavno, zbog vremenskih uslova je moralo da bude. Velika čast je otvoriti Vimbldon na Centralnom terenu kao branilac titule. Napredovao sam dosta na travi, u poslednjih šest-sedam godina se osećam komfornije da igram na ovoj podlozi, što nije bio slučaj na početku karijere, tako da sa servisom, koji je bio izvanredan, imam šanse da daleko doguram. Naravno, idemo meč po meč, videćemo šta će de desiti“.

U drugoj rundi, Đoković će se sastati sa Kevinom Andersonom iz Južne Afrike, kojeg je savladao u finalu 2018. godine.

Komentari

Vaš komentar