Ivanišević: Mi Balkanci smo posebni, Novak je genijalac

Wimbledon 12. jul. 202113:06 > 13:1518 komentara
Podeli:
Goran Ivanišević
Photo by AELTC/Bob Martin - Pool/Getty Images

Goran Ivanišević, trener Novaka Đokovića, kaže da je ponosan na Novakovu igru na mreži i da ljudi s Balkana nose u sebi nešto posebno.

U finalu Australijan opena pao je Medvedev, u finalu Rolan Garosa Cicipas, a sada na Vimbldonu Beretini.

Novakov broj 20:

„Malo je nestvarno sve ovo što se događa. Po mom mišljenju, Australija je bila izuzetno važna, zbog svega što se dešavalo i natpisa u medijima. Nekako je bio ceo svet protiv njega, a on je s povredom uzeo titulu. Na Rolan Garosu, rekao sam još i pre žreba – ako može da dobije Nadala, dobiće ga u polufinalu. Bio sam srećan što je žreb takav, mada on nije bio, a ispostavilo se da je super. Došao je na Vimbldon sa ogromnim samopouzdanjem – neke mečeve je igrao bolje, neke lošije, ali nekako nađe put“, kaže Ivanišević.

Novak još nije odlučio hoće li ići na Olimpijske igre, a cilj posle toga je US open, na kojem je dosad tri puta slavio (2011, 2015, 2018).

„On je jednostavno genijalac koji te gura napred. Nije lako uvek, trebaju neke jake tablete, pomažu, ali biti deo Novakovog tima… Non-stop te neko vuče da budeš bolji, i on želi da bude bolji. US open je velikih sedam mečeva, neće biti lako, ali ako neko to može, onda to može Novak – neki put stvarno mislim da nije s ove planete, ko zna odakle je došao“.

Ivanišević ističe da ovo što trenutno Novak radi niko nije mogao ni da pretpostavi da je moguće u 21. veku.

„Mi Balkanci smo posebni. Balkanci mogu bilo koga da treniraju, ali Balkanca najbolje razume Balkanac – to je taj poseban klik u glavi, i on ga ima. U finalu, kada ga je publika naljutila, on se time hrani i odmah igra bolje. Pritisak je, nije lako, ali je u isto vreme i izazovano i zabavno. Ovo je džinovska titula, broj 20. Sada ima šansu na US openu, a niko nije očekivao da je tako nešto moguće u 21. veku, ali jeste moguće. S ljudima s Balkana, sve je moguće. Kada niko ništa ne očekuje, mi stvorimo sve. Posebni smo ljudi“.

U finalu, Đoković je osvojio 34 od 48 poena na mreži, a sedam od devet kada je igrao servis-volej.

„Uvek sam se čudio zašto ne ide malo više bar napred, zato što ima jako dobre voleje i jako se dobro snalazi na mreži. Nekada ne želi da dođe napred, ali ovde je shvatio da mu to pomaže i da mu dobro ide. Pričali smo da bi bilo dobro time promeniti ritam, jer Beretini bekhendom ne može ništa da napravi, samo jednom mu je prošao pasing. Nisam iznenađen, nego sam ponosan na njega, zato što je sebi i drugim pokazao koliko ima dobre voleje. Ja sam to znao i pre, ali nije hteo da pređe tu liniju“, zaključuje Ivanišević.

Komentari

Vaš komentar