Kako je u Novakovoj glavi? „Što kaže Majkl Džordan…“

Wimbledon 12. jul. 202114:0115 komentara
Podeli:
Novak Đoković
Photo by Julian Finney/Getty Images

Pritisak je reč koju ćemo čuti kada se govori o sportu, a u tenisu kao individualnom sportu i češće. Između ostalog, Novak Đoković svoje carstvo izgradio je i na tome što uspeva da ostane staložen i pod najvećim pritiscima na terenu.

Posle pobede u vimbldonskom finalu u četiri seta nad Mateom Beretinijem (6:7, 6:4, 6:4, 6:3), novinare je zanimalo kako se Đoković bori sa takvim, kritičnim tačkama u meču.

Novakov broj 20:

„U pitanju je konstantna borba da se ostane u sadašnjem trenutku. Često su prisutne emocije i misli koje vraćaju u prošlost, žališ za nekom loptom ili poenom koji nisi odigrao na određeni način. Ili ideš u budućnost, pitaš se ’šta ako’ ili šta će se desiti. Konstantan je rad da se te misli privedu u sadašnjost, osećam da je to za mene najveći zadatak“, počeo je Đoković svoj odgovor i dodao:

„Verovatno je za svakog sportistu, pogotovo u individualnom sportu. Kada si u sadašnjosti, tvoje iskustvo i način na koji vidiš stvari vrlo su jednostavni – teniski meč, sledeći poen, tu si. A kada si konstantno između prošlosti i budućnosti, teško je da odigraš na najvišem nivou. Tada igrači postanu napeti, padnu pod pritiskom“.

Novak je potom istakao da se to i njemu dešava.

„U karijeri sam imao sreće da budem veoma jak u odlučujućim trenucima na najvećim turnirima. Ipak, gubio sam i grend slem finala u kojima sam bio blizu pobede, ali sam posustao. Kao što Majkl Džordan kaže: ’Padao sam, padao i padao, i zato sam na kraju uspeo. Sve je to učenje – što više treniraš i što više iskustva imaš, pogotovo na najvećim terenima, to si komforniji“.

Nastavio je Novak svoje izlaganje, jedinstveni uvid u psihu:

„Onda ustanoviš koji su tvoji emotivni šabloni, koji su to trenuci kada se možda osećaš malo nervoznije, a u kojima si hrabriji i slobodniji. Ljudi vide kroz šta mi prolazimo na terenu, ali zapravo na to kako igrač utiče mnogo i ono što se dršava pre – pripreme, sve što ti se događa iznutra“.

Đoković je potom rekao da je u poteri za 20. titulom osetio drugačiju emociju nego pre.

„Pre polufinala i finala, bilo je to malo drugačije osećanje, u smislu očekivanja i tenzije, u poređenju s onim kako sam se pre osećao. Istorija je bila na talonu, bio sam svestan toga, uprkos tome što sam nastojao da ne razmišljam o tome previše i da probam da se ponašam kao pred svaki drugi meč. Nekada su stvari van terena tako velike da je teško izbeći ih, ali nauči se kako da se nosiš s njima. Naučiš da prihvatiš okolonosti i da ih transformišeš u svoje gorivo koje ti je potrebno na terenu“, zaključuje Novak.

Đoković je osvojio svoju šestu vimbldonsku i ukupno 20. grend slem titulu.

Komentari

Vaš komentar