„Novak kao nekad Serena, Rafa ima mentalitet za sva četiri!“

Wimbledon 4. jul 202210:30 > 11:165 komentara
Podeli:
Tod Martin
Guliver Images

Dobro poznato lice na terenima Vimbldona – tek što je sleteo iz SAD, došao je na terene. Malo radno, malo da uživa, kaže nam uvek srdačni i pribrani Tod Martin, nekadašnji četvrti teniser sveta.

Govori razgovetno, meri svaku reč i uvek se nešto pametno može čuti od čoveka koji je svojevremeno igrao dva grend slem finala (AO 1994. i US open 1999) i osvojio osam ATP titula.

Dvaput je igrao i polufinale Vimbldona, a možda mu je to bila i najbolja šansa da osvoji slem – 1996. godine izgubio je u polufinalu sa 10:8 u petom setu od malo poznatog Maliveja Vošintgona, kojeg je u finalu potom savladao Ričard Krajiček.

Uprkos tome, mnogo je lepih uspomena stvorio 51-godišnji Martin na Ol Ingland Klabu, a sada smo sa njime razgovarali o dvojici glavnih favorita za vimbldonski trofej – Novaku Đokoviću i Rafaelu Nadalu.

„Gledam na Novaka sada na način na koji sam ranije gledao na Serenu – to znači da je osnovna premisa da je on favorit, uvek. Uvek Novak. Ova godina je bila izazovna za njega jer nije mogao često da igra, ali meni se čini da je mentalno usredsređen i fizički u pravoj formi. Kada je tako, i dalje verujem da je najbolji teniser na svetu“, počinje nekada četvtrti teniser sveta za Sport klub i dodaje:

„S druge strane, Rafa je i dalje neverovatno konstantan, čak i kada je 5-10 posto lošiji od svog maksimuma. I dalje je manijakalan u svom fokusu, zato mislim da vidimo više padova kod Novaka nego što ih vidimo kod Rafe“.

Novak Đoković
Guliver Images

Na početku karijere, niko nije ni pomišljao da Đoković biti tako dobar na travi. Pitali smo Martina koje su to karakteristike njegove igre presudne za to što je sada šestostruki vimbdonski šampion.

„Negde u periodu između 2000. i 2005. godine, na travi je postalo izuzetno važno to kako se braniš. Federer je bio prvi koji je to zaista dokazao, ali i Lejton Hjuit pre njega. Zapravo, nisi mogao da uspeš na travi bez izvanredne sposobnosti da se braniš, a u moje vreme to nisu imali ni Pit (Sampras) ni Andre (Agasi)… To je broj jedan – odbrana je oduvek bila Novakova snaga, a sada se to nagrađuje na travi kao i na drugim podlogama“, kaže Martin i obrazlaže:

„Osim toga, njegov ritern je najbolji svih vremena, po mom mišljenju. I mislim da će tako ostati dugo pošto se on povuče, teško će se naći neko ko bolje riternira – jedan od razloga za to jeste to što način na koji on riternira funkcioniše na svim podlogama podjednako dobro. Dolazimo do najvažnije stvari. Pre petnaest godina, koliko je ljudi gledalo Novaka i reklo: ‘Ovo je mentalno najjači i najkoncentrisaniji čovek na Turu’? Niko to ne bi rekao. Sada, kada su mu zvezde poređane kako treba, on je mentalno najjači – na travi, betonu i šljaci“.

Rafael Nadal
REUTERS/Matthew Childs/Guliver Images

Rafael Nadal se u prva dva kola mučio, izgubio je po set od Fransiska Serundola i Ričardasa Berankisa, ali je zatim deklasirao Lorenca Sonega 6.1, 6.2, 6:4 u trećoj rundi. Sledeći protivnik mu je Botik van de Zandshulp iz Holandije.

„Samo on zna kako se oseća fizički. Ako je fizički dovoljno spreman, ranjiviji je bio u prva dva kola nego što je sada. Verovatno mu još nije osećaj kao da je sve normalno, ali sigurno je veoma blizu tome. Ove sezone igra spektakularno, a i već ima iskustvo pobeđivanja na Vimbldonu. Novak i Rafa su najveći izazov za sve upravo zato što su oni već uzimali titule ovde, znaju kako se to radi“.

Španac je sada u poziciji u kojoj nije bio nikada u karijeri – osvojio je prva dva najveća turnira u godini i sada juri kalendarski grend slem.

„Mislio sam da će Novak uspeti da osvoji grend slem u Njujorku prošle godine. Generalno, Novak mi ne deluje kao da uživa u pritisku, ali dobro odgovara na njega. Mislio sam da će taj dodatni pritisak probuditi odlučnost u njemu u stilu: ‘Apsolutno neću izgubiti’. To se nije dogodilo, a i Medvedev je igrao sjajno. Kada gledamo dugoročno, Nadal je toliko orijentisan na sâm proces: šta moram da uradim danas, šta moram da uradim u ovom trenutku… Tako on razmišlja i zato mislim da on možda ima i najbolji mentalni sklop koji je potreban za takvo dostignuće. Ovo mesto može da zastraši sve, ali možda Nadal neće biti zastrašen upravo zbog takvog načina razmišljanja“, zaključuje Martin za Sport klub.

Komentari

Vaš komentar