O Lejver kupu i Bekeru: Pres posle meča bez pitanja o meču

Wimbledon 29. jun 202219:125 komentara
Podeli:
Julian Finney/Getty Images

Nula pitanja konkretno vezanih za meč protiv Tanasija Kokinakisa dobio je Novak Đoković nakon plasmana u treće kolo Vimbldona. Lejver kup, Boris Beker, pauza između gemova i zamerke nekome samo zato što dolazi iz neke zemlje - to su bile teme za Novaka na konferenciji za medije. Bar onom delu za strene medije. Naša ekipa koja je u Londonu svakako će odraditi bolji posao.

„Mislim da je sa moje strane nivo tenisa bio visok. Mnogo bolje svakako nego u prvom kolu. Znao sam da moram danas od početka da krene dobro jer sam igrao protiv nezgodnog rivala, koji dobro servira, ima odličan forhend. Nisam želeo da mu dam mnogo vremena. Uspeo sam da neiznuđene greške svedem na minimum. Ritern me je takođe dobro služio. Sve u svemu, veoma sam zadovoljan“, rekao je Novak Đoković nakon meča.

Očigledno su strani novinari bili zadovoljni Novakovom kratkom analizom meča pa su se prva pitanja koja je dobio odnosila na Lejver kup koji će biti odigran u septembru u Londonu i na kome će igrati i Endi Mari i Rafael Nadal i Rodžer Federer. Novak je samo prve godine (2018.) nastupio na ovom turniru.

Povezano

„To bi bilo zanimljivo i svakako je moguće. Moj agent je razgovarao sa organizatorima i dogovor je da ćemo odluku doneti posle Vimbldona.

Sledeće pitanje odnosilo se na pauze između gemova i način na koji ih Novak koristi.

„Pretpostavljam da smo svi drugačiji i mogu da govorim samo o sebi. Pokušavam da to kratko vreme iskoristim da se hidriram, obrišem znoj, ali i da smirim dah i disanje nekim tehnikama koje sam usvojio i koje mi pomažu. Nekada zapravo i nemate taj minut jer vreme počnu da mere čim je gem završen. Dok dođete do klupe već je prošlo 20-30 sekundi ako ste išli da uzmete peškir. I to je malo vremena. Posebno sa novim pravilima o ograničenom periodu između poena.

Iskren da budem to mi se ne dopada, jer dodaje pritisak. Jasno mi je da su neki igrači, uključujući tu nekada možda i mene, zaista trošili mnogo vremena, ali možda smo sa ovim procesom ipak otišli malo predaleko. Kada razgovarate o tome sa glavnim sudijama oni, naravno, kažu da su pravila takva. Ne znam da li je ovde tako, ali čini mi se da je na Rolan Garosu ceo sistem automatizovan i sat sam počinje da odbrojava od momenta kada se poen završi. Kada se meč razvije u veliku fizičku borbu nekada vam je zaista potrebno da presedite taj minut, ali zapravo nemate taj minut.

Svi to vreme koriste na različite načine, mislim da to zavisi i od meča do meča. Naravno, u ranoj fazi meča smo i mi brži pa i ne osećamo da nam je to toliko potrebno. Naravno, razlika je i u tome da li igrate na travi ili na šljaci, na travi je mnogo manje dugih razmena. Naravno, sve je to povezano, utiče i na srčani ritam i pitanje je i koliko kome traba i kiseonika“.

Primetili su novinari i da su u Novakovom boksu sedeli devojka Borisa Bekera i njegov sin.

„Nisam direktno komunicirao sa Borisom, ali jesam preko njih. Bila mi je čast da ih ugostim. Noa i njegov mlađi brat će narednih dana posetiti Borisa prvi put od kada je u zatvoru. Ja sam samo pokušao da ih podržim jer Borisa smatram porodicom, on je neko koga poštujem i cenim i do koga mi je stalo. Mnogo toga smo prošli zajedno za tri godine koliko smo sarađivali. Ali naša veza je počela i mnogo pre toga, a ostali smo bliski i kada smo okončali profesionalnu saradnju. Srce mi se slama kada vidim šta mu se dešava. Ne mogu ni da zamislim kako je teško njegovoj porodici. Ovo je samo jedan mali prijateljski gest.Oni znaju da sam tu ako sam im potreban i ako mogu da im pomognem na bilo koji način“, rekao je Đoković.

I konačno za kraj jedno pitanje o meču, ako se može smatrati pitanjem o meču jer je neko od novinara Novaka pitao da kako se osećao povodom toga što je pored imena njegovog rivala pisalo Australija nakon svega što se desilo početkom godine.

„Igrao sam kao i u svakom drugom meču, samo sam pokušao da svoj plan sprovedem u delo na terenu. Došao sam da pobedim. Nisam u ovo uneo nikakv poseban intenzitet zato što je Tanasi Australijanac. Sa njim zapravo imam veoma dobar odnos, on je sjajan momak i van terena se veoma dobro slažemo. Na terenu svi žele da pobede, ali smatram da smo i danas na terenu jedan drugom ukazali poštovanje. A to je uvek najvažnije. Uvek jedan mora da pobedi. Nadam se da sam vam odgovorio na pitanje. Nemam nikakve zamerke na račun bilo koga ko dolazi iz Australije“, zaključio je Novak.

Komentari

Vaš komentar