Prvi blokbaster Vimbldona 2022.

Wimbledon 2. jul 20229:00 > 9:281 komentar
Podeli:
Nik Kirjos
REUTERS/Toby Melville/Guliver Images

Povlačenja Matea Beretinija, Marina Čilića i Roberta Bautiste Aguta zbog virusa korona, prethodna suspenzija ruskih i beloruskih teniserki i tenisera, te neka rana ispadanja favorita poput Feliksa Ože-Alijasima – sve to uticalo je da još željnije iščekujemo zasad ne tako brojne mečeve koji nose predznak „veliki“. Jedan takav dolazi nam u subotu: Stefanos Cicipas na Nika Kirjosa.

„Jedan sam od najvažnijih ljudi u ovom sportu“, samouvereno je izjavio Kirjos posle pobede nad Filipom Krajinovićem. Preterao je, naravno, mada je njegov meč bio jedini na kojem su pres-mesta terena 2 bila puna.

Kad već nije bilo potrebe da se tokom meča sa Krajinovićem zapodene neka svađa – bio je superioran Kirjos na terenu – onda je u ratobornom raspoloženju došao pred novinare.

Priča kako ga mediji  potcenjuju, a još se sećam serije intervjua s njime pred prošlogodišnji Vimbldon u nekim od najtiražnijih i najuglednijih medija, pri tom sve u potpuno pozitivnom svetlu. Nekada je Kirjosu potreban dodir sa realnošću, ali nije bio nerealan kada je rekao da je među pet-deset najboljih tenisera na svetu na travi.

„Ako nastavim tako da igram, biću veoma opasan“, rekao je Kirjos, koji i dalje traži ravnotežu između ozbiljnosti i šoua na terenu. U poslednje vreme, ipak, deluje koncentrisanije svaki put kad je na terenu – čak i kada se svađa sa sudijom ili komentariše nešto glasno, to ne utiče dugoročno na njegovu igru. Sada ga čeka veliki teren i još jača svetlost reflektora – koliko god da ih voli, nekada ga zavedu da krene na pogrešnu stranu i odluta od samog meča.

„Uzbuđen sam, osećam da smo obojica zaslužili pravo da igramo na velikom stadionu, među najvećim smo zvezdama ovog sporta. Ako obojica budemo igrali kao što možemo, biće to neverovatan meč“, ističe 27-godišnji Australijanac.

Stefanos Cicipas
Guliver Images

I Cicipas ponekad voli da igra igrice s medijima, ali u znatno manjoj meri nego njegov naredni protivnik. Najnovija vest iz njegovog kampa jeste ta da se pridružio Mark Filipusis. Radi sve što bi radio trener – na treninzima je, sedi u loži tokom mečeva i konstantno je sa timom, ali zasad nije njegov zvanični deo.

Ono što je Filipusisova prednost u odnosu na recimo Tomasa Envkista, koji je takođe proveo neko vreme sa Stefanosom, jeste što se Apostoslos Cicipas – Stefanosov otac i trener – slaže odlično sa Markom već dugo. Zapravo, na Apostolosovu inicijativu se i pridružio sada timu.

Meč je na programu treći po redu na Terenu 1, posle mečeva Aleks de Minor – Lijam Brodi i Iga Švjontek – Alize Korne. Program počinje u 14.00 po srednjoevropskom vremenu.

Nezavisno od toga hoće li to postati dugoročna saradnja, Filipusis svakako može da udeli brojne korisne savete Cicipasu kada je reč o igri na travi. Uostalom, na Vimbldonu je igrao finale 2003. godine, a verovatno bi bio barem još jedan niz pobeda da ga povrede nisu presekle.

„Nik je odigrao više mečeva od mene na ovim terenima. Tvrdi da voli travu, i ja mislim da je njegova igra pogodna za travu. Oduševljen sam što ću igrati s njim i poštujem ga mnogo. Iako je u prošlosti bio pomalo kontroverzan, mislim da igra dobro. Pokušaću da se usredsredim na sebe i da obraćam pažnju na ono što ja treba da radim, od početka do kraja“, ističe Cicipas.

Ryan Pierse / Staff

Dosad su se sastali četiri puta, a Kirjos vodi sa 3-0 (zaista ne mogu da računam Cicipasovu pobedu u Lejver kupu), uključujući i jedini meč na travi – nedavno u Haleu je bilo 5:7, 6:2, 6:4.

„Stefanos je bio impresivan protiv Tompsona, ali sada je to potpuno druga priča. Biće to veliki izazov, svi znaju kakva oružja Nik poseduje i koliko je opasan, ali Cicipas ima igru da ga pobedi“, rekao je Filipusis i dodao:

„Za Stefanosa je važno da ne obraća pažnju šta se dešava s druge strane mreže. Svakog dana ga gledam i svakog dana sve sve komfornije oseća na travi“.

Ko god sada pobedi, put ka polufinalu mu je otvoren, uz sve poštovanje drugih: četvrto kolo Nakašima ili Galan, a četvrtfinale jedan koji izađe posle mečeva Garin – Bruksbi i De Minor – Brodi.

Komentari

Vaš komentar